Dansk Magisterforening

Kulturordførerne svarer: Hvis jeg bliver kulturminister …

© Foto: Steen Brogaard

Folketingsvalg 2022 Af Laura Skelgaard Paulsen
Del artikel:

DM Akademikerbladet har spurgt tre kulturordførere på Borgen, hvilke visioner de har for kulturområdet, hvis de bliver kulturministre.

Onsdag den 5. oktober trykkede statsminister Mette Frederiksen (S) på valgknappen. Danskerne skal stemme tirsdag den 1. november 2022.

Kulturområdet har længe været et politisk underprioriteret område. Det kom senest til udtryk under coronakrisen, hvor den nu afgåede kulturminister Joy Mogensen kom i stormvejr for ikke at hjælpe kulturlivet hurtigt og tilstrækkeligt nok. 

Akademikerbladet har i lyset af den forestående valgkamp derfor spurgt en række kulturordførere, hvilke visioner de har for kulturområdet.  

Charlotte Broman Mølbæk, kulturordfører for Socialistisk Folkeparti

1. Hvis du bliver kulturminister, hvad vil din førsteprioritet være?

Min førsteprioritet er at få sat gang i en genopretningsplan for at skabe stabilitet på kulturområdet efter corona. Det næste punkt for mig er, at flere børn og unge kommer til at opleve kultur. Det skal ikke afhænge af ens baggrund, om man bruger kulturlivet eller ej. Jeg ser kultur som velfærd: Det skal ikke været noget ekstra, man kan tilbyde, det skal være integreret i børn og unges liv.

 

Foto: Steen Brogaard © Foto: SteenBbrogaard

2. Hvis du bliver kulturminister, hvordan vil du så sikre ligestilling og lige repræsentation i kunsten og kulturbranchen?

Det er et positivt skridt kulturministeren har taget, ved at sætte gang i optællingen af køn på museerne. Hvis jeg bliver kulturminister, vil jeg gøre det til et krav, at statsstøttede museer aktivt skal arbejde for at sikre ligestilling, både i kunsten og i magtpositionerne. Kvoter er ikke det første, jeg vil ty til, men hvis udviklingen ikke går hurtigt nok, kan kvoter være en mulighed.

3. Hvis du bliver kulturminister, vil du så stille krav om professionelle kompetencer i museumsbestyrelser? *

Jeg kan se både fordele og ulemper ved at sætte krav til professionelle kompetencer i museumsbestyrelser: Nogle museer udfylder en specifik rolle, der kan kræve en specifik faglighed. Hvorimod det på lokale museer giver god mening at have en stærk lokal forankring i bestyrelsen. Vi er nødt til at kigge på museerne individuelt, fordi alt ikke skal dikteres fra Christiansborg. Derfor er jeg stor fortaler for en museumsreform, hvor museernes roller bliver fastlagt.

Foto: Steen Brogaard © Foto: Steen Brogaard

Ida Auken, kulturordfører for Socialdemokratiet

1. Hvis du bliver kulturminister, hvad vil din førsteprioritet være?

Kulturlivets rolle i den grønne omstilling, hvor vores kulturinstitutioner har meget at bidrage med. Dels skal vi hjælpe scenekunsten, museerne, filmverdenen og resten af kulturlivet med at finde ud af selv at blive bæredygtige. Dels er der en større grøn kulturkamp, der skal vindes. Det at købe kunst og kultur er ofte et langt mere bæredygtigt forbrug end at købe uendelige mængder elektronikdimser eller modetøj.

2. Hvis du bliver kulturminister, hvordan vil du så sikre ligestilling og lige repræsentation i kunsten og kulturbranchen?

Jeg synes, kulturministeren har taget et vigtigt første skridt ved at bede statslige og statsanerkendte museer tælle op og rapportere, hvor mange kvindelige kunstnere de udstiller og indkøber. Men vi skal videre i ligestillingen – hvis den øgede bevidsthed om skævhederne ikke følges op af ændrede vaner og handlinger, må vi se på skrappere midler.

3. Hvis du bliver kulturminister, vil du så stille krav om professionelle kompetencer i museumsbestyrelser? 

Det er en vigtig diskussion, hvilke kompetencer der bør være i alle kulturlivets bestyrelser. Jeg kunne godt tænke mig, at flere unge mennesker kom i bestyrelserne for landets kulturinstitutioner. De ville kunne være med til at gøre hver institution mere relevant for unge. Mange unge ser verden på en ny måde, der kan ruske op i gamle vaner, ikke mindst hvad angår klima og ligestilling.

 

Jan E. Jørgensen, kulturordfører for Venstre

1. Hvis du bliver kulturminister, hvad vil din førsteprioritet være?

Det er først, når vi mister noget, vi oplever, hvor meget det har betydet for os. Min førsteprioritet vil derfor være at minde folk om, hvor meget vi savnede kulturlivet under corona. Coronanedlukningerne var virkelig et wakeupcall og burde være en anledning til, at kulturlivet får en ny guldalder.

Foto: Steen Brogaard © Foto: Steen Broggard

2. Hvis du bliver kulturminister, hvordan vil du så sikre ligestilling og lige repræsentation i kunsten og kulturbranchen?

Jeg er ikke fokuseret på resultatlighed, når det kommer til ligestilling; for mig er det fx ikke et succeskriterium, at halvdelen af heavy metal-bands på festivalen Copenhell er kvindebands. Jeg vil på ingen måde diktere, hvilke koncerter folk skal gå til. Jeg tror, at mere synlighed er vejen frem, hvis vi skal modarbejde strukturelle uligheder. Alt, der lugter af kvoter, er jeg imod – og det er jeg, fordi jeg er liberal: Vi skal have frihed til at vælge den kultur, vi vil have.

3. Hvis du bliver kulturminister, vil du så stille krav om professionelle kompetencer i museumsbestyrelser? *

Igen vil jeg helst ikke diktere, fordi jeg synes, vi skal passe på med at sætte for rigide retningslinjer. Jeg har tiltro til, at de enkelte museer udpeger de bestyrelsesmedlemmer, der er bedst for dem. Derfor er jeg igen fortaler for mere synlighed, og at man i den sammenhæng skal kunne forsvare sin bestyrelse: Hvis bestyrelsen ikke har en eneste med faglig baggrund, så har de et forklaringsproblem. Men det er museets ansvar at forsvare, ikke Christiansborgs.

*En opgørelse fra Akademikerbladet viser, at kun 32 ud af 93 statsanerkendte (og dermed statsstøttede) museer i deres vedtægter har formuleret krav om professionelle kompetencer i bestyrelserne – selvom det i anbefalinger fra 2010 klart fremgår, at institutionerne bør gøre dette.

}