Dansk Magisterforening

DM Akademikerbladet nr. 5, 2022

Vi skal forsvare de unges uddannelse og vise akademikeres værdi

Der er ingen arbejdsgivere, der efterspørger 4-årige halvkandidater, og de unge, der må nøjes med den uddannelse, kan risikere at blive stillet dårligt på arbejdsmarkedet, skriver DM's formand, Camilla Gregersen.

Leder

Intet er så galt …

Vi er alle forskellige, og derfor er det så godt med det fleksible arbejdsmarked, hvor nogle kan vælge at arbejde fire dage om ugen eller arbejde delvist hjemmefra, skriver bladansvarlig journalist Anna Dalsgaard.

Redaktørens kommentar

Bør Danmark genoverveje sin holdning til atomkraft?

Selvom atomkraft altid har været et kontroversielt emne i Danmark, så kan det måske være en del af løsningen på en øget forsyningsusikkerhed efter boykot af Rusland og skyhøje energipriser. Derfor spørger Akademikerbladet to eksperter, om Danmark bør genoverveje sin holdning til atomkraft.

Vi skal ikke have ondt af dem

Anne Lejbach Jørgensen, seniorkonsulent i Røde Kors, er med til at tilrettelægge modtagelse af flygtninge og afholde integrationsaktiviteter i samarbejde med frivillige.

Bliver min pension nu mindre værd?

I AkademikerPension er tryghed et nøgleord. Derfor har vi indbygget en udjævningsmekanisme, der skal sikre stabilitet i dine pensionsudbetalinger år efter år, når du er på pension.

Professionelt arbejde med frivillige: "Det er arbejde, der skaber værdi for andre mennesker"

Nanna Bruun har fået job i virksomheden Elderlearn – en virksomhed, der matcher danske seniorer, der savner social kontakt, med tilflyttere fra udlandet, der vil lære dansk sprog og kultur.

Faste elementer

Akademikerbladet vinder mediepris for original journalistik

Akademikerbladet har vundet Anders Bordings Idépris 2022 for en 10 sider lang tegnet reportage.

Tillidsprisen 2022: To tillidsrepræsentanter hyldes

Skarp, stærk og ydmyg. Sprudlende og engageret. Sådan beskrives de to tillidsrepræsentanter, som i år får DM’s Tillidspris.

Det er fleksibiliteten, der er vigtig

Fleksibiliteten har givet Rasmus Kruse Andreasen overskud og lyst til at sidde i storrumskontor, og Gry Annika Jensen går typisk en lang tur hver fredag.

¤-dages arbejdsuge: Fleksibilitet kan blive grænseløs

Arbejdslivsforsker Janne Gleerup har fulgt eksperimentet med den firedages arbejdsuge i Odsherred Kommune fra starten. Selvom coronaen fik ændret på præmisserne for forsøget, har eksperimentet leveret brugbar indsigt i trivsel og fleksibilitet.

Gåtur med chefen resulterede i en kortere arbejdsuge

Sune Dogan har ansvaret for 14 medarbejdere hos it-konsulentvirksomheden Hesehus. For nylig foreslog han en af sine ansatte at gå ned i tid, fordi medarbejderen havde svært ved at få arbejdslivet til at gå op med livet som småbørnsfar.

Stigende priser: Studerende er blevet 812 kroner fattigere

Siden 2013 er de studerendes økonomi blevet udhulet af en lav satsregulering af SU’en, og en Nordea-beregning viser stort underskud i deres økonomi. Men SU-forligspartierne har ikke noget bud på en varig løsning.

Bæredygtighed bliver virksomhedernes nye license to operate

Eksistensberettigelsen er truet, hvis man som virksomhed ikke forstår, hvor vigtig bæredygtighedsdagsordenen er, mener Jeanette Fangel Løgstrup, som i flere år har arbejdet med bæredygtighed i virksomheder.

Reformudvalg spændes for S-regeringens kandidatmejetærsker

Studerende, universiteter og arbejdsgivere får selv lov til at pege på, hvilke kandidatuddannelser der skal forkortes fra 2 til 1 år. Nu undrer de sig: Hvorfor bliver vi først spurgt, efter at regeringen har besluttet det?

Økonomiprofessor: Finansministerens påstand om kommunalt bureaukrati er "grebet ud af det blå"

Ifølge regeringens reformudspil – Danmark kan mere III – er udgifterne til administration i kommunerne vokset med 2,5 mia. kr. siden 2013. Men det er lodret forkert, siger økonomiprofessor.

Førende tidsskrift bliver woke:: vil ændre krænkende forskningsresultater

Nature-tidsskrift vil nu ændre eller afvise forskning, som ved konsultation med interessegrupper vurderes som "potentielt skadevoldende" for individer og befolkningsgrupper.

Praktiklotteriet

Det har været et politisk ønske gennem flere år, at universiteterne skulle gøres mere erhvervsrettede. Det er blandt andet sket gennem praktikforløb, hvor de studerende prøver deres uddannelse af – og hvem vil ikke gerne have erfaring? Men holder nogen øje med praktikantarbejdsmarkedet, som flere studenterformænd kalder et tilfældigt lotteri? Akademikerbladet undersøger praktikantarbejdsmarkedet for universitetsstuderende.

Petros vil give studerende bedre praktikforløb

Petros Draiby blev inspireret til at udvikle et digitalt praktiksite for studerende, da han fik afslag på virksomhedspraktik på grund af manglende erfaring.

Den konfrontatoriske tilgang virker

Malte Hertz Jansen har siden 2015 kæmpet for, at universitetspraktikanter bliver betalt for deres arbejde. Han tager en virksomhed ad gangen og spørger dem direkte: Hvorfor betaler I ikke jeres praktikanter?

Anna arbejder overtid for hjemlandet

Anna Kryvous er sirlig perfektionist, glødende heavy metal-fan og ukrainer. Hun bor i Danmark og hjælper hjemlandet gennem sin faglighed, men efter flere måneders fuldt blus er der hårdt brug for en pause.

Sådan udgiver du en ordbog på rekordtid

Efterspørgslen har været stor efter ny dansk-ukrainsk ordbog, der skal hjælpe kommunikationen mellem danskere og ukrainske flygtninge. Læs her, hvordan man på rekordtid får stablet en ordbog på benene.

Den barmhjertige samaritaner

Studenterpræst Jens Munk bliver flittigt brugt af de studerende på Aarhus Universitet. Hver uge har han 15-20 samtaler med studerende, der kommer til ham med alt fra skyld og skam til præstationsangst og kærestesorg.

Vi skal ikke have ondt af dem

Anne Lejbach Jørgensen, seniorkonsulent i Røde Kors, er med til at tilrettelægge modtagelse af flygtninge og afholde integrationsaktiviteter i samarbejde med frivillige.

Hvis jeg bliver kulturminister …

DM Akademikerbladet har spurgt tre kulturordførere på Borgen, hvilke visioner de har for kulturområdet, hvis de bliver kulturministre.

Nyheder
}