Dansk Magisterforening

Stjerneforsker forlader RUC: “Jeg vil ikke kun være naturfilosof”

© Foto: Bo Nymann

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Rasmus Willig fravælger forskerkarrieren for at blive jordopkøber og CSR-chef.

Det er langtfra daglig kost, at en debatlysten samfundsvidenskabelig teoretiker vender ryggen til en fremtrædende forskerkarriere på universitetet for at arbejde med den grønne omstilling på fuld tid i den private sektor.

Sociologen Rasmus Willig har sagt op på RUC og er begyndt i biotekvirksomheden Gubras cykelværksted, hvor han skal vælge en direktionscykel.

“Jeg skal være CSR-chef og være med til at købe jord op, for jord binder CO2. Og så skal jeg stå i spidsen for den grønne projektudvikling”, siger Rasmus Willig.

“Hvis vi for alvor skal komme nogen vegne med en omstilling, kræver det en kollektiv indsats, der involverer både virksomheder og offentlige institutioner”, mener han.

Foruden at være en biotekvirksomhed, der leverer kontraktbaseret forskning til medicinalindustrien, har Gubra lige så stærke grønne ambitioner som Willig selv.

“Jeg skal 100 procent hellige mig arbejdet med at levere samfundsvidenskabelige modeller til praktisk løsning af vor tids største udfordring, klimakrisen. Jeg oplever, at samfundsvidenskaben har været for passiv, hvad den opgave angår”, siger sociologen.

Om nogen ved han, hvor uenige forskere oftest er.

“Derfor er der også grund til dyb bekymring, når 97 procent af naturvidenskaben samstemmende siger, at vi har 8-10 år til at gøre noget ved klimakrisen, hvis vi skal undgå vores civilisations kollaps”, forklarer Rasmus Willig.

Til trods for sit farvel til RUC vil han fortsat skrive og tage del i debatten.

“Jeg elsker universitetet som institution, og jobbet som lektor er dybt privilegeret. Men i Gubra har jeg mødt et hold, som jeg deler både ambitioner og kemi med. Og klimatruslens akuthed gør, at jeg ikke længere vil nøjes med at sidde på en forskningsinstitution og teoretisere”, siger Rasmus Willig.

}