Dansk Magisterforening

Dansk Folkeparti vil udflytte uddannelser og lave en ”national strategi”

William Leerbeck Meyer
Del artikel:

Christiansborg skal lægge en samlet, national strategi for uddannelserne, som bl.a. indebærer udflytninger af uddannelser, mener uddannelses- og forskningsordfører fra Dansk Folkeparti, Jens Henrik Thulesen Dahl.

Der skal lægges en ”national strategi” for uddannelserne efter valget, hvis det står til Dansk Folkeparti. Det fortæller Jens Henrik Thulesen Dahl, uddannelses- og forskningsordfører fra partiet.

Strategien kan blandt andet indebære, at man ser på dimensioneringen af uddannelserne.

”Bredden af uddannelser vigtig, men om vi skal have miljøerne flere steder i landet partout, det er ikke sikkert. Vi vil hellere have kvalitet end kvantitet, og det at skære ned på antallet af studerende og uddannelser kan være en løsning i forhold til finansieringen af uddannelserne”, fortæller han.

Jens Henrik Thulesen Dahl mener, at de årlige besparelser på uddannelser allerede har haft konsekvenser, og i Dansk Folkeparti glæder man sig derfor også over, at der nu tegner sig et stort flertal for at afskaffe besparelserne allerede fra næste finanslov.

Et andet vigtigt punkt, som Dansk Folkeparti gerne vil have med i den nationale strategi, er udflytningen af uddannelser. 10 pct. af universiteternes studiepladser skal ligge i provinsen, og det samme skal gøre sig gældende for 50 pct. af studiepladserne på erhvervsakademierne og professionshøjskolerne.

”Vi har tiltro til, at man kan gøre det konstruktivt og hører en vilje fra uddannelserne til at finde modeller, så man har decentrale muligheder. Vi vil helst gøre det på den måde, så det ikke er os på Christiansborg, der siger, hvordan det præcist skal gøres”, fortæller Jens Henrik Thulesen Dahl.

 

Regeringen har sammen med Dansk Folkeparti tidligere lavet en ordning med såkaldte ”uddannelsesstationer”, hvor professionshøjskolerne får et tilskud til at lave små uddannelsessteder i provinsen. I marts 2019 var der 192 studerende indskrevet på uddannelsesstationer på tværs af hele landet, har en aktindsigt fra Magisterbladet tidligere vist.

Der er tilsyneladende ikke rigtig kommet gang i uddannelsesstationerne. Kunne det ikke tyde på, at der ikke er den store interesse for at studere i provinsen?

”Nej det tror jeg ikke, og jeg tror heller ikke, at det er rigtigt, at der ikke er kommet så meget gang i det. Det kommer an på, hvilke succeskriterier man har. Det skal jo lige løbes i gang. Professionshøjskolerne har for nyligt lavet en rapport, der siger, at de med uddannelser i provinsen får fat i nogle, der ellers ikke ville uddanne sig, og at flere bliver boende der”, siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

Et tredje punkt i den nationale strategi, som Jens Henrik Thulesen Dahl fremhæver, at DF ønsker, er mere samarbejde på tværs af universiteter.

”Nu bor jeg på Fyn, så droner og robotter er selvfølgelig noget, jeg interesser mig for. Og her er SDU et godt eksempel. Nå universiteter som Aalborg Universitet, Aarhus Universitet og DTU melder sig på banen med et samarbejde, så kan de tilsammen få skabt noget, der er førende i verden”, siger han.

”Vi skal se den danske universitetsverden som ét stort universitet. Vi skal ikke prøve at opbygge det samme, men derimod prøve at supplere hinanden”, fortsætter Jens Henrik Thulesen Dahl.

Men bliver det ikke svære, hvis man decentraliserer uddannelserne?

”Nej, det skal ikke nødvendigvis være selvstændige institutioner, der ligger i provinsen. Jeg tror, at det er vigtigt, at man har det tunge forskermiljø placeret nogle steder og så satellitter hvor man kan noget særligt rundt omkring i landet. Qua digitaliseringsmuligheder tror jeg på, at man kan lave noget af høj kvalitet, også decentralt”, siger han.

Dansk Magisterforening har for tiden en kampagne med sloganet ”sæt viden bag dit kryds.” Hvis man skulle stemme på DF ud fra jeres uddannelsespolitik, hvad er så jeres vigtigste argumenter?

”Vi er lidt kedelige. Forstået på den måde, at vi ikke går helt ud af den ene grøft. Vi står på, at man er nødt til at se på helheden og nødt til at få tingene til at hænge sammen på tværs. Det er et langt sejt træk og lidt kedeligt. Når vi for eksempel forhandler forskningsmidler, så insisterer jeg på, at vi skal have grundforskning, strategisk forskning og fri forskning. Vi er nødt til at have det hele billede. Hvad får vi så lige ud af det? Jo, noget vi kan leve af, fødekæderne er i orden, og der er excellent forskning. På det strategiske niveau får vi skabt produkter og sikrer, at de kan komme ud i verden og blive til noget”, siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

MAGISTERBLADETS VALGFØLJETON

Magisterbladet.dk vil i den kommende tid bringe interviews med uddannelses- og forskningsordførerne om deres ambitioner på uddannelsesområdet.
}