Dansk Magisterforening

Drømmer om tre ugentlige fridage

IIH Nordic var først, men en række virksomheder har fulgt efter og indført firedages arbejdsuge. I It-virksomheden Abtion er det "forbudt" at arbejde om fredagen, til gengæld er medarbejderne gået 20 procent ned i løn. © Vibeke Volder/Ritzau Scanpix

Af Thomas Bøttcher
Del artikel:

61 procent af akademikere i private virksomheder ønsker en firedages arbejdsuge. Det kan faktisk lade sig gøre at arbejde mindre og opretholde samme eller bedre produktivitet, siger indehaver af virksomhed.

I 2017 var IIH Nordic angiveligt den første virksomhed i Danmark, der indførte firedages arbejdsuge. Det skabte forundring – og sikkert også skepsis – da virksomheden senere berettede, at tiltaget ikke havde påvirket bundlinjen: Medarbejderne var glade og arbejdspladsen mere effektiv.

I marts 2020 blev hele Danmark så fra den ene dag til den anden sat til at tilrettelægge arbejdstiden fleksibelt, og noget tyder på, at rigtig mange virksomheder beholdt noget af fleksibiliteten.

I hvert fald oplyser 62 procent af DM’s medlemmer i private virksomheder i en ny DM-undersøgelse, at de har mulighed for hjemmearbejdsdage. Et tilsvarende antal, 61 procent, fortæller, at de ønsker en firedages arbejdsuge. Om de fire arbejdsdage samtidig indebærer en nedsættelse af den 37-timers arbejdsuge, fremgår ikke af undersøgelsen.

Har du mulighed for at lægge din arbejdstid på 4 dage om ugen?   Procent
Ansatte på fuld tid Ja 9,5%
Nej 40%
Ved ikke 50%
Ansatte på deltid Ja 45%
Nej 17%
Ved ikke 38%
Som det fremgår af tabellen, er mange i tvivl om deres vilkår. Trækker man dem fra ser billedet sådan her ud:
Svar for respondenter, der godt ved, om firedages arbejdsuge er en mulighed
Fuldtid Ja 19%
Nej 81%
Ikke-fuldtid Ja 73%
Nej 27%

At så mange DM’ere godt kan se sig selv arbejde fire frem for fem dage om ugen, overrasker ikke Pernille Garde Abildgaard, indehaver af virksomheden TAKE BACK TIME.

Hun har kendskab til 60 virksomheder, der har omstillet sig til en firedagesuge og har selv hjulpet 25 af dem. Kunderne tæller blandt andre Amnesty, Arkitema og PanzerGlass.

”Det lyder jo også utroligt lækkert kun at arbejde fire dage”, siger hun om de 61 procent DM’ere, som angiver i undersøgelsen, at de ønsker dette.

"Rigtige" firedagesuger

”Men samtidig må man skelne mellem at arbejde 37 timer på fire dage eller at indføre en ”rigtig” firedagesuge på fx 30 eller 32 timer”, tilføjer hun.

Ifølge Pernille Garde Abildgaard har muligheden for at fordele 37 timer på fire dage længe være en realitet, ikke for alle, men for mange. Det er et spørgsmål om arbejdstilrettelæggelse.

”Det er ikke fordi, der ikke er fordele ved 37 timer fordelt på fire dage. I en børnehave i Gentofte havde børnene den samme pædagog hele dagen, og man kunne holde forældremøder uden for forældrenes arbejdstid. For at få adgang til en firedagesuge skulle man desuden være på fuld tid, så flere deltidsansatte valgte faktisk at gå på fuld tid”, siger hun.

Konkret var arbejdstiden tre dage fra kl. 7-17 og én da fra 7-14. Og selvom om arbejdsdag på 10 timer er lang, oplevede pædagogerne dem ikke som for lange.

”Det var okay for dem, fordi den ekstra fridag betød enormt meget”, siger Pernille Garde Abildgaard.

Men som nævnt mener hun ikke, at 37 timer fordelt på fire dage er en ”rigtig” firedagesarbejdsuge.

Det er det derimod, når man samtidig skruer arbejdstiden ned til 32, 33  eller 34 timer, men hvor medarbejderne laver det sammen eller endda er mere produktive end i en 37-timers uge. Samtidig med, at tilfredsheden og arbejdsglæden forbedres.

”Det er det, jeg har set, i stort set alle de virksomheder, jeg har konverteret. Og det samme, som man har erfaret i det forsøg i Storbritannien, hvor 70 virksomheder og 3.300 medarbejdere afprøver en firedages arbejdsuge. De foreløbige tal viser, at 55 procent af virksomhederne har samme produktivitet som før, mens 45 procent oplever højere produktivitet”, siger Pernille Garde Abildgaard.

Det er klart, at man ikke skal arbejde på samme måde som før. Man skal kigge kritisk på arbejdsopgaverne, fx mødekulturen og e-mailkultur

Pernille Garde Abildgaard, indehaver af virksomheden TAKE BACK TIME

Men hvordan går regnestykket op? Hvordan kan man arbejde mindre og lave mere?

”Det er klart, at man ikke skal arbejde på samme måde som før. Man skal kigge kritisk på arbejdsopgaverne, fx mødekulturen og e-mailkultur. Vi holder møder og tjekker e-mails dagen lang. Og vi forstyrrer hinanden med ting, der ikke er vigtige. Glemmer at holde pauser og glemmer at have tidspunkter, hvor vi arbejder fokuseret”, lyder det fra Pernille Garde Abildgaard.

Produktiviteten er fordoblet

Siden 1987 har arbejdstiden været 37 timer. Men produktiviteten er mere end fordoblet.

Forklaringen er nye teknologier, men ifølge Pernille Garde Abildgaard har vi bare ikke været gode til at kigge systematisk på, hvordan vores kognitive kapacitet spiller optimalt sammen med teknologierne.

”Når folk ikke holder fri, begynder deres hjerne at arbejde langsommere og langsommere. Og vi er endt med et samfund, der har enormt meget stres. Det er noget af det, firedagesugen gør op med”, siger hun.

Af DM’s undersøgelse fremgår det, at knap 10 procent af de fuldtidsansatte allerede i dag har mulighed for en firedages arbejdsuge, mens det samme gør sig gældende for 45 procent af dem på deltid.

}