Dansk Magisterforening

Et halvt års indtægt er forsvundet

Susi Trolle er selvstændig konsulent i psykosocialt ­arbejdsmiljø. Hun har ansøgt om at få støtte fra regeringens hjælpe­pakker, da hendes arbejde i det første halve år af 2020 er mere ­eller mindre væk på grund af coronakrisen. © Foto: Lars Bech

Af Martin Ejlertsen
Del artikel:

Med coronakrisen er et halvt års arbejde med ét blevet aflyst for arbejdsmiljøkonsulent Susi Trolle, som er selvstændig sammen med sin mand. Nu står de snart uden indtægt og er usikre på, om de kan få hjælp fra enten hjælpepakker eller dagpenge, uden at de er tvunget til at lukke deres livsværk. OPDATERET: Erhvervsstyrelsen har nu tildelt Susi Trolle og hendes mand kompensation for tabt indtægt.

De fleste virksomheder er jo lukket ned, og derfor kan jeg ikke tage ud på arbejdspladserne. Den undervisning, jeg har planlagt, er desuden udskudt til efteråret. Jeg kan lave lidt over Skype og Zoom, men lige nu er der ikke fokus på arbejdsmiljø. Så hele det første halve års arbejde i 2020 er for mig mere eller mindre lagt ned, og det er ret problematisk. Det er klart, at det rammer min virksomhed ret bastant”.

Susi Trolle er 57 år og uddannet cand.com. fra Roskilde Universitet og siden efteruddannet i mindful­nessbaseret stressbehandling, ­coaching og konfliktløsning.

Susi Trolle arbejder som selvstændig konsulent inden for det psykosociale arbejdsmiljø. Men den type arbejde har ikke været efterspurgt i ugevis, hvor coronavirussen har sendt mange arbejdstagere hjem.

Susi Trolle deler desuden firmaet Trolle og Kunze med sin mand, som er psykolog, og han har også været ramt af viruskrisen.

“Langt de fleste har været hjemme i flere uger nu, og arbejder man hjemmefra, har man heller ikke altid den fornødne ro til fortrolige samtaler med en psykolog, så også der har vi oplevet nedgang i efterspørgslen efter vores tjenester”, siger Susi Trolle.

Nu er de begge i syv sind omkring, hvad de skal gøre, fortæller hun.

“Vi har besluttet os for at kæmpe med næb og kløer for at klare den. Vi håber, at lempelserne betyder, at vi kan komme i gang”, siger Susi Trolle.

De følger nyhederne tæt og har ventet på, om de kan få del i regeringens hjælpepakker, som de har ansøgt om.

Susi Trolles mand kunne efter det første skridt af den gradvise genåbning af Danmark den 20. april få lidt gang i sin del af virksomheden. Susi Trolles situation er lidt mere vanskelig, fordi hun skal ud at undervise eller lave procesarbejde i grupper. 

Lever afsondret

Susi Trolle og hendes mand forsøger fra lejligheden i Valby at holde fast i deres faglige identitet og i det hele taget få en hverdag til at fungere.

“Vi forsøger ikke at forfalde til selvynk. Vi renoverer vores firmahjemmeside, arbejder på artikler og udvikling af nye kurser, som vi forhåbentlig kan sælge efter krisen. Og så har vi fået tid til refleksion og til fx at læse nogle fagbøger. Det giver en dejlig faglig opdatering, vi ellers ikke har haft tid nok til at få i en travl hverdag”, siger Susi Trolle.

Usikker på dagpengeregler

Både Susi Trolle og hendes mand er medlem af en a-kasse, men hun har ikke været det så længe, så hun er i tvivl om, hvorvidt hun overhovedet er berettiget til at kunne modtage dagpenge. De ønsker dog ikke at lukke firmaet for at kunne få dagpenge, påpeger hun.

“Det har jo været diskuteret, om selvstændige skal kunne få dagpenge uden at være tvunget til at lukke deres virksomhed, og det burde man give lov til. Det er jo helt skørt at være tvunget til at lukke for at kunne modtage økonomisk hjælp, for vores virksomhed er for os som for mange andre selvstændige jo netop den bedste mulighed for at komme hurtigt i arbejde igen”, siger Susi Trolle.

