Dansk Magisterforening

Elsebeth gik ned med flaget: Nu underviser hun andre i stressreducerende strik

Strik er et stærkt våben mod alle former for mental ubalance, mener Elsebeth Fjord, tidligere adjunkt på Professionshøjskolen Absalon, i dag indehaver af butikken Sart © Foto: Sofus Graae

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Strikkeriet hjalp tidligere adjunkt Elsebeth Fjord på benene efter en langvarig stresssygemelding. Og det gav hende ideen til et arbejdsliv, der kombinerer hendes glæde ved både håndarbejde og undervisning

For Elsebeth Fjord tog arbejdslivet en radikal drejning, da hun for fem år siden måtte sygemelde sig med arbejdsrelateret stress fra sit underviserjob på læreruddannelsen i Roskilde.

Forløbet var så hårdt og langvarigt, at den da 41-årige adjunkt blev nødt til at sadle helt om.

"Jeg nåede desværre at blive så syg af stress, at jeg helt måtte opgive mit daværende job. Og dermed også at undervise, for det har jeg altid været vild med. Derfor betyder det meget for mig, at jeg nu har skabt mig et arbejdsliv, hvor jeg kan kombinere min glæde ved håndarbejde med et element af undervisning", siger Elsebeth Fjord.

Rammen for hendes nye arbejdsliv er den lille butik Sart på Amagerbrogade. Her startede Elsebeth Fjord helt forfra i coronaåret 2020 efter at have tage tilløb til et liv som selvstændig i nogle år.

I dag sælger hun garn, bæredygtigt hjemmestrik og keramik. Der er også eneundervisning, teknikundervisning og strikkecafeer i de enkle og æstetiske omgivelser, hvor afdæmpede farver dominerer rummet. 

Det er også her i butikken, hun samler et hold af kursister nogle gange om ugen ved bordet midt i lokalet. For tiden har hun et hold for stressramte og et hold for unge, der bl.a. kæmper med angst.

Strik er et stærkt værktøj mod alle former for mental ubalance, mener Elsebeth Fjord.

"Jeg oplevede på egen krop, hvordan det kunne få hoedpinen til at lette, jage bekymringstankerne på flugt og få pulsen i ro, hver gang jeg slukkede for skærmen og satte mig med mit hånd- og maskinstrik", siger Elsebeth Fjord.

Både stress ramte og unge, der kæmper med angst, kan have gavn af at strikke, siger Elsebeth Fjord. Hver uge samler hun et par hold af kursister. © foto: Sofus Graae

Det er imidlertid ikke kun egne erfaringer, hun baserer sine stressreducerende strikkekurser på.

"Min akademiske fortid fornægter sig ikke. Jeg kan godt lide at gå i dybden og det jeg fik det godt nok til at kunne læse igen, tog jeg en uddannelse i det der kaldes for 'craft-psykologi' hos Anne Kirketerp. Hun har blandt andet dokumenteret videnskabeligt, at håndens arbejde er godt for psyken", siger butiksindehaveren.

Både roen, selvforglemmelsen og den dybe koncentration er livgivende for mennesker, der oplever angst, pres eller stress, forklarer hun.

"Hvis du er tilbøjelig til at være mest oppe i dit hoved, så kan øvelser og håndarbejde 'tænde' det parasympatiske nervesystem og tilbyde det, en af mine kursister beskriver som en 'pause fra sig selv'".

Selv slog hun de første masker op allerede som seksårig, kyndigt hjulpet på vej af en farmor, der var håndarbejdslærer. Da hendes stress tvang hende til at opgive jobbet som adjunkt, var det igen strikketøjet, hun tyede til.

"I en periode var min hjerne i undtagelsestilstand Jeg kunne ikke engang lave de mest enkle regnestykker i hovedet, og jeg havde svært ved at kapere nyt. Mange af mine kursister har gjort sig lignende erfaringer", fortæller Elsebeth Fjord.

Det har været en fornøjelse for Elsebeth Fjord at se, hvordan den lille forretning dag for dag falder mere på plads midt i den travle handelsgade på Amagerbro. © foto: Sofus Graae

Fem år efter sin sygemelding skal hun stadig holde sin skærmtid i ave, undgå for meget larm og være opmærksom på ikke at have for mange aftaler i kalenderen. Til gengæld er det en fornøjelse for hende at hjælpe kunder og kursister og se, hvordan den lille forretning dag for dag falder mere på plads midt i den travle handelsgade på Amagerbro:

"Nedlukningen gav mig en lidt usikker start, og det tager tid at finde en balance, hvor jeg kan leve af kunder og kursister og indgå i spændende og bæredygtige samarbejder uden at skulle drive et stort foretagende med ansatte". 

Hun kommer aldrig tilbage som underviser på fuld tid, men vil gerne undervise flere på sine strikkekurser.

"Jeg tror og håber på, at jeg er godt funderet her om 10 år. Og at det, at mange finder ro og glæde ved håndarbejdet ikke er noget, der slutter foreløbigt", siger Elsebeth Fjord.

 

Note: Akademikerbladet har i den trykte udgave nr 2 2022 bragt en artikel om Elsbeth Fjord og hendes strikvirksomhed. Ved en fejl var det ikke den endelige artikel, der blev trykt i bladet. Netversionen her er derfor en opdateret udgave.    psi

}