Dansk Magisterforening

Dagpenge kontra offentlig løn

Anders Brandborg
Del artikel:

I mange artikler har DM Akademikerbladet beskrevet udhulingen af dagpengene, hvor dækningen bliver stadig ringere.

Jeg synes, dagpengene skal forbedres, men DM glemmer eller undlader at fortælle, at den offentlige AC-grundløn stiger mindre end dagpengene.

Hvis jeg ser på min løn fra 2013, til jeg forlod arbejdsmarkedet i 2018 som offentligt ansat, steg den med akkumuleret 6,1 %. Hvis jeg ser på dagpengesatsen, steg den i samme periode fra 801 til 860 kr., dvs. en akkumuleret stigning på 7,4 %.

Altså steg dækningsgraden, fordi dagpengene procentvis stiger mere end den offentlige AC-løn.

Jeg forstår ikke, at DM ikke sikrer en ordentlig løn for medlemmer i arbejde frem for udelukkende at fokusere på dagpenge.

Hvad er forklaringen på det?

SVAR FRA DM

DM arbejder hårdt for højere realløn

Kære Anders Brandborg

Tak for din besked. I DM arbejder vi hårdt for både højere realløn og en bedre dagpengedækning. Det er således lykkedes DM at sikre pæne reallønsstigninger i det offentlige over en årrække, og det forventes også, at den nye overenskomst fra 2021 giver en reallønsfremgang. Vi kan således ikke genkende det billede, du giver, når vi ser på den samlede løn. Dagpengene derimod bliver mindrereguleret i forhold til den generelle lønudvikling som følge af politiske aftaler på Christiansborg, hvorfor dækningsgraden udhules. Dette er forværret siden 2012. DM ønsker derfor både at stoppe denne udhuling og genoprette dagpengeniveauet for at råde bod på det efterslæb, der er opstået.

Mvh. Lotte Grostøl, politisk chef i DM

}