Dansk Magisterforening

Mine penge skal ud at arbejde

Trine Thunbo Rivold købte sin første aktie den 24. august 2018 og har nu en portefølje på lidt over 100.000 kr. © Foto: Lars Bech

Majken Søndergaard Eliasen
Del artikel:

Trine Thunbo Rivold var 27 år og studerende, da hun købte sine første aktier. Planen for den nu færdiguddannede kandidat i interkulturelle markedsstudier er, at hun altid vil have en portefølje i frie midler ved siden af den klassiske pensionsopsparing.

Mens Trine Thunbo Rivold var i gang med den sidste del af sin cand.ling.merc.-uddannelse med en bachelor i fransk, slap hendes SU op. I stedet for at tage studielån arbejdede hun ved siden af studiet, og hun tog ofte ekstravagter, ikke fordi hun ville feste eller shoppe, men fordi hun øjnede et godt køb på aktiemarkedet.

“Jeg købte min første aktie den 24. august 2018”, fortæller hun.

Siden da har hun jævnligt købt op, når der var et firma, hun var interesseret i, og i dag, to år og tre måneder efter det første køb, har hun en portefølje på lidt over 100.000 kr. En portefølje, der gerne skal blive ved med at vokse, også når hun lander sit første faste job og begynder at betale ind på en pensionsopsparing.

“Hvis jeg tager en stor procentdel af min løn og smider den ind på en pensionsopsparing, så er de låst indtil den sidste del af mit liv. Hvis jeg investerer mine penge nu, vil de på grund af renters rente i princippet vokse lige så meget som en pensionsopsparing, samtidig med at de giver mig større fleksibilitet på andre tidspunkter i mit liv”, siger den nyuddannede Trine Thunbo Rivold.

Netop fleksibiliteten er et vigtigt omdrejningspunkt i hendes drømme for fremtiden.

“Jeg vil kunne trække mig tilbage, før jeg bliver 70, eller jeg vil kunne gå på deltid, hvis det er noget, vi gerne vil prioritere, og den fleksibilitet er vigtig for mig. Derfor vil jeg ikke føre alle mine penge over i en pensionsopsparing, men føre en del over i frie midler”, forklarer hun.

Akademiker og aktionær

I de seneste par år har danske investeringsforeninger set en stigning blandt kvindelige investorer. DM Akademikerbladet har spurgt to kvindelige akademikere, hvorfor de investerer, og hvad de har lært på aktiemarkedet.

Køb og behold

Trine Thunbo Rivolds interesse for aktiemarkedet er ikke kommet ud af det blå. Hendes far er lokomotivfører, men i fritiden kan han godt lide at investere.

“Min far har handlet aktier hele min barndom. Når vi så tv, så skulle min far lige låne fjernbetjeningen og tjekke sine aktiekurser på tekst-tv. Jeg kan stadig huske, det var side 553. Der fik jeg en fornemmelse for, at der er nogle grønne tal og nogle røde tal, så på den måde har der hele tiden været en bevidsthed omkring det”, fortæller hun.

Det var også hendes far, der allerede i Trine Thunbo Rivolds teenageår fortalte hende om de grundlæggende principper inden for handel med værdipapirer. At det er vigtigt med en god spredning for at nedsætte risikoen for tab, og at man altid skal have en strategi. Derfor har Trine Thunbo Rivold i dag sit eget regelsæt for, hvordan hun investerer sine penge.

“Jeg undersøger de firmaer, jeg vælger at investere i, forholdsvis meget. Hvis jeg ikke kan forstå, hvordan de tjener deres penge, så skal jeg ikke købe deres aktier”, siger hun.

Derudover har hun en køb og behold-strategi, hvilket betyder, at hun investerer langsigtet, hvor hun beholder aktierne i mange år. Strategien bestod sin test, da coronakrisen brød ud og efterlod aktiemarkedet med blodrøde tal.

“Jeg har gevaldigt meget is i maven, når det gælder “behold”-strategien. Da coronaen tog fat i starten af marts, kiggede jeg på, hvad jeg troede på langsigtet i min portefølje. Jeg byttede en enkelt aktieposition ud, men beholdt resten”, forklarer hun.

Otte måneder efter krisens udbrud lader strategien til at holde vand.

“Der var dage, den min portefølje faldt 5-6 procent om dagen flere dage i træk, men alt det, jeg tabte i foråret, er tilbage nu, og det ligger også over, hvad jeg købte for”, siger hun.

3 tip

Sådan kommer du i gang

Trine Thunbo Rivolds tre bedste råd til begyndere på aktiemarkedet:

  1. Spring ud i det. Du lærer bedst, når du er i gang, fordi det også handler meget om følelser, og hvordan du reagerer på markedets udsving.
  2. Invester ikke mere, end du kan tåle at tabe. På den måde holder man bedst hovedet koldt.
  3. Søg viden. Du kan læse om det på blogs eller diverse fora, du kan tage til informationsmøder med din bank eller events med kvinder, der investerer.
}