Dansk Magisterforening

Vi vil ikke bare debattere. Vi vil påvirke nogle hjerter

Flere fra Antiracistisk Netværk støttede op om FN-dagen for flygtninge, som blev holdt på Den Røde Plads i København 20. juni. Initiativtageren til netværket, Pernille Cauchi, står i midten i en lysegrøn T-shirt. © Foto: Privat

Anna Dalsgaard
Del artikel:

Black Lives Matter-bevægelsen har vist, at det er svært at se bjælken i eget øje, mener en af stifterne af DM’s antiracistiske netværk, som gennem oplysning og aktivisme vil arbejde for at afskaffe både institutionel og strukturel racisme i Danmark.

Vi har en tendens til at klappe os selv og hinanden på skulderen og sige: “Gudskelov, vi ikke er som USA””, siger Trond Helstrup Poulsen, som i foråret var med til at stifte DM-netværket Antiracistisk Netværk.

“Danmark er heller ikke som USA, men til trods for at mange mener, vi ikke har racisme i Danmark, har jeg en ven med et asiatiskklingende navn, som først begyndte at blive indkaldt til jobsamtaler, da han skiftede navn til Adam”, siger Trond Helstrup Poulsen, som er seniorkonsulent i bureauet ORANGE elevator.

Han mener, der er for stort fokus på bekymringerne ved at ansætte “sorte” og “brune”, og at det er problematisk, når Pia Kjærsgaard fx melder ud i Folketinget, at det er for besværligt at ansætte dem, fordi de skal bede fem gange om dagen.

“Når sådanne holdninger er så relativt udbredt, kan man kalde det kulturel racisme, og så er der stadig et stort grundlag for oplysning over for arbejdsgiverne og støtte til dem, der oplever diskrimination og racisme”, siger Trond Helstrup Poulsen.

Netværk med ligesindede

Netværket vil fx støtte folk, der er i gang med at søge job, og som kæmper med at føle sig udelukket fra jobsamtaler, fordi deres baggrund i Danmark ikke kan spores mange generationer tilbage.
“Det er ikke en erfaring, jeg selv har. Det nærmeste, jeg kommer det, er, at jeg er blevet nægtet adgang til et diskotek, da jeg kan se en anelse sydlandsk ud om sommeren. Derfor lytter jeg mest til dem, der har erfaringen, og prøver at give dem taletiden, når jeg kan”, siger Trond Helstrup Poulsen, som er cand.merc. i erhvervsøkonomi og filosofi.

Han fortæller, at netværket stille og roligt bliver udvidet, så folk, som kan støtte hinanden, kan bringes sammen. Dermed er det ikke så anderledes end andre netværk, hvor man samles om en fælles erfaringsbase, man kan trække på.

© Foto: Privat

Initiativtagerne kommer fra et aktivistisk miljø

Trond Helstrup Poulsen har været aktiv i antiracistiske fællesskaber såsom antiracistisk by ligesom de to andre stiftere, Pernille Cauchi og Tue Magnussen. De kendte ikke hinanden, selv om de har færdedes i de samme kredse, men andre i deres netværk nævnte, at de var i samme fagfællesskab. Pernille Cauchi var initiativtager og kontaktede de to andre.

“Jeg var klar med det samme, og vi mødtes til en kop kaffe og diskuterede detaljerne”, fortæller Trond Helstrup Poulsen.

De vil bruge den netværksplatform, som DM stiller til rådighed, til oplysning og arrangementer.

“Der er en anden form for kapacitet i DM end i andre antiracistiske netværk. Det handler både om en god akademikerbase med viden og om, at DM har været hurtig til at løbe med bolden og stille kommunikation og lokaler til rådighed og hjælpe med praktik og økonomi. Det er vi ikke vant til i andre netværk, og det har betydet en masse, så det skal DM have kredit for”, siger Trond Helstrup Poulsen.

Netværket holdt det første møde lige inden coronanedlukningen. Men til trods for at de ikke har kunnet holde større møder, har der været stor interesse i at deltage i netværket, og det er lykkedes at få flere med.

Forskellige ben

Målet med netværket er at gå på flere forskellige ben, hvoraf det ene er at skabe debat.

“Vi har oprettet en debatfond, hvor vi selv både vil skrive debatindlæg og svare på andres indlæg, så vi kan holde debatten i gang og trække i den rigtige retning”, siger Trond Helstrup Poulsen.
Det første debatindlæg er skrevet til Kommunernes Landsforenings blad og handler om racisme i kommunerne, både overordnet og i forhold til medarbejderne.

“Men den overordnede debat om, hvad racisme er, om vi har racisme i Danmark, og hvad vi skal gøre ved det, bliver ikke taget nok, og hvis vi kan bidrage til at holde den gryde i kog, er det godt”, siger han.

Derudover vil de deltage i andres arrangementer og være med til at organisere begivenheder sammen med andre fællesskaber og selv være organisator på sigt.

“Og så skal vi som medlemmer af netværket naturligvis bære vores tanker og krav om antiracisme ud på vores enkelte arbejdspladser som en del af vores indsats”, siger Trond Helstrup Poulsen.

DM skal være en antiracistisk fagforening

Netværket har også et ønske om at påvirke de politiske niveauer i de store organisationer til at melde mere klart ud.

“Vi ønsker, at man i dagens Danmark kan sige: “Jeg er ikke racist, og jeg tolererer det heller ikke”. Det er et vigtigt budskab, så man for alvor får lukket racismen ned”, siger Trond Helstrup Poulsen.

Da det giver god mening at starte der, hvor man selv sidder, har de som mål at ændre DM’s vedtægt.

Derfor har netværket et mål om på sigt at deltage i DM’s kongres og være med til at forme DM fremefter.

“DM skal være et foregangseksempel på både en medlemsorganisation og en arbejdsplads, der tager antiracisme alvorligt og har en stærk antiracistisk policy, som gennemsyrer hele organisationen. Ingen skal være i tvivl om, at DM ikke bare er en ikkeracistisk organisation, men en antiracistisk organisation”, siger han.

DM’s netværk

Læs mere om Antiracistisk Netværk, DM’s andre netværk og muligheden for at oprette dit eget netværk på dm.dk/netværk

}