Dansk Magisterforening

Troels har været formand for bestyrelsen i 43 år: ”Jeg er ikke uundværlig”

Godt nok er han stærkt interesseret i kunst, men selv efter 43 år som formand for Vendsyssel Kunstmuseums bestyrelse overlader Troels Bidstrup Hansen alle kunstfaglige beslutninger til den daglige ledelse, siger han. © Lars Pauli, Nordjyske Medier

Af Thomas Bøttcher
Del artikel:

Den 83-årige kunstentusiast Troels Bidstrup Hansen er muligvis Danmarks længst siddende bestyrelsesformand.

Vendsyssel Kunstmuseums historie er uløseligt forbundet med 83-årige Troels Bidstrup Hansens historie.

Anderledes kan det ikke være, når man i 51 år har været en del af museets bestyrelse – 43 af årene som formand.

Den fortsat erhvervsaktive jurist og tidligere jyske mester i stangspring blev interesseret i kunst, da han som 14-årig i 1952 så en udstilling med Asger Jorn og Carl-Henning Pedersen.

Og siden han som nyuddannet flyttede til Hjørring og en ledig fuldmægtigstilling og kom med i en kunstkreds, har Troels Bidstrup Hansen sat sit præg på byen og kunstmuseet. Hjørring Kommune har fx 300 offentligt tilgængelige skulpturer, flere pr. indbygger end nogen anden kommune, og det er ikke mindst takket være ham.

”Jeg er ikke uundværlig, men jeg har været en dynamo i mange af de ting, der er sket” Troels Bidstrup Hansen, formand, Vendsyssel kunstmuseums bestyrelse.

Troels Bidstrup Hansen, formand, Vendsyssel kunstmuseums bestyrelse.

I 1970 kom han ind i museets bestyrelse. Men når man har siddet så længe som formand, bliver følelsen af medejerskab måske lidt for stærk?

"Jeg har en meget klar holdning til, at jeg ikke blander mig i eller er med til at bestemme, hvad der skal hænge på væggene. Det er direktøren, der leder museet. Bestyrelsens opgave er først og fremmest at være sparringspartner. Situationen er så den, at jeg ved meget om kunst, og derfor snakker jeg med direktøren om kunsten tre-fire gange om ugen", siger Troels Bidstrup Hansen.

Afhængig af politisk velvilje

Troels Bidstrup Hansen lægger vægt på, at bestyrelsen har frivillige, ulønnede kræfter.
"Vi har et samfund, der overhovedet ikke kan eksistere uden det frivillige engagement. Det gælder fodboldtrænere eller mig, som synes, at bestyrelsesarbejdet er sjovt".
Men diskussionen om professionalisering af kulturinstitutioner er ikke fløjet hen over hovedet på ham.

"Vores leder er kunsthistoriker og professionel. Men jeg er også meget opmærksom på at få folk ind i bestyrelsen med forskellige tilgange. Vi har fx en arkitekt og en forsker fra Aalborg Universitet", siger Troels Bidstrup Hansen.

 

Vi var det første museum, der fik penge af Realdania, så det lykkedes os at bygge et nyt kunstmuseum i en gammel klædefabrik, uden at låne nye penge. Da gav fem mio. kr., og da vi lavede tilbygningen i 2009, betalte de alle 12 mio. kr. Det kom sig af, at jeg gik op og besøget dem i København, hvor jeg havde nogle forbindelser fra tidligere.

Fire af de syv medlemmer af bestyrelsen udpeges af Hjørring byråd. Det har han tidligere – uden held – forsøgt at lave om på.

"Jeg ville gerne have det politiske koblet mere af for at få bredere kompetencer ind. Men det kunne jeg ikke få igennem med henvisning til museumsloven", forklarer Troels Bidstrup Hansen.
Der er dog ikke i dag noget i museumsloven, der forhindrer færre politisk udpegede medlemmer af bestyrelsen. I følge Troels Bidstrup Hansen er han da også tilfreds med, at næstformanden også sidder i kommunens økonomiudvalg.

"Vi er jo dybt afhængige af, at de synes, at kunstmuseet er en god ide. Så det er en fordel, at forbindelseslinjen fra direktøren og mig til det politiske system er meget kort. Og det betyder også, at jeg bliver bedt om at forholde mig til nye emner til bestyrelsen".

Lidt af en dynamo

Når det gælder ham selv, har Troels Bidstrup Hansen besluttet sig for at stoppe efter udgangen af den nuværende periode i 2024, hvor han bliver 86 år.

"Et eller andet sted er det jo helt skørt, at jeg har siddet der i så mange år. Men jeg anser det ikke for at være et problem, og det tror jeg heller ikke, mine bestyrelseskolleger gør. Jeg tror faktisk, de ser det som en styrke, hvis jeg skal være lidt fræk. Mange sidder på sådan en post, fordi der skal være en formand, mere end fordi de er dybt interesserede i, hvad der foregår. Jeg er ikke uundværlig, men jeg har været en dynamo i mange af de ting, der er sket".

}