Dansk Magisterforening

Freddy Svane netværker 25 timer i døgnet: Instagram-diplomaten tager utraditionelle midler i brug for at markedsføre danske interesser

"Jeg kan række ud til rigtig mange mennesker på Instagram, fx ved at bede om hjælp til at vælge slips til en stor begivenhed", siger Freddy Svane, Danmarks ambassadør i Indien. © Foto: Rasmus Kongsgaard

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Danmarks ambassadør i Indien, Freddy Svane, er lykkedes med noget, som end ikke USA har opnået: at skaffe Danmark tre topmøder på få år med verdens største demokrati. Mød superdiplomaten, der har brugt utraditionelle virkemidler, lige siden han trak lod med sin enæggede tvilling om, hvem der skulle læse historie og jura.

Det var på ingen måde tilfældigt, at lederen af verdens største demokrati, Indiens premierminister Narendra Modi, i maj 2022 kom på statsbesøg i lilleputnationen Danmark.

Her skulle han deltage i det sidste af tre topmøder med deltagelse af både statsminister Mette Frederiksen og toppen af dansk industri.

Det gik da heller ikke politiknørdernes næse forbi, at premierminister Modi på vej til pressemødet på Marienborg sendte en anerkendende "indisk highfive" i retning af Danmarks ambassadør i Indien, Freddy Svane.

Modis besøg var ikke mindst resultatet af et mere end 10 år langt diplomatisk benarbejde, der bærer ambassadørens signatur.

"Jeg har opdyrket en relation med Modi, lige siden jeg mødte ham første gang i 2011, da han endnu kun var "chief minister" i delstaten Gujarat. Siden har jeg haft lettere adgang til ham end nogen anden europæisk ambassadør", forklarer Freddy Svane.

Ud af hundehuset

Narendra Modi har aldrig været et ukompliceret bekendtskab, erkender ambassadøren.

Premierministeren er erklæret hindunationalist og blev i 2002 holdt ansvarlig for en massakre på Gujarats muslimer. Massakren kostede flere end 1.000 mennesker livet og sendte atter tusinder på flugt. Modi er dog blevet frifundet for alle anklager.

Dialogen med Vesten var på et nulpunkt i en årrække som følge af massakren. Men Danmark var det første land til at række ud til Modi. Det skete på et møde den 16. maj 2011.

"Det kostede mange overvejelser, men dialog er vigtigt. Og med Modi ved roret i Indien kom der også fokus på en anden vigtig dagsorden", siger Freddy Svane.

Allerede efter hans første samtale med Modi i Gujarat stod det klart, at den kommende premierminister havde klimakrisen højt på sin agenda:

"Danmark kan levere mange af de grønne løsninger, det kræver at løfte hans befolkning ud af den dybe fattigdom. Så allerede i 2011 lagde vi grundstenen til det grønne strategiske partnerskab".

Skills and scale 

Både før og under statsbesøget i Danmark benyttede regeringen og spidserne i dansk erhvervsliv enhver lejlighed til at gentage mantraet for det partnerskab, som i dag er nøglen i den dansk-indiske relation: "Denmark has the skills – India has the scale".

"Det er blevet et markant varemærke for Danmark, at vi har noget, som kan bruges i de lande, der står over for at skulle gennemføre en radikal omstilling på langt kortere tid, end vi selv har haft til rådighed", påpeger Freddy Svane.

Hvert år på Independence Day lancerer Modi et nyt grønt initiativ:

"Hvad enten det handler om genbrug af restaffald, om sanitet til alle eller om opførelsen af nye offshorevindmøller, er der rige muligheder for grøn eksport fra danske virksomheder", siger Freddy Svane.

Senest promoverede den indiske premierminister en vision om at etablere rørlagt drikkevand til 192 millioner husstande i landdistrikterne, så kvinderne ikke skal slæbe vand mange kilometer hver dag. Også til det projekt har Danmark både varer på hylderne og en ambassadør, der tager utraditionelle midler i brug for at bane vejen for dem:

"Hver gang jeg afleverer mit visitkort – og det gør jeg stadig rigtig tit i Indien – så siger jeg til modtageren: Her er din "ticket to growth". Hvis du vil lege med mig, kan jeg fremme væksten og den grønne omstilling. Freddy is ready!"

Foto: Rasmus Kongsgaard © Foto: Rasmus Kongsgaard

Gider ikke finpudsede manuskripter

Freddy Svane er til tider en stor mundfuld, hvis han selv skal sige det:

"Jeg netværker 25 timer i døgnet. Jeg er meget offentlig og altid tilgængelig. Jeg tænder hurtigt, er altid på og forventer nok i lidt for høj grad, at andre har det på samme måde".

Kun sjældent har Udenrigsministeriet bedt den danske ambassadør i New Delhi om at skrue ned "et notch". For hans uformelle og ligefremme stil er også blevet et stærkt brand:

"Når man kommer fra et lille land, skal man have en stærk fortælling. Derfor gider jeg heller ikke finpudsede manuskripter, når jeg er ude. Jeg vil hellere have øjenkontakt med folk", siger Freddy Svane.

