Dansk Magisterforening

6 gode råd om flirt og kærlighed på arbejdspladsen

William Leerbeck Meyer
Del artikel:

Omtrent hver tiende finder sin partner på arbejdspladsen, men hvad er do’s and don’ts, hvis man har fået et godt øje til en kollega? Her er seks gode råd om flirt og kærlighed på arbejdspladsen.

Tjek personalepolitikken!

Hvis du har fået et godt øje til en kollega, så bør du faktisk starte med at dreje det i en væsentligt mindre sexet (men meget vigtig) retning: mod personalepolitikken.

De fleste arbejdspladser accepterer et uskyldigt kys til julefrokosten, men langtfra alle accepterer, at kollegaer bliver kærester. Hvis arbejdspladsen ikke tillader kæresteri, må du gøre op med dig selv, om dit øje til kollegaen er så godt, at det ville være det værd, hvis en af jer må forlade arbejdspladsen.

Overvej din position

Du bør i det hele taget overveje, om du har en særlig magtposition i forhold til den kollega, du er interesseret i. Er du fx vedkommendes chef, eller er din kollega studentermedhjælper, praktikant eller lignende, bør du overveje meget grundigt, om du kan komme til at sætte dig selv i en situation, hvor du ikke kan agere professionelt. Ville du fx komme til at favorisere vedkommende? Eller ville du komme til at lægge usaglig afstand?

Så bør du holde dig i skindet. Selv hvis du mener, at du kan håndtere det aspekt, bør du være særligt opmærksom på, at der ofte er andre og skrappere regler i personalepolitikken, når det kommer til forholdet mellem chef og medarbejder. Ofte er det helt enkelt no go at indlede en relation til en underordnet. Det er derfor i særlig grad vigtigt, at du får læst personalepolitikken grundigt igennem som chef.

Tal det igennem med andre

Kærlighed gør blind, siger man, og derfor kan det også være en rigtig god idé at tale din situation igennem med andre, før du træffer en beslutning. Går du bare og smiler lidt til en bestemt person, behøver du nok ikke at bekymre andre med det, men hvis du oplever, at interessen er gensidig, og drømmer om et romantisk forhold, kan der være mange gode grunde til at få en andens syn på sagen.

Du kan fx vende personalepolitikken eller diskutere etikken i det, hvis du har en særlig magtposition i forhold til kollegaen. Du kan også vende, hvordan det eventuelt kan påvirke arbejdsmiljøet, hvis du flirter med en kollega. Ud over dine venner kan du fx tale med din tillidsrepræsentant, der har tavshedspligt. Det er også helt o.k. at ringe til DM’s karriererådgivning og få uvildig sparring.

Flirt uden at overskride grænser

Hvis der er en flirt i luften mellem dig og en kollega, kan du måske komme i tvivl om, hvor grænserne går. Ingen har lyst til at blive sidste nye skud på #MeToo-stammen. Vær for det første bevidst om, at folks grænser er meget forskellige. For eksempel kan en frisk kommentar om en kollegas ydre være smigrende for nogle, mens den for andre vil være grænseoverskridende.

Flirt og komplimenter behøver imidlertid ikke at handle om udseende. Du kan også flirte på en mere professionel måde ved fx at være særligt empatisk over for din kollega, være hjælpsom eller ved at give vedkommende taleplads til møder. Til gengæld er den fysiske flirt aldrig passende i arbejdstiden (se også råd 6).

Fortæl det til din chef

Hvis du begynder at komme sammen med en kollega, bør din chef være den første på arbejdspladsen, der får det at vide. Det kan være en akavet og svær samtale at tage hul på, men den er også vigtig. Dels for din chefs skyld; som chef er det meget ubehageligt at blive præsenteret for rygter om ens medarbejdere, som man ikke selv kender til.

Men også for din egen skyld. Du vil altid gerne have din chefs opbakning. Din chef skulle gerne bakke dig op, hvis der fx er sladder på arbejdspladsen om dig, eller hvis dine kollegaer synes, at dit forhold er upassende. Det kan også være, at arbejdsopgaver, kontorpladser og lignende skal tilpasses den nye situation, så du fx ikke går op og ned ad din kæreste hele dagen.

Tag hensyn til arbejdspladsen

Vær bevidst om, at fra det sekund dine kollegaer får nys om, at der er amoriner i luften mellem dig og en anden på arbejdspladsen (og det får de nok hurtigt), vil der være et projektørlys af opmærksomhed rettet mod jer. Når du har talt med din chef, gør du derfor klogt i at tale med kollegaerne efterfølgende, så det kommer ud i det åbne. Igen kan det være en akavet snak at tage, men ved at gøre det kommer du eventuelle rygter i forkøbet. Du vil også gøre dine kollegaer en tjeneste.

Det kan være forvirrende og ubehageligt for dem, hvis de ikke ved, hvordan de skal forholde sig til jer som par. Når først relationen er ude i det åbne, betyder det dog ikke, at I har fripas til at boltre jer i arbejdstiden med kys og berøringer. Det kan virke både upassende og uprofessionelt. Endelig bør I overveje, hvordan jeres forhold påvirker arbejdsmiljøet. Undgå for eksempel, at I altid sidder for jer selv til frokost. Deltag i det kollegiale fællesskab, selvom du har fået en kæreste på jobbet.

Kilder: Cecilie Burkal Cohrt, karriererådgiver, Dansk Magisterforening, og Karen Sjørup, lektor emerita v. RU C og forsker i bl.a. arbejdsmarked og køn.

}