Dansk Magisterforening

2020 har ikke sluppet taget

© Foto: Jacob Nielsen

Camilla Gregersen, forperson for DM
Del artikel:

Endnu en nedlukning af samfundet er i gang, og med den følger en lang række af udfordringer og problemer for os alle sammen. Det føles mest, som om 2020 strækker sig ind i det nye år, og det er, som om vejen mod enden er blevet endnu længere. Det er tungt. Alligevel hører vi med jævne mellemrum, at dansk økonomi har klaret sig godt igennem krisen. Faktisk er Danmark et af de lande, der er kommet allerbedst igennem – og alt tyder på, at vores samfundsmodel rummer de nødvendige elementer til at komme godt igennem svære perioder.

Det skal vi glæde os over. Men vi skal også huske, at vores samfundsmodel er noget, vi skaber sammen og giver til hinanden – det er ikke noget, som Finansministeriet kan tage æren for.

 

Vi har knoklet os igennem de seneste måneder, selvom det har tæret på os både fysisk og psykisk. Hver især har vi bidraget til, at vi er kommet så langt, som vi er – og at vi med god ret stadig kan have forhåbninger om, at vi ikke står over for en lang og dyb økonomisk krise.

Samtidig er de offentlige overenskomstforhandlinger godt i gang. Corona må ikke blive en undskyldning for at stramme livremmen ekstra ind, hvis økonomien giver plads til noget andet. Det gælder både på det offentlige og på det private arbejdsmarked, hvor mange virksomheder har været hårdt ramt, men hvor mange også er kommet godt igennem grundet medarbejdernes kæmpe indsats, fleksibilitet og villighed til at bidrage ekstra i en svær situation.

Nogle har mødt fysisk op på arbejde, mens andre har løst opgaverne hjemmefra. Begge dele skal respekteres, og alle fortjener en ordentlig løn. Netop fordi medarbejderne har stærke kompetencer og dedikation, ser den danske økonomi langt bedre ud, end vi frygtede ved pandemiens start.

Jeg vil opfordre til, at vi på alle arbejdspladser husker rummelighed og fleksibilitet og har blik for de afsavn, som mange af os lider i en svær tid

Camilla Gregersen

Det er vigtigt at holde fast i, at det psykiske og fysiske arbejdsmiljø skal have høj prioritet på de enkelte arbejdspladser i den kommende tid. Arbejdsmiljøet er under pres mange steder. Lukningen af skoler og det, at mange om muligt holder de mindste hjemme, gør, at udfordringerne når helt nye højder. Det kan af og til føles som et rent hurlumhejhus at arbejde i, og derudover er mange – med rette – bekymrede for yderligere smittespredning og familiemedlemmers helbred.

Jeg vil opfordre til, at vi på alle arbejdspladser husker rummelighed og fleksibilitet og har blik for de afsavn, som mange af os lider i en svær tid. Der er brug for at lytte, og der er brug for ekstra fokus på trivsel, så vi kan hænge mentalt sammen. Det er en vanskelig ledelsesopgave, og ledelserne er også under pres, så husk, at I kan få sparring fra DM til at få arbejdsmiljøet til at hænge sammen i denne svære tid.

Vi skal også prioritere det fysiske arbejdsmiljø, så vi ikke tager varig skade af de umage arbejdsforhold, der ofte er derhjemme. Det er en minoritet, der har plads til et hæve-sænke-skrivebord i privaten, og derfor skal vi skabe rammer til at pleje kroppen. For når vi forfalder kropsligt, påvirker det også vores humør.

Vi skal hjælpe hinanden igennem de kommende måneder. Kommer Danmark ud af corona med en økonomi i behold, er vi mange, der kan klappe os selv og hinanden på skuldrene. Det skal vi minde os selv om i den kommende tid – og det gør vi også, når der forhandles overenskomster

}