Dansk Magisterforening

Har du det arbejdsliv, du ønsker? 

© Foto: Rasmus Kongsgaard

Camilla Gregersen, forperson for DM
Del artikel:

Den moderne fagforeningskamp handler både om løn, arbejdsforhold og i stigende grad også om tid, skriver DM's formand, Camilla Gregersen.

De fleste af os er tilbage "på pinden" efter sommerferien. For mange er det årets længste sammenhængende ferie og dermed også årets længste tænkepause væk fra hamsterhjul og alle de klokkestrenge, mange hænger i for at få det hele til at hænge sammen. Sommerferien kalder derfor på refleksion. Har du det liv og arbejdsliv, du går og drømmer om? Kan man indrette sig anderledes og i så fald hvordan?

Tid er blevet en dyrebar ressource i vores samfund. Den moderne fagforeningskamp handler både om løn, arbejdsforhold og i stigende grad også om tid. For vi kan konstatere, at arbejdspres og fleksibilitet er emner, som fylder rigtig meget hos medlemmer af DM.

Det betyder ikke, at lønspørgsmålet er blevet ligegyldigt. Særligt i disse inflationstider, hvor en tur i supermarkedet overrasker på kassebonen, bliver flere forståeligt optaget af lønningsposen og lønstigninger. Det udelukker ikke, at man kan drømme om, hvordan man kan få mere tid til at være sammen med familien eller dyrke interesser og fællesskaber væk fra tastatur og uden for kontorets fire vægge.

Vi lever nemlig i en tid, hvor "one size fits all"-begrebet ligger og samler støv henne i floskelhjørnet, mens "one size fits none" vinder frem. Både når det kommer til at indrette det moderne arbejdsliv og i måden, vi lever på generelt. Det betyder dog ikke, at vi kaster kollektive løsninger væk, for det er der samtidig behov for, så problemer ikke individualiseres.

I DM vedtog vi på kongressen før sommerferien, at vi vil arbejde for et bæredygtigt arbejdsliv og forskellige modeller for indretning af arbejdslivet. Det handler blandt andet om større fleksibilitet og nye måder at indrette arbejdsdag og arbejdstid på.

Vi ved, at mange ønsker et arbejdsliv med bedre arbejdsvilkår og større fleksibilitet. Det kan fx være mere hjemmearbejde, og det kan være kortere arbejdsuge eller muligheder for at lægge arbejdstiden på en anden måde i forhold til både tidsrum og dage. Det er alt sammen ønsker, som vi i DM tager meget alvorligt og tager med videre i vores arbejde.

Vi skal som fagforening være med til at sikre, at der i fremtidens arbejdsliv er plads til forskellighed, samtidig med at ingen skal efterlades på perronen med dårlige vilkår. Det er fx ikke rimeligt, hvis intensiteten i arbejdet er så heftig, at man kun kan holde til arbejdet, hvis man går på deltid. Så bliver deltid bare en individuel overlevelsesstrategi, som man selv betaler, mens opgaverne muligvis endda stadig følger med. Der skal vi ikke hen. 

DM tør vi godt tale både om arbejdsmiljø, en rimelig lønudvikling og om, at vi skal turde nytænke arbejdslivet. Vi skal tage visionerne fra sommeren med ind i arbejdslivet, også når hverdagen melder sig.

Vores medlemmer brænder for deres arbejde, og de har lyst til at gøre en forskel i samfundet. Det gælder, uanset om de arbejder med digitalisering, pædagogik, ledelse, det grønne område, astrofysik eller formidling. Der er brug for DM’s medlemmer – ligesom der er brug for andre faggrupper, og derfor skal der være gode arbejdsforhold for alle, så fagligheden kan trives og udfolde sig. Vores stærke faglighed blomstrer nemlig mest, når vi trives på arbejdet og oplever værdsættelse og mulighed for fleksibilitet.

}