Han gider heller ikke konsultere en rådgiver, før han tweeter:

"Jeg smækker bare mine budskaber af sted. Bang, bang, bang!"

På Instagram og på ambassadens hjemmeside deler den 65-årige lollik små uhøjtidelige og selvironiske film. Fx en optagelse fra fars dag, hvor familien havde inviteret lokale musikere til at fejre ham på ambassaden med sang. I et andet klip er han til filmpremiere og leger James Bond med hustruen ved sin side. På Instagram kan man se ham dyrke yoga i en park.

"Jeg bruger det private helt ublu. For mig er det en måde at markedsføre danske interesser på. Jeg kan række ud til rigtig mange mennesker ved at lave sjov, mens jeg kører i tuk tuk, eller ved at bede folk på Instagram om at hjælpe mig med at vælge det rette slips til en stor begivenhed", siger Freddy Svane.

UG-drenge i en bondefamilie

For den værdipolitiske supersælger med de store armbevægelser og det lune glimt i øjet er det ikke modsætningsfyldt, at rammen for hans opvækst var en beskeden gård i landsbyen Errindlev på Lolland:

"Men ikke desto mindre tænker jeg stadig over, at jeg tre gange om dagen kan skifte til en frisk og nystrøget skjorte, som nogle andre har vasket".

Ingen kunne kende ham og hans enæggede tvilling, Michael, fra hinanden. I Errindlev blev de døbt "Svanerne":

"Vi var en bondefamilie, men der var et stort intellektuelt overskud. Især min mor opmuntrede os til at gå den boglige vej. Vi blev kaldt UG-drenge og vidste tidligt, at vi skulle på universitetet i København".

De to brødre delte interessen for både jura og historie.

"Men vi kunne ikke finde ud af, om vi skulle læse det ene eller det andet. Til sidst besluttede vi os for at trække lod. Jeg vandt historie".

 

Foto: Rasmus Kongsgaard © Foto: Rasmus Kongsgaard

Til te med Shinzo Abe

Allerede som studerende blev Freddy Svane ansat første gang på Asiatisk Plads. Siden er det også blevet til to perioder væk fra Udenrigsministeriet – i Landbrugsrådet og i Mærsk. Det burde næsten være en pligt at afbryde en karriere i staten fra tid til anden og udfordre systemtænkningen, mener han.

Baggrunden som historiker har udstyret ham med en kulturel sensitivitet, som kan være en fordel i diplomatiet:

"Jeg har en vis båndbredde, når det gælder forståelsen af, hvordan kulturer opstår, og nationer bygges", siger han.

Det er imidlertid de små historier, der fungerer bedst som isbrydere. Det erfarede Freddy Svane allerede i Japan, hvor han fik sin første ambassadørpost:

"Japanerne kan fx identificere sig meget med vores fortællinger om Dalgas’ opdyrkning af heden, for de var igennem en tilsvarende udvikling efter 2. verdenskrig", forklarer han.

Øriget er også stærkt inspireret af danske gymnastiktraditioner.

"Niels Bukh var på besøg i Japan i 1931, og siden har generation efter generation været på idrætshøjskoler i Danmark. Det var daværende premierminister Shinzo Abe meget optaget af. Abe lykkedes det mig også at få et godt forhold til, og vores hustruer mødtes jævnligt til te".

Med en 65-års fødselsdag lige om hjørnet bliver ambassadørposten i Indien formentlig Freddy Svanes sidste, før han vender hjem til Danmark:

"Det er måske banalt at sige, men hver dag i New Delhi bliver jeg mindet om, at vi danskere bor i en osteklokke af velfærd, forudsigelighed og tryghed".

At bo i et land, hvor tilliden er udbredt, og alle har en lige ret til sundhed og uddannelse, må aldrig blive en selvfølge, understreger han.

"Og til inderne siger jeg altid, at jeg er en meget "happy tax payer". Skat er min investering i mit samfund. Det er jeg stolt af".

 

Faktaboks

Freddy Svane 

65 år, gift og far til 4

1981: Cand.mag. i historie fra Københavns Universitet

1982: Ansat i Udenrigsministeriet

1988-1991: Ambassadesekretær på Danmarks EU-ambassade i Bruxelles

1991-1993: Kontorchef, Udenrigsministeriet

1993-1997: Økonomisk rådgiver, ambassaden i Paris

1997-2000: Kontorchef, Udenrigsministeriet i København

2000-2003: Økonomisk konsulent, A.P. Møller

2004: Ambassadør i Eksportrådet

2005-2008: Ambassadør i Japan

2008-2010: CEO i Landbrugsrådet
2010-2015: Ambassadør i Indien, Bhutan, Sri Lanka og Maldiverne

2015-2019: Ambassadør i Japan

2019: Ambassadør i Indien, Bhutan, Sri Lanka, Maldiverne og Nepal.

}