Dansk Magisterforening

9 måder, chefen kan overvåge dig på

© Illustration: Adam O.

Af Thomas Bøttcher
Del artikel:

Facebook og Google overvåger vores privatliv. Men teknologien giver også arbejdsgiverne uanede muligheder for at overvåge medarbejdernes mindste skridt. Med såkaldt “workplace analytics” kan man fx med meget stor sikkerhed forudsige, om en medarbejder vil sige op. Magisterbladet har samlet 9 af de mest opsigtsvækkende eksempler på nye HR-værktøjer.

IBM-algoritme forudsiger,hvornår du siger op

Ifølge Ginni Rometty, IBM’s administrerende direktør, har IBM udviklet et patenteret program, der med 95 pct. sikkerhed kan forudsige, hvilke ansatte der vil sige op. Ifølge Rometty analyserer programmet store datamængder, hun vil dog ifølge CNBC ikke ud med hvilke.

Men i en artikel i Harvard Business Review afslører professorerne Brooks Holtom og David Allen, hvordan sådanne forudsigelser er mulige alene ved hjælp af offentligt tilgængelige data som fx jobanciennitet, antal tidligere ansættelser, analytikeres ratings af virksomheder og anonyme ansattes vurdering af virksomheder.

Ved hjælp af datakilderne blev ansatte rangeret efter sandsynlighed for jobskifte. IBM er langtfra det eneste firma, der hævder at kunne forudsige jobskifte. Fx hævder den cloudbaserede platform Visier at have hjulpet med til at reducere medarbejderomsætningen i banken BBVA USA med 44 pct.

Activtrak overvåger brug af ikke­relevante hjemmesider på arbejdet

Løsninger, der overvåger ansattes aktiviteter på internettet, er talrige. En af disse, ActivTrak, sporer, hvilke hjemmesider ansatte besøger, og hvor meget tid ansatte bruger på uproduktive hjemmesider.

Andre lignende løsninger er LumOffice, Workpuls, CleverControl og Time Doctor.

Teramind finder illoyale ­medarbejdere

Amerikanske Teramind hævder at servicere 2.000 virksomheder og monitorerer stort set alt: Ansattes brug af websider, programmer, e-mails, overførsler, søgninger, instant messaging, tastaturanslag, screenshots osv.

© Illustration: Adam O.

Teraminds software kan både generere “medarbejderprofiler” gennem kvantificering af effektivitet og overvåge data i realtid for at identificere mistænkelige aktiviteter, opdage mulige trusler og sikre overholdelse af virksomheders interne retningslinjer. “Vores redskab er ekstremt stærkt, det kan bruges uetisk”, vedgår Teraminds direktør, Isaac Kohen, i Financial Times.

Humanyze sporer din fysiske gøren og laden

Virksomheden Humanyze, som tidligere MIT-forskere står bag, kombinerer analyser af data fra ansattes brug af fx Micostoft Office Exchange med data om ansattes faktiske fysiske bevægelser, samtaler og interaktion. Det sker ved hjælp af en chip, som blandt andre Bank of America har benyttet. Undersøgelser viser, at medarbejdere med gode netværk, regelmæssig socialisering og kommunikation med andre på kontoret også er de mest produktive.

Det fik banken til at ændre de planlagte pauser i arbejdstiden, hvilket har øget produktiviteten med 23 pct., skriver Humanyze på sin hjemmeside. Det lyder måske futuristisk, men faktisk startede Bispebjerg Hospital allerede i 2014 et samarbejde med Hitachi, hvor de ansattes bevægelser blev registreret med henblik på en bedre indretning af et nyt hospital.

Ambit Analytics overvåger ­medarbejdernes mødekultur

Møder kan være effektive, når medarbejdere skal samarbejde og udveksle ideer, men de kan også være dræbende og uproduktive. Ambit Analytics tilbyder virksomheder at gøre medarbejdere til bedre mødedeltagere ved at optage og analysere, ikke bare hvem der siger noget og hvor længe, men også sprog, fx om man stiller åbne eller lukkede spørgsmål, ja, selv toneleje og følelser. Ambit Analytics’ kunder tæller foruden virksomheder også uddannelsesinstitutioner, som bruger programmet til at give studerende feedback.

Blandt kunderne er University of Melbourne og University of California.

© Illustration: Adam O.

Microsoft MyAnalytics hjælper dig med at overvåge dig selv

Hvis “people analytics” handler om at skabe øget produktivitet, hvorfor så ikke begynde med at analysere sig selv? Det er netop, hvad Microsoft siden 2016 har tilbudt brugere af Office 365-værktøjet MyAnalytics. Funktionen giver løbende overblik over brugen af timer i møder, på Outlook, opkald, overarbejde og såkaldt “fokuseret” arbejdstid. MyAnalytics kommer også med “forslag til, hvordan du kan arbejde mere effektivt – fx ved at skære ned på antallet af uproduktive møder”.

Microsoft tilbyder et lignende produkt til arbejdsgivere, Workplace Analytics, der også fx “afdækker samarbejdsmønstre, som skaber større omsætning og mere effektiv ledelse”, som Microsoft skriver på sin hjemmeside.

Med Howdy måler du din trivsel hver 14. dag

Arbejdspladser skal mindst hvert tredje år undersøge arbejdsmiljøet i en såkaldt APV, men med den danske app Howdy sker det hver 14. dag i form af fem personlige spørgsmål, som medarbejderne skal svare på.

Det er blandt andet tilfældet i Skat, hvor det dog er frivilligt, om man vil benytte appen. Hvis Howdy registrerer for lav trivsel hos en medarbejder, kan man uopfordret blive kontaktet af en psykolog, ligesom appen hver måned sender en samlet anonymiseret rapport til lederne for de enkelte afdelinger og team.

Gammeldags overvågning af mails

Nu og da er der historier i danske medier om chefer, der har luret i ansattes mail, men hvor udbredt er det? Faktisk ret udbredt ifølge en rundspørge blandt 279 medlemmer af Prosa. Blandt de medlemmer, der arbejder i en it-afdeling, oplevede 31 pct. i 2010, at chefen kiggede med.

Isaak lokaliserer “influencers” og forhindrer nedslidning

Hvordan skaber man forandringer uden at basere dem på fordomme og diskrimination? Svaret kunne være Isaak fra StatusToday, der analyserer samarbejdsmønstre i organisationer. Isaak bruger algoritmer til at vise chefen, hvem der er en potentiel “influencer” eller “forandringsagent”, og hvor godt de samarbejder i et team. Det hele ved hjælp af tilgængelige data fra mails, mødeaktiviteter, kalendere m.m. Isaak er også opmærksom på ansatte, der arbejder i isolation fra deres kolleger eller er lang tid om at svare på en mail, hvilket kan skyldes et for stort arbejdspres.

Det giver ledere mulighed for at adressere såvel ikkeopdagede talenter som problemer i arbejdsmiljøet, før det er for sent, hævder firmaet. Ifølge StatusToday monitorerer Isaak mere end 130.000 ansatte i USA.

}