Dansk Magisterforening

Undersøgelse: 11 procent føler sig overvåget i arbejdstiden

11 procent føler sig overvåget i arbejdstiden. Det er et problem, mener Akademikernes formand Lars Qvistgaard. © Foto: Tobias Tullius / Unsplash

Af Magnus Vesth Skjødt
Del artikel:

De fleste danskere i arbejde oplever, at deres leder har tillid til dem. Men der er også en stor gruppe på 11 procent, der oplever, at de bliver overvåget i arbejdstiden.

Dagbladet Politiken har afsløret systematisk overvågning af ansatte i Nemlig.com.

Nu viser en ny undersøgelse udarbejdet af Gallup for DM Akademikerbladet, at mens 89 procent oplever, at deres arbejdsgiver har tillid til dem, så oplever 11 procent af de adspurgte, at de bliver direkte overvåget på arbejdspladsen via video, digital overvågning, optagelse af samtaler, kundesurveys eller lignende.

Thomas Ploug, professor ved Institut for Kommunikation og Psykologi på Aalborg Universitet, siger, at overvågning er problematisk for den enkelte medarbejder.

“De fleste vil opleve specielt den personspecifikke overvågning som meget indgribende, og det ved vi kan føre til stress. Ud over det påvirker det også tilliden mellem arbejdsgiver og ansat negativt”, siger Thomas Ploug.

Thomas Ploug siger, at det netop er vigtigt at skelne imellem, hvilken type overvågning det er, der finder sted. Han fortæller, at det foregår på forskellige niveauer: et aggregeret niveau og et personspecifikt.

“Det, der er problematisk og kan føre flest problemer med sig, er, når overvågningen bliver individrettet. Tilfredshedsundersøgelser er et eksempel på monitorering, som ikke nødvendigvis er individrettet. Problemerne opstår, når overvågningen bliver personrettet, som vi har set med fx Nemlig.com”, siger han.

Overvågning er et uheldigt element på arbejdspladserne. Vi ved, at tillid og tætte relationer til ledelsen er det, der skaber en produktiv og god arbejdsplads

Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne

Thomas Ploug siger dog, at vi skal se undersøgelsen i lyset af den specielle situation, der har været under nedlukningen.

“Vi bliver nødt til at tage det forbehold, at undersøgelsen er gennemført under corona. Mange har oplevet at mangle kontakten med deres leder, og det kan føre til mange misforståelser og uoverensstemmelser”, siger han.

Det glæder formanden for Akademikerne (AC), Lars Qvistgaard, at langt de fleste oplever tillid fra deres arbejdsgiver. Men det ærgrer ham samtidig, at 11 procent føler sig overvåget. 

“Det er et generelt positivt billede og viser, at de fleste har en positiv oplevelse af at være på deres arbejdsplads. Overvågning er et uheldigt element på arbejdspladserne. Vi ved, at tillid og tætte relationer til ledelsen er det, der skaber en produktiv og god arbejdsplads”, siger han til DM Akademikerbladet.

Selvom overvågning ikke er et fokuspunkt for Akademikerne, så mener Lars Qvistgaard, at det udfordrer trivslen på arbejdspladsen, når 11 procent oplever, at de bliver udsat for decideret overvågning.

“Vi har generelt opmærksomhed på, at der skal være nogle ordentlige vilkår på arbejdspladserne, og det mener jeg ikke, at systematisk overvågning er. En arbejdsgiver er selvfølgelig i sin gode ret til at monitorere og sikre sig, at medarbejderne er produktive, men den form for systematisk overvågning, der spørges ind til i undersøgelsen, mener jeg ikke hører sig til på det danske arbejdsmarked”, siger Lars Qvistgaard.

}