Dansk Magisterforening

DM Akademikerbladet nr. 1, 2022

Tema om forskellighed

Download magasin

2022 står i videnskabens tegn

"Vi har brug for nye, grønne løsninger overalt i samfundet, så vi skal samles på tværs af fagligheder og få den livsnødvendige viden til at spire", siger DM's formand Camilla Gregersen.

Leder

Matthæus-effektens modgift

I dette nummer undersøger vi forskelligheden – i uddannelse, i faglighed, i livet. Vi kommer også omkring forskellighed i faglighed, der kan skabe ny indsigt i kendte fænomener, hvis vi er åbne for det. Forskelligheden er imidlertid svær at se i vores opgørelse over landets mest citerede eksperter i 2021.

Redaktørens kommentar

Kan jeg bruge min efterløn på pension?

Jeg har fået tilbudt fra a-kassen, at jeg kan få mine efterlønsbidrag udbetalt skattefrit. Jeg har ikke brug for pengene, som var planlagt til pensionen. Har jeg mulighed for at indbetale beløbet til min pension? Og kan det passe, at jeg igen får fradrag for det? spørger Hans Henrik Andersen om.

"Jeg kunne mærke, hvor meget det ansvar havde fyldt"

Sofie Valbjørn skal som projektchef styrke boligområde med 6.000 indbyggere.

Faste elementer

Se listen: Her er de 50 eksperter, der er mest i medierne

30 sundhedseksperter, 2 humanister, 7 kvinder. Dyk ned i DM Akademikerbladets liste over landets mest citerede eksperter i medierne i 2021 – et år, hvor det blev cementeret, at dyb faglig viden har fået en renæssance i samfundsdebatten.

Matematiker på vej på pension blev mediernes favorit i 2021

68-årige Viggo Andreasen var egentlig begyndt at drosle ned, da en avis ringede til ham for første gang i karrieren. I stedet blev matematikeren fra RUC mediernes vigtigste ekspertkilde fra forskningens verden i 2021. Det fremgår af en top-50-opgørelse, som Infomedia har udarbejdet for DM Akademikerbladet.

Landets mest citerede eksperter

Navid traf et utraditionelt valg. Han valgte en humanistisk uddannelse

Efterkommerne af indvandrere vælger i stor stil humanistiske uddannelser fra og satser i stedet på studier som jura, økonomi og medicin. Den skæve fordeling kan skabe blinde vinkler i de humanistiske brancher, frygter eksperter.

"I Danmark må man gerne være stolt af sig selv, men man skal også føle sig lidt skyldig bagefter"

Vi har bedt fire udenlandske akademikere, der alle bor og arbejder i Danmark, berette om mødet med danskheden.

Smuglet gennem Sahara med eksamenspapirer i tasken

Gheb er fast besluttet på at holde fast i sin akademiske faglighed, som han grundlagde i Eritrea og færdiggjorde efter at være flygtet til Danmark. Men det er en vej med mange bump.

Kritik: Udlændinges uddannelse har ingen værdi i jobcenteret

Når udlændinge kommer til Danmark, er myndighedernes fokus, at de skal i arbejde hurtigst muligt. Derfor får de ikke tilstrækkelig hjælp til at få brugt deres uddannelseskvalifikationer, siger seniorkonsulent i Foreningen Nydansker.

Ministeriet: Sådan undersøger vi flygtninges eksamenspapirer

Det kan være sin sag at vurdere 40 år gamle eksamenspapirer fra den anden side af jordkloden, fortæller embedsmand i ministeriets vurderingskontor.

Nyt studie sætter diskrimination på formel

Diskrimination, fordomme og polarisering i samfundet. Det er blandt de fænomener, som en ny matematik-økonomisk teori kan sætte tal på.

Tema om forskellighed

Startkomma eller ikke startkomma?

Der findes to anerkendte kommaregler. I den ene sætter man startkomma, i den anden gør man ikke. Langt de fleste sætter startkomma, men Dansk Sprognævn anbefaler, at man lader være. Vi har talt med to sprogfolk, der er helt uenige om, hvad vi skal vælge.

Banker sender store pengegaver i lommerne på forskere

Bankernes interesseorganisation forærer store kontantbeløb til forskere, der skal levere uafhængig forskning om finansiering og banker. Ikke til forskning, men til forskerne selv.

Danskerne: Giv os penge til grøn pendling

I Frankrig kan virksomheder give medarbejderne et skattefrit bidrag til grøn transport til og fra arbejde. Et flertal af danskerne efterspørger en lignende model herhjemme.

Nyheder
}