Dansk Magisterforening

Hjemmearbejde kræver hjemmebesøg

“Lyt til medarbejdernes ønsker i stedet for at udstikke alt for faste rammer, og hold så øje med, hvordan de trives”, siger Martin Sandvad, direktør i it-virksomheden Ka-ching, som i foråret 2020 gik over til Work Anywhere. © Foto: Ka-Ching

Anna Dalsgaard
Del artikel:

Som distanceleder havde Martin Sandvad svært ved at fornemme, at nogle medarbejdere ikke var glade og endda gik ned med stress. Det tog han konsekvensen af.

I foråret 2020 var Martin Sandvad klar til at opsige lejemålet i Aarhus, hvor it-virksomheden Ka-ching har kontorer. For han var sikker på, at medarbejderne ville elske kun at ses fysisk til fælles arrangementer hver 14. dag.

“I starten var alle jo voldsomt begejstrede for projektet Work Anywhere, som vi var klar med, cirka samtidig med at Mette opfordrede alle til at arbejde hjemme. Men selv om jeg havde rigtig god rygdækning, er det ikke kun en solstrålehistorie”, fortæller Martin Sandvad, som er partner og direktør i Ka-ching.

Halvdelen er tilbage på kontoret

Med Work Anywhere kunne medarbejderne selv bestemme, hvor og hvornår de ville løse deres opgaver.

“Mange arbejdspladser giver mulighed for hjemmearbejde. Vi vendte den rundt med mulighed for at komme på kontoret. Mentalitetsmæssigt er det en anden tilgang, hvor man undgår den der med: “Sidder du og feder den af derhjemme?”” siger Martin Sandvad, som har boet og arbejdet i USA, hvor hjemmearbejde er mere normalt.

Han fortæller, at nogle af medarbejderne imidlertid mistede motivationen, når de var så lidt fysisk sammen med kollegerne, fordi glæden ved at lykkes med noget sammen forsvandt.

“Og endnu værre: En medarbejder gik ned med stress. Han gik helt over i den anden grøft og arbejdede hele tiden. Familie- og arbejdslivet smeltede sammen, og det blev uoverskueligt for ham”, siger Martin Sandvad.

Derfor satte de sig ned og talte om, hvordan de kunne gøre det bedre.

“Vi fandt ud af, at det ikke skal være enten hjemme eller på kontoret. Det skal være fleksibelt, så de, der har behov for det, kommer ind på kontoret, og det er cirka halvdelen”, siger han.

Hvis det ikke fungerer, risikerer man at miste sammenhængskraften. Vi er sociale væsener, og det kan videomøder åbenbart ikke råde bod på

Martin Sandvad, direktør i Ka-ching

Distanceledelse gør det svært at bevare fingerspidsfornemmelsen

Når man spørger Martin Sandvad om det positive ved Work Anywhere, siger han, at det er friheden til at give medarbejderne lov til selv at vurdere, hvor og hvornår de vil arbejde. Bagsiden af det er, at det bliver meget sværere at være leder, men også mere interessant.

“Du skal i høj grad være menneskekender og kunne fornemme det, når medarbejderne ikke har det godt. Du skal være god til at motivere på afstand og bevare troen på, at det er i fællesskabet, vi lykkes”, siger han.

“Men du kan miste fingerspidsfornemmelsen for medarbejderne. Er de glade? Kører det? Hvis det ikke fungerer, risikerer man at miste sammenhængskraften. Vi er sociale væsener, og det kan videomøder åbenbart ikke råde bod på”, mener han.

Han endte med at køre hjem og besøge alle medarbejderne personligt for at høre, hvordan det gik, og se hjemmemiljøet.

Hvis han skulle gøre det om, ville han forventningsafstemme med hver enkelt medarbejder og holde en tættere kontakt til hver enkelt.

“Mange kan jo godt hive sig op på onlinemøderne og sige, at det går godt. Så det er en udfordring at række ud i tide, og man skal også kunne tage snakken, når det ikke fungerer, og sige: “Du skal faktisk tilbage””, siger han.

Fradrag for hjemmearbejde i stedet for kørselsfradrag

Fra august kan Martin Sandvad beordre alle tilbage på arbejdspladsen. Det kommer ikke til at ske, men han kommer heller ikke til at sende medarbejderne hjem og opsige kontorlokalerne i Aarhus. For nogle kan trives med konstant hjemmearbejde, men han mener ikke, det er majoriteten, og det bliver ikke normen.

“Jeg ville ønske, vi ikke skulle mødes hver dag, men vi har altså svært ved at erstatte den sociale kontakt. Men hvis vi kan nøjes med at mødes halvdelen af tiden, er meget nået i forhold til fleksibilitet, glæde og klima”, siger han.
Lige præcis klimaet var en af grundene til, at han ville sætte medarbejderne fri.

“Jeg bliver nærmest deprimeret af at se motorvejene om morgenen. Hvis vi skal nå klimamålene og være gladere mennesker, så er det et enormt spild”, siger han.

Som et aspekt i regeringens klimaplan mener han, at man fra politisk hold burde overveje en opmuntring til virksomheder, som gerne vil arbejde hjemmefra.

“Og hvorfor får man et kørselsfradrag? Klimamæssigt ville det give bedre mening med et hjemmearbejdsfradrag, som kunne reducere pendlingen”, mener Martin Sandvad.

}