Dansk Magisterforening

Månedens gang på #SoMe

Lasse Højsgaard
Del artikel:

Magisterbladet har været på internettet og bringer her højdepunkter fra sensommerens små og store retoriske kampe på de sociale medier.

Forskningbaseret fjol

Er du småpjattet med skøre personlighedstest, men for veluddannet til at tro på validiteten? Så gå en tur ind på IDRlabs’ FB-side og find en af de forskningsbaserede test, der kan benchmarke eksempelvis dine psykopatiske træk, eller om din personlighed tenderer mest mod hund eller kat. Illustrationen viser skribentens resultat af feministtesten – en betragtelig tendens mod liberal feminisme, men til gengæld meget lidt økofeminisme – baseret på videnskabelige arbejder fra afdøde psykologiprofessor Nancy M. Henley.

Mobbemarkedsføring

Uddannelseschef i Dansk Erhverv Mads Eriksen leverede et ordentligt nossespark til RUC, da han i et avisindlæg skrev, at universitetet er i krise. Interessant nok var Eriksens dobbeltgænger i Dansk Industri Mette Fjord Sørensen ude at trække i land: “Berlingske skriver i leder efter @madseriksen1208 indlæg, at der er krise på @roskildeuni, da det kun kræver 4,5 at blive optaget på samf BA udd. Hvis det var sådan, man målte kvalitet, så er vores ingeniørudd. i frit fald. Her er der nemlig frit optag på 14 ud af 19 uddannelser”, tweetede hun. Kritikken gik dog hele mediemøllen rundt, hvilket fik RUC-professor Kristine Niss til at konstatere – med en sarkastisk henvisning til regeringens ønske om at spare på uddannelsernes markedsføring: “På RUC behøver vi ikke at bruge penge på markedsføring. Vi får så meget gratis plads i medierne”.

Når sandheden er ulovlig

SoMe kan til tider være et fremragende vindue til virkelighedens kompleksitet. Twitter-profilen Tenna RS var “rasende” over et afslag, en veninde havde fået på en jobansøgning. Virksomhedsejeren skrev, at hun var meget kvalificeret, men at man ikke kunne ansætte hende, da hun var enlig mor til to, og virksomheden var lille og skrøbelig (indforstået: over for børns sygedage). Tweetet blev læst 85.000 gange, og holdningerne delte sig i to dele: “Det er ulovligt, og hun kan få en kæmpe erstatning for det her. Det skal hun klart anmelde”, tweetede eksempelvis politikeren Özlem Cekic med henvisning til ligestillingsloven. “Det eneste, du opnår med din attitude, er, at ingen arbejdsgiver nogensinde vil angive den reelle årsag til et afslag”, lød det modsatte synspunkt fra profilen N.I-B.

Artigdanskere

Danskerne har været velopdragne under coronakrisen, men måske lidt for velopdragne i forhold til at debattere myndighedernes håndtering, noterer Svend Brinkmann på Facebook: “Det demokratiske ideal består i at forene accepten af de folkevalgtes beslutninger med en stadig kritisk og oplyst diskussion af samme. Hver gang jeg skriver noget om coronaen, bliver jeg mindet om, at vi bør frygte tabet af det ideal, mindst lige så meget som vi bør frygte den infame virus”.

Opreklameret uddannelsesoplysning

“Der findes ikke ét eneste godt argument for, at vores uddannelser bruger hundredvis af millioner kroner på at konkurrere med hinanden om de samme elever. #dkpol #uddpol #dkmedier”, tweetede Socialdemokratiets uddannelsesordfører, Bjørn Brandenborg, om regeringens nedskæringer på uddannelsestilskuddet. En frisk udfordring, som flere tog op: “Jeg tør ikke tænke på, hvordan ansøgere skulle få viden om nye udd. i fx Kalundborg og Holbæk uden infokampagner”, skrev professionshøjskolerektor Camilla Wang. “Hvad mener du og @Spolitik, at universiteterne så skal gøre for at tiltrække fx kvinder til softwareuddannelsen på @ITUkbh?” spurgte Therese Moreau. Og endelig Jesper Lundgaards frække henvisning til partistøtten: “Er der så heller ikke gode argumenter for, at et parti får 33,50 kroner for hver stemme, man får ved folketingsvalg?”

 

}