Dansk Magisterforening

“If you’re good enough, you’re old enough”

Anne Mathilde Hansen var en del af marketingfirmaet Dentsu Aegis Networks såkaldte Young Guns-program. Praktikanterne får blandt ­andet undervisning i strategi- og ­analyseværktøjer, en mentor og ­møder med deres praktikansvarlige. © Foto: Jesper Voldgaard

Marianne Bom
Del artikel:

Marketingfirmaet Dentsu Aegis beder ikke om alenlange cv’er. I stedet satser den globale spiller med 43.000 ansatte på at rekruttere studerende og nyuddannede kandidater. Her fik Anne Mathilde Hansen drømmejobbet efter et praktikforløb.

Følger man strømmen i Aarhus Å forbi de hippe caféer, hvor gæsterne hygger sig under orange varmelamper, kommer man til den jyske division af et af verdens største, globale marketingbureauer: Dentsu Aegis Network.

Man skal bare lige op til 2. sal ad en anonym, smal trappe. Så står man midt i verdensfirmaet, der ifølge hjemmesiden er “built for the digital economy”. Det betjener 11.000 kunder på 143 markeder og er befolket af 43.000 “passionate people”.

Anne Mathilde Hansen har fået et fast job, mens hun stadig læser.

“Jeg er sådan en person, der vil give mig selv 100 procent, hvis jeg kan mærke, at det er et spændende og godt sted at arbejde”, siger hun.

Siden 1. januar 2020 har hun været fastansat client manager i Carat, et mediebureau i Dentsu Aegis-familien. Hun sprang som 25-årig direkte i job efter at have været i praktik i virksomheden sidste efterår.

Her er døren nemlig åben for talent, også selv om cv’et ikke er langt. Parolen fra Dentsu Aegis Networks direktør i Danmark lyder:

“If you’re good enough, you’re old enough”.

Bøvlet ECTS-regnskab

Anne Mathilde Hansen elsker sit arbejde, og det lykkedes hende at få det, fordi hun ofrede sin sommerferie sidste år. I stedet for at nyde sommeren gik hun til eksamen for at optjene ECTS-point nok til at være i praktik på fuld tid. Det var nødvendigt, fordi det på cand.merc.-studiet kræver 30 ECTS-point at fuldføre et semester, og praktikken gav kun 15.

Dentsus networking med studerende

Dentsu Aegis Network har tre programmer til samarbejde med studerende:

Young Guns – praktikforløb på fuld tid i et semester

Potential Pool – en netværksgruppe for studerende, der har interesse for karriere i den digitale bureaubranche

Dentsu Brand Battle – seks hold dyster om bedst at løse en caseopgave for en af virksomhedens kunder.

Anne Mathilde Hansen er ikke den eneste studerende, der har stået i det dilemma. Ifølge tal fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) giver alle universiteter på nær Aalborg Universitet færre end 20 ECTS-point for praktik – også kaldet projektorienterede forløb – på kandidatuddannelser (2016-tal).

Aalborg Universitet uddeler 25 point og har samtidig den største andel af studerende, der kommer ud i erhvervslivet (36 procent).

I Danmark deltager hver tredje universitetsstuderende i et projekt på en arbejdsplads i løbet af uddannelsen. Mere erhvervsrettet undervisning er et ønske fra politikerne, og studielederne på universiteterne mener ifølge EVA, at praktik forbedrer mulighederne for job.

Prøv dig af i en virksomhed

Flere af Anne Mathilde Hansens medstuderende valgte praktikken fra, fordi det var for bøvlet at få studiet til at hænge sammen. Selv er hun glad for sit valg.

“Praktik er den mulighed, du har, for at få dig afprøvet i erhvervslivet. Måske er du heldig og får lige så gode muligheder som jeg. Måske er du ikke heldig. Men under alle omstændigheder bliver du klogere på dig selv og din fremtid. Det er det helt sikkert værd, selv om du skal give den en skalle på sommerskolen”, siger hun.

Hvorfor er det så vigtigt for studerende at komme ud i erhvervslivet?

