Dansk Magisterforening

Praktikstedet ringede: Fra "udkanten af arbejdsmarkedet" til museumsleder

"Jeg er nærmest gået fra at stå i udkanten af arbejdsmarkedet til at være museumsleder", siger Christian Toftgaard.

Lasse Højsgaard
Del artikel:

Christian Toftgaard er blevet museumsinspektør og daglig leder af den selvejende institution Sea War Museum Jutland i Thyborøn.

Det er svært at forestille sig i dag, men et af verdens største søslag – nogle mener det største – fandt sted få kilometer fra Danmarks kyst. Søslaget ved Jylland mellem den tyske og britiske flåde i 1916 omfattede i alt 44 slagskibe og en sværm af mindre fartøjer. 25 skibe gik ned, og mere end 8.500 mand mistede livet.

Det historiske slag er hovedtemaet på den selvejende institution Sea War Museum Jutland, som blev stiftet af erhvervsdykker og virksomhedsejer Gert Normann Andersen i 2015. Den daglige ledelse af museet ligger dog i hænderne på 30-årige Christian Toftgaard, der for nylig blev ansat om museumsinspektør.

Han er uddannet cand.mag. i historie ved Aalborg Universitet, og stillingen er hans første fastansættelse.

"Tilbage i 2018 fik jeg lov til at komme og være praktikant på museet, og jeg har også været sommerafløser for den tidligere leder. Så da hun skulle gå på pension, ringede de og spurgte, om jeg havde lyst til at overtage hendes job. Ellers har jeg kun haft deltidsstillinger forskellige steder, så jeg er nærmest gået fra at stå i udkanten af arbejdsmarkedet til at være museumsleder", siger Christian Toftgaard.

Museet har kun 4 medarbejdere, men dertil kommer en arbejdsstyrke på omkring 35 frivillige, der på forskellige måder hjælper til med samlingen og ved arrangementer. At passe på den ressource er en væsentlig del af hans opgave.

"Det er vigtigt, at de skal have lyst til at være her. Vi har mange frivillige over 60 år, og så kan det ikke nytte noget med en masse krav og forpligtelser. Så jager man dem bare væk. De skal føle, at de er en del af et fællesskab, for så har de lyst til at gøre en indsats", siger

Christian Toftgaard og nævner som eksempel journalisten og forfatteren Knud Jakobsen, der har skrevet størstedelen af udstillingsteksterne på museet.

"Sådan en mand som ham er jo alfa og omega for, at museet kan hænge sammen".

Det faglige ansvar ligger dog i sidste ende hos Christian Toftgaard, der også har opgaverne med formidling til omverdenen og markedsføring af museet.

}