Dansk Magisterforening

Månedens gang på #SoMe

Lasse Højsgaard
Del artikel:

DM Akademikerbladet har været på internettet og bringer her højdepunkter fra forårets små og store retoriske kampe på de sociale medier.

Fortidens spøgelser

© Foto: Screenshot

Historikeren Jo Hedwig Teeuwisse står bag profilen Fake History Hunter, der har specialiseret sig som “mythbuster” i forhold til historiske myter og vandrehistorier. På Twitter-profilen kan man dog også finde en fantastisk billedserie, hvor Teeuwisse har manipuleret fotomotiver fra anden verdenskrig sammen med nutidige fotos af de samme lokationer. “Dette foto var begyndelsen. Jeg fandt hundredvis af upublicerede krigsfotos på et loppemarked. I forsøget på at lokalisere personerne på billedet vandrede jeg rundt i Amsterdams gader, til jeg endelig fandt disse trappetrin, hvor de arbejdede”.

Drillepind

Radikale Venstres Kristian Heegaard kunne ikke dy sig: “Så behandler vi netop nu @KonservativeDK’s forslag om strafskærpelse for trusler mod ytringsfriheden. Helt enig i, at ingen skal trues for det, de har sagt, eller trues til at tie. #dkpol”, tweetede han. Behandlingen skete ironisk nok på et tidspunkt, hvor Naser Khader (K) selv var under pres for gentagne gange at have udtrykt sig truende over for kritikere.

Først øl, så uddannelse

Den store genåbning af barer og restauranter gav naturligvis en flod af SoMe-billeder af skummende fadøl og velanrettede tallerkener. Men det stillede samtidig de delvist lukkede skoler og uddannelser i et endnu skarpere lys. “I dag kan jeg få en fadøl på et værtshus – men min søn sidder stadig derhjemme og kan ikke komme i skole. Har vi vores prioriteringer rigtigt?” spurgte fx Anders Ladekarl, generaldirektør for Røde Kors, på Twitter.

Mange svarede ja, mange svarede nej, mens Christian Scheffel gav sagen sin egen vinkel: “Nej, du har helt klart prioriteret forkert. Når du endelig kan komme ud og få en fadøl, så inviter da din søn med, i stedet for at han bare skal sidde derhjemme!”


6-0

Nogle gange siger en infografik mere end tusind ord. Geografen Simon Kuestenmacher er på sin Twitter-profil altid leveringsdygtig i underfundige kort og grafikker. En af dem er over udbredelsen af tennisanlæg i Tyskland. En grafik, som på sin egen subtile måde fortæller historien om et land, der stadig er i en genforeningsproces.

Børn og fulde folk …

Det er blevet meget udbredt at optage snak og publicere det på nettet som ’podcast’. Og når noget er nemt, bliver det ofte lidt skødesløst. Således i podcasten ’Udestuen’, hvor en flok baggrunds-debattører med fødder inden for politik og medier mødes og kloger sig på slap line og alkohol. 

Her får man råt for usødet, blandt andet om den migrationsforskning, der i øjeblikket er under angreb for at være aktivistisk. ”Jeg kommer til at brænde RUC ned til grunden og salte jorden, før jeg accepterer den tilstand, vi har nu”, lyder det således fra Niels Jespersen, redaktør af det socialdemokratiske medie PioPio”, der anbefaler at ”tale truslen op, så universiteterne selv retter ind”. Casper Gronemann, der er udlændingepolitisk rådgiver i SF, er ”pisset af” over, at han i stedet for gode, faglige input får ”sådan noget lirumlarum om at social kontrol ikke eksisterer”. Han opfordrer seriøse forskere til at tage et opgør: ”Nu skal de kraftedeme have nogle tæsk de fucking gøglerklovne. De skal ikke have lov at styre området for seriøse forskere”.

}