Dansk Magisterforening

Har gjort København til førende cykelby: Cykeldame på nye stier

Nyt job Lasse Højsgaard
Del artikel:

Marie Kåstrup skifter fra Københavns Kommune til privat byudviklingsrådgiver.

Gennem 13½ år har Marie Kåstrup som leder af Københavns Kommunes cykelprogram været med til at gøre hovedstaden til en af verdens førende cykelbyer. Et ry, som i dag er med til at brande Danmark på linje med koryfæer som den lille havfrue og Christiania.

Nu er det slut med den daglige gang på kommunekontoret. I stedet er det i firmaet Urban Creators, der rådgiver om byudvikling, at hun skal udbrede de gode ideer om bæredygtig og velfungerende mobilitet.

"København er blandt verdens førende, når det gælder cykling, men der foregår også mange spændende ting i resten af Danmark og verden, og jeg var blevet nysgerrig omkring det at arbejde med en bredere gruppe af byer og regioner. Urban Creators arbejder med byudvikling på et mere generelt plan, og jeg så en mulighed for at komme med i nogle projekter, som også ser på samspillet mellem forskellige transportformer som cykling, gang og offentlig transport", fortæller Marie Kåstrup.

Et projekt, hun allerede er blevet tilknyttet i sit nye job, er planlægning af Jernbanebyen – det tidligere jernbaneterræn i Københavns Sydhavn, der nu skal være en ny bydel.

"Her er det vigtigt at tænke de gode løsninger ind fra start og ikke bare cykelstier, parkeringspladser og adgang til kollektiv trafik separat, men tænke i samspillet mellem bygninger, byliv og placering af vigtige funktioner", siger hun.

Marie Kåstrup er uddannet kandidat i moderne kultur og kulturformidling. Når der planlægges by og trafik, er det ofte arkitekter og ingeniører, der fylder op ved mødebordene. Men hun har erfaret, at humanister kan fungere godt som bindeled mellem teknikere, politikere og brugere.

"Når man skal lede projekter og processer og bringe forskellige fagligheder i spil, kan det være en fordel, at man ikke selv er dybdeekspert. Til gengæld har jeg det som min styrke, at jeg kommer med det humanistiske perspektiv, som gør, at jeg kan sætte mig i slutbrugerens sted og navigere i de forskellige skalaer – fra det store, strategiske planlægningsperspektiv og ned i en brugernær hverdagskontekst".

}