Dansk Magisterforening

Månedens gang på #SoMe

Lasse Højsgaard
Del artikel:

Magisterbladet har været på nettet og bringer her højdepunkter fra forårets små og store retoriske kampe på de sociale medier.

Moral i dobbelt mål

SoMe har en modbydelig god hukommelse. Her går den ud over den tidligere folketingsforkvinde, der med små to ugers mellemrum fik ytret to ret modsatrettede holdninger til det at bruge en værnemiddel-leverance til at skabe lidt personlig branding.

Op og ned

Coronakrisen har givet efterdønninger, også blandt sprognørderne. Som bekendt blev Danmark “lukket ned” i marts, og nu taler man om at “åbne op”. Begge formuleringer er jo lidt til den pleonastiske side, og særligt den sidste er faldet sprogelskere for brystet. Imidlertid anerkender Sprognævnet begge formuleringer, og trumfen var, at nobelpristager Johannes V. Jensen i 1922 lod “Norne-Gæst røre Harpen og ... aabne op for sin Skat af Kundskab”. Så måtte selv Søren Pind overgive sig: “Selskabet mod åbne op lukker ned. Det sker, efter at det er fremkommet, at udtrykket i sin tid blev anvendt af Johannes V. Jensen. Hans ord og sprog er selve grundtonen i og definitionen på det danske sprog”, tweetede Pinden. Men ikke alle gav sig: “Der er stadig en anglicisme, selvom det er JVJ, der har spredt smitten. Og så er det udtryk for redundans i det sproglige udtryk. For JVJ var det vel en modernitetsmarkør”, skrev historiker Christian E. Skov.

Absolute Joy

Selvom coronaen fylder vores feeds, er der heldigvis stadig andre ting, man kan mene noget om. Et af den forgangne måneds hotteste diskussionsemner var, at kulturminister Joy Mogensen til bladet Gaffa nævnte Absolute Music 2 på et spørgsmål om hende yndlingsalbum. “Hold da op”, udbrød Politikens debatredaktør Magnus Barsøe på Twitter og blev fulgt af mere eller mindre eksplicitte øjerulninger rundtomkring på SoMe. Kultursnobbølgen nåede dog ikke at vokse sig stor, før den blev ramt af en langt voldsommere antisnobbølge, der hyldede kulturministerens ærlighed. “Lur mig, om ikke Absolute Music 2 bliver den gamechanger, som @Joymogensen har sukket efter. #dkpol”, tweetede politisk kommentator Henrik Qvortrup.

Norsk hyldest til ungdommen

Et meget delt og rost indslag i coronasagaen kom fra Norge. Den norske helse- og omsorgsminister Bent Høie valgte på et pressemøde at adressere ungdommen med en særlig anerkendelse af de afsavn, de må lide. For som han siger til de voksne: Din hytte og din arbejdsplads vil stadig ligne sig selv, når det hele er overstået, men sådan er det ikke, når du er ung. “Våren du fyller 14 ligger ikke i ro og venter på at du skal komme. Det er ikke mulig å vende tilbake til sommeren da du var 17. Russetiden kan ikke spilles på repeat. Neste sommer finnes ikke når du er ung”, lød det blandt andet i den usædvanligt fine tale.

Flab

Adfærdspsykolog og forfatter Anders Colding-Jørgensen er en ofte brugt ekspert og endvidere i besiddelse af en god portion dunkel humor, som han her lader gå ud over en gruppe journaliststuderende. For en god ordens skyld meldte han tilbage, at interviewet blev gennemført.

Majestætsfornærmer

En af vor mest folkekære tv-værter – Peter Ingemann – satte sin popularitet på spil, da han tillod sig at kritisere den endnu mere folkekære dronning – Dronning Margrethe. Anledningen var et interview i Politiken, hvor dronningen udtalte, at hun ikke var “ganske overbevist” om, at klimaforandringerne er menneskeskabte. “Med al respekt, deres majestæt, så pisser De altså ved siden af potten”, skrev Peter Ingemann på sin Instagram-profil. Det faldt ikke i god jord hos mange følgere. “Dronningen har ret til at mene, hvad hun vil, ydermere tror jeg, mange giver dronningen ret”, skrev eksempelvis profilen westhknud.

}