Dansk Magisterforening

Intet er så galt …

© Foto: Privat

Anna Dalsgaard
Del artikel:

Vi er alle forskellige, og derfor er det så godt med det fleksible arbejdsmarked, hvor nogle kan vælge at arbejde fire dage om ugen eller arbejde delvist hjemmefra, skriver bladansvarlig journalist Anna Dalsgaard.

Som med andre store skelsættende begivenheder, fx 9/11, Berlinmurens fald og skuddrabet på Olof Palme, husker de fleste af os nok, hvor vi var, og hvordan vi reagerede, da Mette Frederiksen tonede frem på tv-skærmene 11. marts 2020 og sendte offentligt ansatte hjem og opfordrede privatansattes arbejdsgivere til at gøre det samme.

Da forundringen og det lille chok over coronaens omfang havde lagt sig, kunne jeg næsten ikke få armene ned. Som journalist kan man arbejde alle steder, og rent arbejdsmæssigt er det ret ligegyldigt, om jeg sidder fysisk på kontoret eller hjemme i min lænestol, så jeg nød hjemsendelsen i fulde drag – i den første lange tid.

Samtidig skammede jeg mig også lidt over min glæde, for jeg havde kolleger, som absolut ikke havde det godt med at sidde hjemme hver dag eller havde børn, som skulle hjemmeskoles.

Og det er lige det, der er humlen. Vi er alle forskellige, og derfor er det så godt med det fleksible arbejdsmarked, hvor nogle kan vælge at arbejde fire dage om ugen for at gå en lang tur om fredagen som Gry Annika Jensen, mens andre som Rasmus Kruse Andreasen bare elsker hjemmearbejdsdagene.

Gry og Rasmus arbejder begge to i Odsherred Kommune, som i tre år har kørt et forsøg med firedages arbejdsuge, der er blevet til den fleksible arbejdsuge. For som Rasmus fremhæver, var det ikke firedages arbejdsugen, der var det vigtige. Det var fleksibiliteten, der kunne få arbejde og familieliv til at gå op.

Her på redaktionen havde vi talt om, at det måtte være svært med en firedages arbejdsuge for børnefamilierne og især enlige forældre. For man kan ikke bare give den gas i fire dage, når man har børn, som skal hentes og have mad og omsorg. Men som arbejdslivsforsker Janne Gleerup fortæller, er skepsissen blandt især børnefamilierne vendt til, at det godt kan lade sig gøre, hvis man har en fleksibel indretning af arbejdspladsen og en chef, der forstår, at fleksibilitet er nøglen til tilfredse medarbejdere.

Når man har sin daglige gang i en fagforening, ved man godt, at træerne ikke vokser ind i himlen, og DM’s fornemste kerneopgave er at sørge for gode arbejdsforhold for medlemmerne. Og selv om DM-konsulenten Michelle M. Jensen mener, at den nye aftale giver stor fleksibilitet, så indskyder hun, at det skyldes, at medarbejderne i kommunen i forvejen har en lokalaftale om hjemmearbejde, som i kombination med den nye aftale giver et ret stort rum for fleksibilitet. Hun understreger også, at der er nogle opmærksomhedspunkter i den nye aftale, som DM vil holde øje med.

Efter hjemsendelsen er der i den grad gået ild i diskussionen om det fleksible arbejde, og det skal nok gå hen og blive det helt store tema i OK- og lønforhandlinger, ligesom det er blevet en konkurrenceparameter på jobmarkedet.

Så selv om coronaepidemien på mange måder var forfærdelig, kan man måske sige, at intet er så galt, at det ikke er godt for noget.

}