Dansk Magisterforening

Flere kvinder bliver selvstændige sent i arbejdslivet

Susanne Kærup er en af dem, der har valgt at tage springet til en tilværelse som selvstændig i en moden alder. Indtil for seks år siden varetog Susanne Kærup en lederstilling. I dag er hun arbejdsmiljørådgiver og konsulent med egen virksomhed. © Foto: Lars Bech

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Andelen af 55-59-årige kvinder, der har selvstændig virksomhed, er vokset med 22 procent siden 2008. #MeToo har en del af æren for, at flere tager springet, siger ekspert. Samtidig er kvindelige seniorer nu stærkere på penge, netværk og uddannelse.

På 10 år er andelen af 55-59-årige kvinder, der arbejder som selvstændige, steget med 22 procent.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af kvinder i aldersgruppen, der har egen virksomhed, er steget fra 6.224 i 2008 til 7.633 i 2018.

I samme periode faldt andelen af selvstændigt beskæftigede mænd i samme aldersgruppe med knap syv procent.

Ifølge Kim Klyver, der er professor i entreprenørskab på Syddansk Universitet, er flere forhold medvirkende til, at der er vækst i antallet af kvindelige senioriværksættere.

“De kvinder, der i dag har 30-40 år bag sig på arbejdsmarkedet, har flere ressourcer, både menneskelige, økonomiske og hvad angår deres faglige netværk. De står stærkere i dag, end samme aldersgruppe gjorde for 10 år siden”, forklarer Kim Klyver.

Samtidig har #MeToo-bevægelsen en indirekte, men vigtig betydning for segmentet af kvindelige senior­iværksættere, siger SDU-professoren.

“Kvinderne bliver inspireret af den fandenivoldskhed, handlekraft og selvtillid, som de oplever hos #MeToo-bevægelsens rollemodeller, også selv om de selv er beskæftiget i helt andre brancher. Kvinder, der tidligere blev mast af traditionelle normer, har i større udstrækning fået modet til at sige: Nu gør vi det”, siger Kim Klyver.

Sprang fra lederjob til egen virksomhed

Susanne Kærup er en af dem, der har valgt at tage springet til en tilværelse som selvstændig i en moden alder. Indtil for seks år siden varetog Susanne Kærup en lederstilling. I dag er hun arbejdsmiljørådgiver og konsulent med egen virksomhed. 

“Efter mange år som leder havde jeg det privilegium at få mulighed for at starte egen virksomhed. En mulighed, jeg greb, og som har udviklet sig til at give mig en stor portion daglig arbejdsglæde”, forklarer den i dag 58-årige cand.mag. i pædagogik og film- og medievidenskab.

Efter mange år som lønmodtager havde Susanne Kærup både lysten og overskuddet til kun at skulle arbejde med det, hun finder allermest interessant.

“Jeg hjælper organisationer, så de bliver bedre arbejdspladser. Det kan handle om både at tackle stress, finde nye samarbejdsformer og håndtere konflikter. Jeg har siddet på arbejdsgiversiden i mange år, så jeg ved, hvordan man understøtter forløb, der stiller både arbejdspladsen og medarbejderne bedre bagefter”, forklarer Susanne Kærup.

I dag har Susanne Kærup både private og offentlige virksomheder blandt sine kunder. Det går så godt, at kalenderen er fuld. Hun har aldrig reklameret for eller pushet sin virksomhed på de sociale medier. Til gengæld har Susanne Kærup nydt godt af anbefalinger fra en lang række af tidligere samarbejdspartnere.

“Det har betydet meget, at jeg har bygget oven på erfaringer fra 30 års arbejdsliv, og at jeg har et vidt forgrenet netværk, der anbefaler mig til nye kunder”, siger hun.

Susanne Kærup er en klassisk senioriværksætter

Susanne Kærup er en på mange måder klassisk senioriværksætter. Det siger forfatter, journalist og foredragsholder Abelone Glahn, der har beskæftiget sig med området i mange år, og som i februar udkom med bogen “Senior og selvstændig”.

“Mange, jeg har mødt, der er gået selvstændigt efter et længere arbejdsliv, argumenterer med, at de ikke længere gider dårlige chefer og gerne vil have mere indflydelse på, hvilke arbejdsopgaver de skal bruge deres tid på. Enten bygger deres virksomheder oven på det, de har erfaring med i forvejen, eller også springer de til noget helt andet. Jeg mødte fx forleden en ingeniør, der vil være vinbonde”, siger Abelone Glahn.

Læs mere

Abelone Glahn har udgivet en bog om at blive selvstændig som senior. Du kan finde den her.

Ifølge Iværksætterbarometret var hver fjerde, der startede en såkaldt vidensintensiv virksomhed i 2017, kvinde. At det tal kommer til at vokse fremadrettet, er Abelone Glahn ikke i tvivl om. Og senioriværksætterne kommer til at stå for endnu flere virksomheder, vurderer hun.

“Med alderen forsvinder den dobbeltbelastning, som følger mange kvinder, fordi de stadig oftere end mændene er den primære omsorgsperson i forhold til både børn og gamle forældre. Samtidig ser vi hele tiden nye rollemodeller”, forklarer Abelone Glahn.

På den lange bane vil det desuden have en enorm betydning, at længere barsel til mænd og barselsorlov til selvstændige kvinder bliver en rettighed”, påpeger Abelone Glahn.

Det er “dejligt” for samfundet, at flere i seniorsegmentet starter egen virksomhed, siger SDU-professor Kim Klyver.

“Det der fokus på, at unge skal starte op, allerede mens de læser, eller lige når de er færdige, er fjollet. Forskningen viser, at de iværksættere, der har et netværk og noget livs- og arbejdserfaring med sig, står stærkest”, siger Kim Klyver.

Ud fra en samfundsøkonomisk betragtning er de selvstændige på 55+ dog knap så værdifulde.

“De er mere optagede af at leve livet end at skabe liv. De yngre er risikovillige og fokuserede på skalering og profit. De ældre har hverken tiden til at fejle med et projekt og komme tilbage igen eller ambitioner om at vækste. For mange bliver årene som selvstændig til en langsom udfasning af arbejdslivet”, forklarer Kim Klyver.

}