Dansk Magisterforening

Bente investerer i aktier: Jeg fik fuld bingoplade med Vestas

Bente Fredslund Christensen har i sine 10 år som aktieinvestor opbygget en mindre formue på en halv million kroner. © Foto: Lars Bech

Majken Søndergaard Eliasen
Del artikel:

I de 10 år, Bente Fredslund Christensen har investeret i aktier, har hun ikke læst et eneste virksomhedsregnskab. Alligevel har den litteraturuddannede webkoordinator forvandlet 100.000 kr. til en halv million.

Når 43-årige Bente Fredslund Christensen fortæller om sine investeringserfaringer, nævner hun flere gange, at hun har været heldig med sine investeringer.

“Jeg er ikke sådan en, der ved super meget”, siger hun om aktiemarkedet.

På et tidspunkt lånte hun en bog, der handlede om, hvordan man aflæser virksomhedsregnskaber, men hun kom aldrig igennem den.

“Det forstår jeg mig ikke på. Jeg investerer lidt efter hjertet”, siger hun.

Når hun er til møde i banken, siger de, at hun har en højrisikoprofil, fordi hun kun har en enkelt fond og derudover udelukkende aktier. Men sagen er, at Bente Fredslund Christensen i sine 10 år som investor har opbygget en mindre formue på en halv million. Dermed har hun fået sine penge til at arbejde på en måde, som de aldrig ville gøre, hvis hun kun sparede op.

Akademiker og aktionær

I de seneste par år har danske investeringsforeninger set en stigning blandt kvindelige investorer. DM Akademikerbladet har spurgt to kvindelige akademikere, hvorfor de investerer, og hvad de har lært på aktiemarkedet.

En fornuftig økonomi

Gennem sin ansættelse hos medicovirksomheden Radiometer har Bente Fredslund Christensen en almindelig pensionsopsparing. Derudover sparer hun penge op hver måned, hvoraf halvdelen går til en regulær opsparing, og den anden halvdel bliver investeret.

“Jeg er ikke et karrieremenneske, jeg bliver ikke direktør, men jeg vil gerne have ekstra penge, så jeg fx kan trække mig tilbage lidt tidligere eller kan købe en lejlighed. Jeg investerer, så det ikke er nødvendigt at have en høj løn for at opnå de mål”, fortæller hun.

Selvom hun i løbet af sin karriere er steget i løn, har hun holdt sit daglige forbrug på det samme niveau, så hun løbende sætter flere og flere penge til side hver måned. Hun investerer langsigtet, hvilket rent statistisk burde give en vækst på mellem fem og ti procent årligt.

Bente Fredslund Christensen er cand.mag. i litteraturvidenskab og kommer fra en familie, hvis økonomisyn har præget hendes prioriteringer.

“Jeg kommer fra en landbrugsfamilie, hvor der altid har været talt meget om økonomi, og hvor penge ikke var noget, man brugte til forbrug, men noget, man investerede i virksomheden”, siger hun.

Et af de mest udbredte råd om investeringer handler om at have en bestemt strategi. Det har Bente Fredslund Christensen også, men strategien handler meget om, hvor hun søger viden, og her sætter hun i høj grad sin lid til én person.

“Det første, jeg købte, var Vestas-aktier. Grunden til, at jeg valgte Vestas, var, fordi jeg hørte “Millionærklubben”, og der blev Lau Svenssen ved med at tale om Vestas. Så det blev min første investering og også den bedste”, fortæller hun.

En stor grund til, at hendes investeringspulje er vokset betragteligt, er netop de lukrative investeringer i Vestas for 10 år siden.

“Jeg fik fuld bingoplade med Vestas”, siger hun.

3 tip

Sådan kommer du i gang

Bente Fredslund Christensens tre gode råd til begyndere på aktiemarkedet

Opret et depot. Selvom du ikke er klar til at investere nu og her, så gør forarbejdet og få oprettet et depot hos enten din bank eller en platform som fx Nordnet, så du er klar til at købe, hvis der pludselig opstår en oplagt investeringsmulighed.

Spar op. Selvom du ikke vil begynde at investere foreløbigt, skal du altid spare op. Jeg køber altid aktier for en 20.000-25.000 kr. ad gangen.

Vælg dine eksperter med omhu. Man kan godt blive forvirret, hvis man lytter til for mange meninger om, hvordan man skal investere. Vælg nogle få kilder, og hold dig til dem. Jeg læser Børsen og hører “Millionærklubben”.

Da coronakrisen brød ud, lyttede Bente Fredslund Christensen igen til radioprogrammet “Millionærklubben”.

“Det var igen Lau Svenssen, der sagde, at man skulle købe Bavarian Nordic, så dem købte jeg i marts 2020. Og så solgte jeg dem igen to måneder senere, og der solgte jeg på det rigtige tidspunkt”, siger hun med et lille smil.

I de ti år, Bente Fredslund Christensen har været på aktiemarkedet, har boligmarkedet hele tiden været et skridt foran med et næsten konstant stigende marked. Men når hun nu ikke kom ind på boligmarkedet i tide, så har aktiemarkedet været et givtigt bekendtskab.

“Du bestemmer selv, hvor meget arbejde du lægger i det. Du kan bruge 10 minutter på det om måneden, og på den måde er det lettjente penge”.

}