Dansk Magisterforening

Trekantområdet skriger på it-specialister, men der mangler penge til udflytning

“Vi vil ikke udflytte eksisterende uddannelsespladser. Vi vil skabe nye. Og der er et kæmpebehov. Danmark forventes i 2030 at mangle 22.000 it-specialister”, siger Jens Christian Godskesen. © Foto: ITU

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Der er potentiale i et forslag fra IT-Universitetet om at etablere ny campus i Vejle, siger partier bag uddannelsesaftale. Men der er ikke penge nok, siger prorektor.

Efterspørgslen efter it-specialister i det jyske trekantområde er kolossal. 350 studieboliger venter på nye studerende i Vejle, og IT-Universitetet har meldt sig klar til at etablere en ny campus med kapacitet til at optage 400 it-specialister årligt.
Men projektet har lange udsigter, til trods for at et bredt politisk flertal ønsker at sprede uddannelsesudbud ud i hele landet. Vejles borgmester, Jens Ejner Christensen (V), undrer sig over, at ambitionerne for en østjysk ITU-campus ikke er større i den politiske uddannelsesaftale, som landede i juni.

“Det blev ikke i første omgang det store sus, vi havde håbet på. Vi er kommet med et forslag, der tikker alle boksene af, hvis målet er at matche uddannelsesmuligheder med lokale beskæftigelsesbehov. Men lige nu har det lange udsigter”, siger borgmester Jens Ejner Christensen.

ITU afviser halvdelen af ansøgerne

Sammen med Vejle Kommune og kræfter i det lokale erhvervsliv lancerede IT-Universitetet i forsommeren planen om at etablere en campus i byen.

Parterne anslår, at det efter fuld indfasning vil koste 131 millioner i øget grundtilskud til uddannelse og forskning at etablere et udbud i Vejle. Men af aftalepapiret fremgår det, at nye udbud højst kan forvente et etableringstilskud på 3-10 millioner kroner.

Det er langtfra nok til at finansiere projektet, siger prorektor på ITU, Jens Christian Godskesen.

“Vi vil ikke udflytte eksisterende uddannelsespladser. Vi vil skabe nye. Og der er et kæmpebehov. Danmark forventes i 2030 at mangle 22.000 it-specialister”, siger Jens Christian Godskesen.

ITU slipper ikke for at skulle afgive studiepladser i København, hvis en campus i Vejle bliver en realitet, fastslår aftalen. Det er prorektor uforstående over for.

“Allerede i dag kan vi ikke følge med efterspørgslen efter arbejdskraft, og alligevel må vi afvise cirka halvdelen af de unge, der søger ind på ITU. Særligt Produktionsdanmark, som er dominerende i trekantområdet, efterspørger folk med stærke it-kompetencer”, siger Jens Christian Godskesen.

Socialdemokratiets uddannelsesordfører, Bjørn Brandenborg, anerkender, at der bliver brug for flere specialister til både AI og digitalisering. Men optaget på ITU skal ikke forøges, fastslår han.

“Vi får ikke flere hoveder, så hvis vi opretter uddannelsespladser ét sted, må vi reducere et andet sted”, siger Bjørn Brandenborg.

“Særligt Produktionsdanmark, som er dominerende i trekantområdet, efterspørger folk med stærke it-kompetencer”

Jens Christian Godskesen, prorektor

I forvejen ligger der en del andre typer af it-uddannelser i trekantområdet, påpeger S-ordføreren:

“Vi skal ikke ende i en situation, hvor de kapitaliserer unødvendigt på hinanden”.

Hvis ITU og samarbejdspartnere vælger at gå videre med Vejle-projektet, er der penge at hente ud over tilskuddet fra etableringspuljen.

“Tilskuddene til uddannelser bliver fordoblet uden for de store byer, ligesom tilskuddet per studerende bliver større. Problemet for ITU og andre er nok snarere, at de ikke køber ind på grundpræmissen om, at de skal levere noget af deres kæmpeoptag til provinsen”, siger Bjørn Brandenborg.

Vejles borgmester mener langtfra, at slaget er tabt, selv om en ITU-campus i Vejle ikke ser dagens lys med det første.

“Vi er nævnt i aftalen, så politikerne har lyttet. Vi har ikke opgivet håbet om, at der også vil følge økonomi og konkrete løfter med på et tidspunkt”, siger Jens Ejner Christensen.

}