Medarbejderne har forandret sig under hjemsendelsen
Malene Friis Andersen er forsker og projektleder på forskningsprojektet MESA (Mental Sundhed og Arbejdsfællesskaber under coronakrisen), og hun mener, at den nye genåbning er anderledes, fordi vi denne gang har siddet hjemme så meget længere end sidst.
“Det er nogle forandrede medarbejdere, som møder ind. Vi har ikke bare puttet dem ned i en konservesdåse og lukket den, da vi sendte dem hjem. Flere medarbejdere har forandret sig, mens de har været hjemsendt”, siger hun.
“Der er skabt nye relationer, nye rytmer, nye rutiner og nye ritualer, og mange har struktureret arbejdsdagen på nye måder”, siger Malene Friis Andersen, som er ph.d. og forsker hos NFA (Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø).
Rent lavpraktisk handler det fx om, hvor man har siddet derhjemme, hvordan man har forvaltet tiden, hvornår man har holdt pauser, og om man har spredt tiden ud eller holdt sig til “kontortid”.
“Nogle har dyrket yoga i pauserne, gået en tur eller har oplevet bedre at kunne fordybe sig. Og de stiller sig selv spørgsmålet, om de nu skal slippe de nye vaner, og om de har lyst til det. Så lederne skal være opmærksomme på, at nye vaner og rutiner er veletablerede”, siger hun.
Hun fortæller, at flere af interviewpersonerne i MESA-forskningsprojektet har sagt, at de i høj grad nyder at kunne gå en tur i en pause.
“De fortæller også, at de sagtens kunne have gjort det på arbejdet inden coronakrisen, for det måtte de godt, det var bare ikke legitimt. Vi har nok en ide om, at man kun er produktiv, når man sidder foran pc’en. Man får måske bemærkninger fra kollegerne om, at det må være dejligt at have tid til at gå en tur, og så lader man være”, siger Malene Friis Andersen.
Derfor mener hun, at en af udfordringerne er, hvordan vi geninstallerer fællesskaber, og hvordan vi får skabt bedre og ikke mindst rummeligere fællesskaber.