“Fordi arbejdsgiverne godt kan lide, at man har erfaring, og det forbedrer ens muligheder for at få et job relativt hurtigt efter endt studie. Desuden er det meget givende personligt, og man får en fornemmelse af, hvilken type arbejdsplads man føler sig hjemme i”, siger Anne Mathilde Hansen, der trives godt med, at man hos Dentsu ikke behøver at have albuerne ude:

“Kulturen hos Dentsu er rigtig god. Her føler jeg, at jeg kan gå på arbejde som mig selv. Mine kollegaer er alle utroligt dygtige og ambitiøse, men det ser jeg kun som en fordel, fordi vi ikke kun er ambitiøse på vores egne vegne, men også på hinandens”.

Praktik under studiet bliver af nogle kritiseret som gratis arbejdskraft. Hvad mener Anne Mathilde Hansen om det?

“Det er svært at have en bastant mening om. Jeg kan godt se, at det er en fordel for virksomhederne. Men samtidig giver praktikken store muligheder for at lære noget og for at få erfaring i erhvervslivet”, siger hun.

Studieledere positive over for praktik

Studieledere på universiteterne er meget tilfredse med de studerendes læringsudbytte af projektorienterede forløb som fx praktik. De studerende får indsigt i egne kompetencer, praktisk erfaring med uddannelsens teorier og metoder – og øget netværk og jobparathed. Samtidig bygger samarbejdet bro. Arbejdsgiverne får kendskab til uddannelsen og bidrager til beskæftigelse af kandidater.

Kilde: “Overblik over udbredelsen og rammerne for projektorienteret forløb”, EVA, 2016

Praktikanter er “Young Guns”

På Dentsu Aegis Networks kontor i Aarhus var der 13 praktikanter samtidig med Anne Mathilde Hansen. De var en del af virksomhedens såkaldte Young Guns-program, som tager praktikanternes læring seriøst. De får blandt andet undervisning i strategi- og analyseværktøjer som Google Analytics og Index Danmark. De får tilbudt en mentor, og hver tredje uge har de møde med deres praktikansvarlige, hvor de sammen planlægger forløbet. Virksomheden lytter reelt til de studerendes ønsker, siger Anne Mathilde Hansen.

Som praktikant gælder det om at komme ud af sneglehuset og artikulere sine ønsker.

“Når man er i praktik, skal man selv tage ansvar for at forme forløbet, hvis man har mulighed for det. Det er faktisk rigtig fedt at turde hoppe ud i noget og mene noget om, hvad man gerne vil prøve. Og så skal man turde sige nej, når de kommer med noget, man ikke har mulighed for at prioritere, også selv om det kan føles grænseoverskridende første gang”.

60 nye skriveborde på fire år

Da Anne Mathilde Hansens praktik nærmede sig afslutningen, fik Carat en ny kunde, og hun blev spurgt, om hun ville ansættes med det samme. Det var ikke nogen nem beslutning, for det indebærer, at hun i de kommende måneder både skal skrive speciale og arbejde på fuld tid for store kunder som JYSK, HiFi Klubben og HTH.

“Jeg sagde ja, fordi jeg tænkte, at det var en helt fantastisk mulighed. Derudover tænkte jeg, at når jeg tidligere kunne komme her hver dag som praktikant og skrive en opgave på 40 sider, så kan jeg også arbejde, mens jeg skriver speciale på 90 sider sammen med min specialemakker”, siger Anne Mathilde Hansen.

Før hun var i praktik, arbejdede Anne Mathilde Hansen som receptionist og studentermedhjælper i huset, så relationen til arbejdspladsen går flere år tilbage. For virksomheden er relationer til studerende en vigtig kilde til arbejdskraft.

60 nye skriveborde er der i løbet af de seneste fire år sat op her i kontorlandskabet på bredden af Aarhus Å. Antallet af medarbejdere er fordoblet i den periode, og næsten halvdelen er rekrutteret gennem virksomhedens netværksaktiviteter for studerende.

Netværk er vigtig vej til job

De tre mest brugte rekrutteringskanaler for virksomheder i Danmark er ­stillingsopslag, netværk og LinkedIn.

 Opslåede stillinger  76%
Netværk 58%
LinkedIn 51%

Kilde: Rekrutteringsanalysen, 2019, fra konsulenthuset Ballisager.

}