Dansk Magisterforening

Hvad er miljøhumaniora? Få svaret her

Heather Anne Swanson © Illustration: Charlotte Ager

Af Laura Skelgaard Paulsen
Del artikel:

Antropolog og leder på Center for Miljøhumaniora på Aarhus Universitet giver her svaret på, hvad miljøhumaniora egentlig er for noget.

Heather Anne Swanson er antropolog og leder af Center for Miljøhumaniora på Aarhus Universitet.

Selv arbejder hun sammen med en biolog og en kunster i et tværvidenskabeligt forskningsprojekt om Englands menneskeskabte kanaler og deres betydning for naturen og samfundet. En umiddelbart "lidt skør blanding", men tværfagligheden er nøglen til den grønne omstilling, siger hun.

Center for Miljøhumaniora huser 21 humanistiske forskere, alt fra historikere til dramaturger. Hvis du skulle forklare miljøhumaniora eller humanistisk klimaforskning for en person, du mødte på gaden, hvad ville du så sige?

"At det ikke er én ting. Antropologi, litteratur, medievidenskab og historie er alle sammen forskellige fra hinanden. Men fælles for os alle er, at vi forsker i, hvordan vores historie, institutionelle og sociale forhold, ideer og tænkning påvirker forskellige miljøer".

Hvad kan miljøhumaniora helt konkret hjælpe den grønne omstilling?

"Der er faktisk meget få miljøproblemer, man kun kan løse teknisk. Den største udfordring i den grønne omstilling er menneskelige forhold. Det er ikke miljøet, der skaber miljøproblemer, det er os mennesker. I den grønne omstilling er det vigtigt at forstå, at vi ikke kan skabe en helt ny fremtid. Vi skal altid tage højde for historien og nutidens sociale samfund. Hvis vi ikke forstår vores sociale, kulturelle, politiske og historiske kontekst, så kan vi ikke skabe langsigtede løsninger. Vi har brug for miljøhumaniora, fordi vi ikke bare kan viske tavlen ren".

Der er forskere på jeres center som kommer fra fag, man normalt ikke forbinder med klimaspørgsmålet som for eksempel dramaturgi. Er der nogle humanistiske fag, der simpelthen ligger for langt væk fra det?

"Dramaturgifaget er en god måde at afprøve en ny fremtid på. Til at forestille sig, hvordan det mon er eller bliver at leve i fremtiden. Så selvom dramaturgi umiddelbart ser ud til at ligge langt væk fra klimaspørgsmålet, så er alle humanistiske fag relevante. Alle fagligheder har forskellige analytiske redskaber og metoder, som kan hjælpe os til bedre at forstå vores fortid, nutid og fremtid. Og det er vigtigt. Hvis vi glemmer vores fortid, kommer vi til at begå samme fejl i fremtiden".

}