Dansk Magisterforening

Gallup: Stop udhulingen af dagpengene

© Foto: Claus Bonnerup/Ritzau Scanpix

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Fremover bør dagpengene følge lønudviklingen, lyder det fra et stort flertal af danskere i job. Et klart signal til regeringen om, at udhulingen af dagpengene skal stoppe, siger arbejdsmarkedsprofessor.

Dagpengene mister år for år værdi for de ledige, fordi dagpengene stiger langsommere end lønningerne.

Men et stort flertal blandt danskerne mener, at udhulingen af dagpenge skal stoppe nu. Dagpengene bør følge det almindelige lønindeks og dermed stige lige så mange procent om året, som danskernes løn gør det.
Det viser en ny meningsmåling blandt 1.004 repræsentativt udvalgte borgere, som Gallup har gennemført for DM Akademikerbladet.

Her angiver 66 procent af danskerne, at dagpengesatsen bør følge den procentvise stigning i lønnen. 14 procent mener, at dagpengene bør stige mindre, og 4 procent mener, at dagpengene bør have en højere stigningstakt end lønningerne.

“Det viser, at et klart flertal af danskerne er enige om, at dagpengesatsen ikke skal udhules yderligere. Den faldende dækningsgrad skal stoppes”, siger professor på Roskilde Universitet Bent Greve, som forsker i velfærdsstaten og social-, skatte- og afgiftspolitik.

Også Per Clausen, formand for Magistrenes A-kasse (MA) og 82.000 akademiske medlemmer, opfatter Gallup-målingen som et udtryk for, at befolkningen ønsker at gøre op med de mange års forringelser af dagpenge nu.

“Danskerne synes, at der skal være et bedre forhold mellem dagpenge og lønindkomst, og det håber jeg vil give regeringen incitament til at få dette løst”, siger Per Clausen.

Læs tema om dagpenge på akademikerbladet.dk

Det burde være en selvfølgelighed, at dagpengene skal følge med lønudviklingen, mener formand for DM Camilla Gregersen.

“Ellers er det jo ligesom at tegne en forsikring, der bliver ringere og ringere med tiden. Et stort flertal i befolkningen bakker op om, at dagpengene ikke skal udhules mere. Tallene sender et tydeligt signal om, at dagpengeområdet skal prioriteres politisk”, siger hun.

Selv om regeringen bakker op om det danske flexicuritysystem, så har den ikke fundet penge til at bremse dagpengeforringelserne, siger Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen.

“Som regering fremsætter vi ikke meget dyre forslag uden finansiering, og vi kan ikke på nuværende tidspunkt pege på forslag, der finansierer forbedringer, selvom det er sympatisk”, siger Christian Rabjerg Madsen.

}