Dansk Magisterforening

DM Akademikerbladet nr. 8, 2021

Tema om grøn omstilling

Download magasin

Drop "dem og os". Der er brug for alle fagligheder

De sidste år er der blevet sunget en falsk melodi om akademikerbashing, hvor særligt humanister har skullet høre på mange nedsættende ord. Drop det nu. Der er i stedet brug for en øget respekt for faglighed i alle faggrupper uanset ens uddannelseslængde, siger DM's formand Camilla Gregersen.

Leder

Urørt skov eller skovdrift – hvad er bedst for klimaet?

Politikerne har bestemt, at en større del af landets skove skal være urørt skov. Det er godt for biodiversiteten, men er det også godt for klimaet? Her er fagkundskaberne ikke enige. Skovforskerne siger nej, biologerne siger ja.

Fra kunstprofessor til postdoc: "Det var enormt heldigt"

Henriette Heise skal forske i værker, der skabes sent i kunstnernes karrierer.

Spørg om Pension: Barsel

Spørgsmål fra medlem Jeg er netop kommet tilbage på job efter min anden barsel. Jeg overvejer at gå ned i tid. Hvordan vil det påvirke min pension? Susanne Pedersen, medlem af AkademikerPension

Faste elementer

Danskerne er parate til kødfrie dage i kantinen

It-virksomheden KOMBIT har med stor succes indført vegetarretter i kantinen og en ugentlig kødfri dag. Den model møder opbakning – mange danskere er parate til at indføre kødfrie dage på jobbet, viser ny Gallup-rundspørge.

Borgerne presser på for lokale klimaindsatser

Tre ud af fire kommuner inddrager borgerne i spørgsmål om klima. Et vedvarende pres fra borgere har givet kommunerne en større betydning for den grønne omstilling. Permanente klimaborgerting bør være næste skridt, mener professor.

I Wennebergs værksted: Grøn hverdagsaktivisme er levevejen

Når Signe Wenneberg skriver på Instagram, så følger 67.000 læsere med. Men hvordan blev hverdagsaktivisme til en levevej, og kan andre gøre hende kunsten efter? Det har DM Akademikerbladets journalist fisket efter svar på i en mailveksling.

Det er farligt at glemme humanister i den grønne omstilling

Blot én procent af de offentlige midler til klima- og energiforskning går til humanistiske projekter. Men vi kan ikke opfinde os ud af klimakrisen, og derfor har vi brug for viden om mennesker, hvis vi skal nå i mål med den grønne omstilling, mener miljøhumanisterne. For hvis ikke vi forstår vores fortid, så finder vi aldrig nutidige løsninger til en bæredygtig fremtid.

Hvad er miljøhumaniora? Få svaret her

Antropolog og leder på Center for Miljøhumaniora på Aarhus Universitet giver her svaret på, hvad miljøhumaniora egentlig er for noget.

Grøn omstilling

Lønfest for unge akademikere i det private

Det seneste år har budt på historisk store lønstigninger til privatansatte akademikere. Især de nyuddannedes lønseddel er vokset.

Et brev fra en styrelsesdirektør kan koste studiepladser

Er det Folketinget eller embedsmænd i Uddannelsesstyrelsen, der bestemmer over universiteterne? Det spørgsmål har fået en afgørende rolle i indfrielsen af aftalen om udflytning af studiepladser.

Vi tog med kunsten på arbejde

Siden 1956 har nonprofitorganisationen Kunst På Arbejde sat kunstmalerier op på danske arbejdspladser. Akademikerbladet har fulgt udstillingskonsulent Christian Dinesen på en dag, hvor kunsten på administrationsgangen på Antropologisk Institut på Københavns Universitet trængte til at blive skiftet.

DM-valget er afgjort: Denne liste kom ikke ind

Formanden for freelancerne og de selvstændige i DM frygter, at den nye hovedbestyrelse er sammensat skævt og derfor får blinde vinkler i det politiske arbejde.

10.000 skridt

Petra Marie Bohm husker bedre, lever længere og bliver gladere – fordi hun går. Som HR Business Partner hos Ikea er gåture blevet en essentiel del af hendes arbejdsdag. En trend, der har spredt sig under coronaens lockdown som modgift til en inaktiv hverdag.

Akademikere, søg solidariteten!

Softwarearkitekten, skolelæreren og sosu-hjælperen har mere til fælles, end de tror. Ved at danne alliancer på tværs af faggrupper vil akademikere og deres fagforeninger stå stærkere i kampen for bedre arbejdsvilkår. Netop det sammenhold berørte tillidsrepræsentant Torben Seir Olsen dybt under OK18.

Vellykket hverdagsaktivisme: Her er 3 faglige kampe

DM Akademikerbladet har samlet tre faglige kampe, som har været en sejr på tværs af faggrupper.

Det offentlige rum er på private hænder

Da Trump fik frataget megafonen på de sociale medier, blev det klart, hvor stor magt techvirksomheder har over demokratiet, siger forfatterne til bogen "Sandhedsministeriet".

Forsker: Ledelse er som en virus

Ledelsesideer påvirker vores organisationer som en virus. Derfor er det afgørende med et velfungerende immunforsvar, der kan bekæmpe de farlige af slagsen, mener lektor Søren Obed Madsen.

Nyheder
}