Dansk Magisterforening

I 12 år var studerende tvunget til at betale ulovligt studiegebyr. Nu skal uddannelsen betale 15 millioner tilbage

Den ulovlige brugerbetaling skulle dække de studerendes udgifter til tegneudstyr, softwareprogrammer og computer samt deltagelse i årlig animationsfestival. Derudover betalte de studerende for adgang til et bibliotek med tegneserier, svømmehal og en indendørs sportshal. © Foto: The Animation Workshop/VIA University College

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Efter hård kritik fra tilsynsmyndighederne skal VIA tilbagebetale de penge, som den ulovligt har opkrævet fra studerende igennem 12 år, vurderer professor.

Det kommer formentlig til at koste cirka 15 millioner kroner, at VIA igennem 12 år ulovligt opkrævede 2.200-2.300 kr. i obligatorisk brugerbetaling af de studerende ved TAW, animationsskolen i Viborg.

Det står klart efter en tilsynsudtalelse fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen, der over 21 sider retter hård kritik mod VIA. Det sker, mere end et år efter at DM Akademikerbladet første gang beskrev, hvordan studerende på TAW skulle have den helt store tegnebog frem for at læse til animationstegner eller grafisk fortæller, selv om de gik på en ordinært SU-berettiget professionsuddannelse.

"Det er yderst sjældent, at en styrelse irettesætter en institution på den måde. Det er helt usædvanligt. Det er måske også ment som en pegefinger til andre om, at der er grænser for, hvor ublu man må være", siger professor i offentlig organisation og ledelse på Syddansk Universitet Kurt Klaudi Klausen.

Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, kalder sagen om den ulovlige brugerbetaling "i særklasse usædvanlig" og styrelsens kritik for klokkeklar.

"Når en offentlig virksomhed handler ulovligt, så er forventningen, at den af egen drift iagttager almindelige forvaltningsregler og genopretter sine fejl. Så selv om styrelsen ikke kan pålægge VIA en tilbagebetaling, så er forventningen klart, at det sker", siger Per Nikolaj Bukh.

Jeg lægger mig fladt ned. VIA har begået en fejl, og nu er vi i gang med at rette op på miseren

Harald Mikkelsen, rektor ved VIA

Rektor: Jeg lægger mig fladt ned

Uddannelses- og Forskningsstyrelsen fremfører i sin udtalelse også kritik af, at der er sket en væsentlig sammenblanding af institutionens udgifter og de studerendes private økonomi. Styrelsens vurdering lyder, at de studerende har ret til en delvis tilbagebetaling.

"Jeg lægger mig fladt ned. VIA har begået en fejl, og nu er vi i gang med at rette op på miseren", siger rektor Harald Mikkelsen.

"Vi skal have aftalt de præcise retningslinjer for tilbagebetalingen af de dele af gebyret, som er uretmæssigt opkrævet. Og de studerende, som skal have penge tilbage, vil høre fra os hurtigst muligt", siger Harald Mikkelsen, der nu går i dialog med styrelsen.

Kunne have været 80 mio.

En forældelsesfrist på tre år betyder, at studerende, der i perioden 2008-2018 ulovligt er blevet opkrævet 2.200-2.300 kr. om måneden, ikke vil få deres penge igen. Det er ganske enkelt ikke lovligt for VIA at betale mere tilbage.

Dermed skal VIA kun af med cirka 15 mio. kr. frem for de godt 80 mio., det ville have kostet, hvis tilbagebetalingskravet havde omfattet alle tidligere studerende.

"Man må i VIA have læst med koldsved på panden, indtil forældelsesfristen blev nævnt", siger økonomiprofessor Per Nikolaj Bukh. Han påpeger, at regningen – uanset beløbets størrelse – ikke kan undgå at lande hos de øvrige VIA-uddannelser.

"Og det er da en kende paradoksalt, at de i forvejen økonomisk pressede lærer-, pædagog- og sygeplejerskeuddannelser ender med at betale for, at man har lavet animationsuddannelse i verdensklasse i Viborg", påpeger Per Nikolaj Bukh.

De penge, VIA skal tilbagebetale, tages fra likviditeten, men der skal også findes nye penge til driften fremadrettet, forklarer Harald Mikkelsen.

"Jeg vil dog godt understrege her, at de ekstra udgifter til animationsuddannelserne ikke betyder hverken fyringer eller ringere standarder på VIA’s øvrige uddannelser".

}