Dansk Magisterforening

Magisterbladet nr. 5, 2020

Tema om fleksibilitet

Download magasin

Corona er en god historie

Vi skal finde balancen mellem det gode fleksible arbejdsliv, som vi helt klart er blevet dygtigere til hjemme fra stuen under corona, og så den gave, som det er at have gode kolleger, som kan inspirere og udfordre hinanden på vores fælles arbejdsplads, skriver Magisterbladets redaktør.

Redaktørens kommentar

Månedens gang på #SoMe

Magisterbladet har været på internettet og bringer her højdepunkter fra junis små og store retoriske kampe på de sociale medier.

6 gode råd: Sådan søger du job i krisetider

Corona har ramt økonomien og de jobsøgende hårdt. Det er både blevet sværere at finde et job inden for mange brancher, og det kan være mere udfordrende psykisk. Her er karriererådgiverens og psykologens råd til, hvordan du som jobsøgende håndterer krisen.

Coronakrisen er vaccineforskningens månelanding

USA’s måneprogram gav store tekniske landvindinger. Tilsvarende med vaccineforskningen under coronakrisen. Biokemiker og professor i vaccineforskning Camilla Foged har arbejdet med vacciner i 21 år.

Faste elementer

Akademikere vil have større frihed

Friheden er blevet større under coronakrisen, siger DM’s medlemmer. Men den er ikke nødvendigvis gratis. Vi skal forberede os på diskussioner om, hvornår vi skal være online, og hvor meget lederne må følge med i vores hjemmearbejde, siger forsker.

Mere tid til opgaven og mindre stress under coronakrisen

Færre magistre har oplevet stress under coronakrisen, viser DM-undersøgelse. God ledelse kan være en af årsagerne, siger stressforskere. For stiftskontorchef Lene Krabbesmark var det afgørende at vise medarbejderne tillid, da hun pludselig skulle lede på distancen.

Tema om fleksibilitet

Else Marie Behrmann er gået til kamp mod pseudoarbejde

Medarbejderne i Silkeborgs jobcenter er i gang med at ændre deres arbejdsprocesser, så de får mere tid til kerneopgaven: borgerne. “Det handler om at komme væk fra at tænke, at alt, hvad vi laver, skal kunne trækkes ud af et system”.

Masser af pseudoarbejde på alle niveauer

Pseudoarbejde er ikke kun for akademikere – det opleves på alle niveauer, viser en Gallup-måling, der også dokumenterer, at mange ikke siger fra over for unyttige opgaver. Forskere peger på, at opgavernes formål forsvinder i et komplekst system. Men hvem har skylden?

Tema om pseudoarbejde

Professor: Onlineundervisning er dyrere i længden

Det lyder dyrt og besynderligt, at CBS til efteråret vil lægge 50 pct. af undervisningen online, siger professor i it-medieret læring.

CBS-studerende dumper onlineundervisning

Øget fleksibilitet, men et mindre effektivt læringsrum. Dugfriske undersøgelser på CBS udstiller onlineundervisningens begrænsninger, mener forskere.

Studerende mistede motivationen under corona

Ifølge forskere bag en ny undersøgelse af de første uger med online nødundervisning kan problemer med motivationen mindskes med mere interaktion og struktur i undervisningen. Danske Studerendes Fællesråd læser resultaterne anderledes.

Rekordmange følger KU’s onlinekurser

Københavns Universitet oplever mangedobling i tilmeldinger til universitetets gratis onlinekurser. Dermed følger universitetet en international trend.

Tema om fjernundervisning

Efter tre måneders coronakrise: Små virksomheder benytter ikke statsgaranterede lån

Bare 160 af Danmarks omkring 300.000 små virksomheder har benyttet regeringens tilbud om at optage de statsgaranterede lån, der er afsat 25 milliarder kroner til under coronakrisen. Det er et fuldstændig absurd lavt tal, lyder kritikken.

Krogerup Højskoles genåbning: Højskoler insisterer på liv og refleksion – og det er vigtigt lige nu

Efter en hård kamp fik folkehøjskolerne lov til at genåbne. Magisterbladet var på besøg på Krogerup Højskole, hvor sprit, kram og refleksioner var det, der dominerede dagen.

Nu kan oldemor få kulør i kinderne

Det er blevet nemt og gratis at gå på nettet og få sort-hvide fotos farvelagt ved hjælp af kunstig intelligens. Men kan vi tillade os at lade en robot farvelægge historien? Magisterbladet har spurgt fire eksperter.

Guide: Sådan kommer du godt tilbage til arbejdet

De fleste er ved at være fysisk tilbage på arbejdspladserne efter coronanedlukningen. Her får du fem gode råd til, hvordan du kommer godt tilbage, fra DM’s arbejdsmiljøkonsulent Søren Bjerregaard Kjær og antropolog Christian Groes.

Sig dog fra

Kulturbranchen fik en syngende lussing, da politikerne smed dem bagerst i køen i coronagenåbningen. Her kommer fem bud på, hvad kulturlivet kan gøre for at undgå lignende nedprioritering i fremtiden.

Kultur i coronaens tid

Covid-19 lukkede Danmark, men kulturlivet fortsatte. I foråret så flere nye digitale kulturtilbud dagens lys, da en række kunstnere og kulturinstitutioner tog sagen i egen hånd og fandt på nye måder at nå danskerne på. Her er en række af dem.

7 råd til NGO-ledere: Sådan redder I arbejdsmiljøet

Tryghed, tydelighed og kommunikation skal hjælpe med at forbedre arbejdsmiljøet i NGO-branchen, hvor der længe har været problemer med stress, dårlig ledelse og manglende APV’er.

Beboere til MP Pension: I vandaliserer vores ejendom

I en patricierejendom fra 1907 er kernetræsvinduer, der i følge ekspert kan holde op til 200 år endnu, ved at blive udskiftet med vinduer, der kommer med en fabriksgaranti på 10 år. Beboerne kalder det vandalisering af et ikonisk byggeri og et helt unødvendigt miljøsvineri. Medejeren MP Pension siger, at vedligeholdet bliver for dyrt, fordi lejerne ikke vil være med til at splitte regningen.

Coronaen eksponerer sårbarheden hos udenlandske studerende

Som udenlandsk studerende er universitetet omdrejningspunktet for ens sociale liv. Derfor har lukningen været en alvorlig psykisk belastning for den gruppe, fortæller ph.d.-studerende, der har undersøgt problemet.

Nyheder

Åbent brev til DM’s hovedbestyrelse

Skal DM være en bæredygtig fagforening? Kan fagbevægelsen gå forrest i den grønne omstilling?

Om igen, Magisterbladet!

Af René Jensen, cand.scient. et act.

Debat
}