Hun mener, at man under den nuværende krise burde lave undtagelser for reglerne i dagpengesystemet, så også selvstændige og kombinatører får midlertidig adgang til dagpenge.

Det kunne fx være undtagelser i reglerne for, hvor længe man skal have været medlem for at kunne modtage dagpenge, uden at man er tvunget til at lukke sit firma helt ned.

“Mange er soloselvstændige og er endnu sværere stillet, end jeg er. Jeg kender flere selvstændige, som ikke har fået den store løn endnu, og de levede allerede før krisen for få penge, fordi de tror på, at deres projekt kan vokse sig større. For dem er coronakrisen et meget hårdt slag”.

Vi ved reelt ikke, hvad vi skal stille op, hvis vi ikke kan få hjælp af hjælpepakkerne

Susi Trolle, arbejdsmiljøkonsulent

Banken tjener på en svær situation

Hvad vil fremtiden byde? Det overvejer Susi Trolle og hendes mand nu begge kraftigt. De har tilmeldt sig et webinar hos Københavns Erhvervscenter, hvor de også håber at komme til at snakke med en revisor, som kan bistå dem med hjælp. Og de har undersøgt, om de kan få del i regeringens hjælpepakker.

“Vi ved reelt ikke, hvad vi skal stille op, hvis vi ikke kan få hjælp af hjælpepakkerne, så det gør os urolige. Vi har erhvervslokaler, som vi ikke kan benytte, og vi skal stadig betale husleje. Vi har sendt fakturaer ud for det arbejde, vi har udført, og det får vi betaling for, men det rækker ikke til flere måneder, for vi fakturerer for 1-2 måneder ad gangen, så snart står vi i en situation, hvor der ikke kommer flere penge ind”, fortæller Susi Trolle.

At de har stået foran en fremtid uden manglende indtægt, betyder, at Susi Trolle og hendes mand har søgt deres bank om tre måneders ydelsesudsættelse på et lån, som de ellers afdrager på.

“Banken er gået med til tre måneders udsættelse af afdragene, men tilskriver stadig renter. Det vil sige, at banken tjener tre måneders ekstra renter på, at vi står i en svær situation. Det er jeg ret fortørnet over, efter at bankerne fik bankpakker efter finanskrisen betalt af samfundet. Det mener jeg ikke kan kaldes for samfundssind”, fortæller Susi Trolle.

Kan hjælpepakkerne hjælpe?

Hun er ellers positivt indstiller over for indholdet i regeringens hjælpepakker. Alligevel er hun i tvivl om, hvorvidt alle selvstændige kan få hjælp.

Den 29. april udmeldte erhvervsminister Simon Kollerup (S), at virksomheder, der har søgt om lønkompensation og kompensation for tabt omsætning til selvstændige, får straksudbetaling inden 11. maj.

Susi Trolle og hendes mand har ansøgt om hjælp gennem kompensationspakken for selvstændige, men havde ved redaktionens deadline 6. maj endnu ikke hørt noget nyt derfra.

“Så det bliver lidt spændende, om og hvornår vi i givet fald kan modtage den økonomiske hjælp. Det fremgår ikke af kvitteringen, da vi afsendte vores ansøgning, hvornår vi får svar – kun at der er mange, der søger”, forklarer Susi Trolle. 

Som selvstændig skal man kunne påvise sin nedgang i økonomi under krisen, men hvad nu hvis man er opstarter? Det savner hun svar på. 

“Jeg har også planlagt indtægter, som er aftalt, men som der ikke er skrevet kontrakt på, og hvordan påviser man det? Det kan være svært at udarbejde den nødvendige dokumentation for manglende økonomisk indtægt, og jeg er sikker på, at mange selvstændige, freelancere og kombinatører kommer i klemme”, siger hun.

Susi Trolle oplever dog, at med de seneste ugers diskussion om hjælpepakker har mange fået øje på, at selvstændige og kombinatører nemt kommer i klemme i de nuværende rammer på arbejdsmarkedet.

“Mange er nok blevet meget overraskede over, hvor udsatte selvstændige er – ikke mindst i en sådan krise. Det er vigtigt, at vi tager samfundsdiskussionen om at give iværksættere bedre adgang til fx supplerende dagpenge inden for rimelighedens grænser, uden at de skal lukke formelt helt ned, for det vinder ingen på”.

}