Dansk Magisterforening

DM Akademikerbladet nr. 2, 2021

Tema om Zoom-træthed

Download magasin

Månedens gang på #SoMe

DM Akademikerbladet har været på internettet og bringer her højdepunkter fra marts’ små og store retoriske kampe på de sociale medier.

Hjemmestudie i garagen

Louise Thrane har indrettet et studie i værkstedet, så hun kan undervise under lockdown. Hun hjælper bl.a. radioværter fra DR med at få sammenhæng mellem stemme, krop og sprog.

Stjerneforsker forlader RUC: “Jeg vil ikke kun være naturfilosof”

Rasmus Willig fravælger forskerkarrieren for at blive jordopkøber og CSR-chef.

Faste elementer

Zoom-træthed rammer som en hammer

Træthed foran skærmen er et problem for mange medarbejdere. Det konkluderer et nyt studie, som berører ulemperne ved Zoom-møder. En ekspert siger, at vi skal have rusket op i mødekulturen.

Tema om Zoom-træthed

Ny museumsdirektør? Så ring efter en jurist, journalist eller arkitekt

Chefer på museums- og arkivområdet rekrutteres i stigende grad blandt folk, der ikke selv har en museumsfaglig baggrund. Men det gør ikke noget, siger de ansatte. Den moderne museumschef skal kunne lede, siger de.

Efter 23 år hos DR blev Flemming museumsdirektør

Det var med en vis spænding, Flemming Hedegaard sidste år trådte ind som ny museumschef på VejleMuseerne efter 23 år i DR. Han mener dog ikke, at det skader jobbet, at han ikke har tidligere erfaring fra museumsbranchen, tværtimod.

Tema om museumsledelse

Coronasyg og hjemsendt uden løn i staten: Beskyttelseslov beskytter ikke

Sager i Erhvervsstyrelsen og Rigspolitiet har afsløret, at den mest udsatte arbejdskraft ikke er beskyttet af helt basale rettigheder. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard melder hus forbi.

Ordførere: Vikarer skal ikke automatisk have ret til løn under sygdom

Flere partier ville hjælpe vikarer i staten, der fik corona på arbejdet, men ikke modtog løn under sygdommen. De afviser dog samtidig over for DM Akademikerbladet at forbedre vilkårene for andre vikarer.

Tema om vikarer i staten

Lægerne topper listen over eksperter, men er de rigtige eksperter?

Med 9.324 omtaler blev Søren Brostrøm den suverænt mest benyttede ekspertkilde i radio, tv og aviser i 2020. I det hele taget overhalede epidemiologer, virologer og andre lægevidenskabelige kilder både jurister, økonomer og klimaforskere. Det viser en top-50-opgørelse, som Infomedia har udarbejdet for DM Akademikerbladet.

Lær af de bedste: Sådan tackler forskerne pressen

Historiker Niels Bjerre-Poulsen siger sjældent nej til journalister og bruger Twitter aktivt til at give sine perspektiver på amerikansk politik. Epidemiolog Lone Simonsen er kun til stede på de sociale medier via sit nye pandemiforskningscenter PandemiX og oplever, at de bedste formidlingsresultater kommer, når hun tænker på journalisten som en samarbejdspartner.

Medier foretrækker mandlige eksperter

Rigtige eksperter er mænd i jakkesæt. I et coronaår suppleret med mænd i hvide kitler. Kun seks kvinder er med på Infomedias top-50-liste over de mest citerede ekspertkilder i 2020. Det står værre til med ligestillingen i medierne end i virkeligheden, siger forsker i journalistik.

Tema om eksperter

Hjemmearbejdet går ud over privatlivet

38 procent af de højtuddannede oplever, at arbejdet går ud over deres privatliv. Det viser den seneste medlemstilfredshedsundersøgelse fra DM.

Et år med corona og hjemmearbejde

DM Akademikerbladet interviewede i foråret 2020 en række akademikere om at arbejde hjemme. Efter et år er vi vendt tilbage til dem. Læs hele serien på akademikerbladet.dk

Ansatte skifter job for at hjælpe coronapressede ministerier

Fuldmægtig Joan Pedersen sagde ja til at skifte job for at hjælpe det arbejdspressede Kulturministerium. Det samme har næsten 100 andre gjort via ny jobbank.

Studerende har lært mindre under corona

Forårets onlinenødundervisning på landets videregående uddannelser lykkedes, men den har haft konsekvenser.

Når netværket flytter online

Hvordan starter man et netværk midt i en coronatid, hvor alle arbejder hjemme? Vi var med på Zoom, da DM-netværket “Antropologer i Politisk Styrede Organisationer” holdt sit første netværksmøde.

OK21: Gennembrud for DM rejser nye spørgsmål

Efter tyve års kamp har løstansatte timelærere på universiteterne fået en overenskomst og dermed en række helt basale rettigheder.

Socialdemokratiet gik til valg på 17 forslag til at bekæmpe ulighed – tre er gennemført

Før folketingsvalget spillede S ud med 17 konkrete forslag til at mindske uligheden. Efter godt halvandet år ved magten er tre af forslagene blevet gennemført, viser DM Akademikerbladets gennemgang. Corona har bremset arbejdet, men målet er stadig det samme. Uligheden skal ned, siger S.

Gallup: Stop udhulingen af dagpengene

Fremover bør dagpengene følge lønudviklingen, lyder det fra et stort flertal af danskere i job. Et klart signal til regeringen om, at udhulingen af dagpengene skal stoppe, siger arbejdsmarkedsprofessor.

Kend din hverdagsangst, og slip din stress

Mange af os er for meget hjerne og for lidt krop. Hvis vi genskaber kontakten til kroppen, kan vi skabe et mere bæredygtigt arbejdsliv. Her er fire øvelser til at blive opmærksom på din krop og en forklaring på, hvorfor de er vigtige.

Nyheder
}