Dansk Magisterforening

Magisterbladet nr. 2, 2020

Tema om SU, generationskamp og klima

Download magasin

"10 år med veganske, feministiske, klimaangste teenagere har lært mig at holde kæft og lytte"

Vores børn og unge er ekstremt kompetente. De træffer velovervejede valg. De har ikke brug for at blive belært. De har mest brug for, at vi holder kæft og faktisk lytter, før vi tester deres argumenter, skriver Magisterbladets chefredaktør.

Redaktørens kommentar

Månedens gang på #SoMe

Magisterbladet har været på internettet og bringer her højdepunkter fra februars små og store retoriske kampe på de sociale medier.

6 gode råd om flirt og kærlighed på arbejdspladsen

Omtrent hver tiende finder sin partner på arbejdspladsen, men hvad er do’s and don’ts, hvis man har fået et godt øje til en kollega? Her er seks gode råd om flirt og kærlighed på arbejdspladsen.

Faste elemnter

Studerende går på barrikaderne og vinder

Blokader, demonstrationer og strejker. Det seneste år har studerende på landets universiteter kæmpet for indflydelse på deres uddannelse, og det har virket.

Aktivistfrøet blev sået, da universitetet svigtede

Sabina Fie Hansen var som flertallet af unge. Hun havde aldrig deltaget i en demonstration, men da Aalborg Universitet pludselig varslede lukning af kandidaten på flere sproguddannelser, måtte hun reagere. Protesten gav pote.

Tema om generationskamp

En borgerlig opfindelse fylder rundt

I 1970 gik uddannelsesstøtte fra at være almisse til at blive en rettighed. Det var faktisk en borgerlig regering, som indførte SU’en for 50 år siden, mens S og venstrefløjen stemte imod. Nu er det som oftest omvendt. De blå vil reformere. De røde bevare. Magisterbladet er dykket ned i historien.

Ekspert: Uden SU’en havde vi ikke fået uddannelsesboom

SU’en har været afgørende for udviklingen af videnssamfundet og mønsterbrydergenerationen, mener ekspert.

Ekspert: SU’en har ikke haft den store betydning

SU’en har ikke betydet særligt meget for mønsterbrydergenerationen. Det er i langt højere grad udbredelsen af gymnasier, der har haft betydning for mønsterbryderne. Det mener ekspert i uddannelsesøkonomi og adjunkt på DPU. Rettet den 28.2.2020.

“Uden SU’en havde jeg ikke siddet her i dag”

I Johnny Laursens barndomshjem i Vesthimmerland værdsatte man lærdom uden at være hverken boglige eller velbeslåede. SU’en var en forudsætning for, at han overhovedet turde overveje at læse historie på universitetet. I dag er Johnny Laursen dekan på Aarhus Universitet Arts.

Tema om SU

Stor opbakning til færre flyrejser på universiteter

Et stort flertal af forskerne vil have begrænsninger på universiteternes flyrejser. Kun 11 pct. af danske forskere siger i en ny undersøgelse, at deres universitets klimapolitik er ambitiøs nok. Et klart mandat til ledelserne, siger professor.

Maks. to om året: DIIS sætter loft for forskeres flyrejser

Fem gange fløj antropolog Jessica Larsen til Seychellerne for at udføre feltarbejde til sin ph.d. Nu har hun været med til at udforme en klimapolitik på DIIS, der sætter ind over for medarbejdernes brug af flyrejser.

4 skarpe til Aarhus Universitets klimastrategi

Aarhus Universitet har en klimastrategi i høring, der skal gøre universitetet CO2-neutralt i 2040. Det bliver frivilligt for forskerne at reducere antallet af flyrejser. Her svarer universitetsdirektør Arnold Boon på, hvorfor universitetet ikke udstikker mere præcise regler.

Tema om klima

Kvinder når stadig ikke til tops på universiteterne

På trods af handlingsplaner og stort fokus på kønsbalancen de seneste år er under hver fjerde professor en kvinde på landets syv universiteter. Det går fremad, men for langsomt, erkender universiteterne.

Dagpenge udhulet gennem 30 år– Lone Andersen kan miste sin bolig

For en gennemsnitslønnet akademiker dækker dagpenge nu kun 30-40 procent af lønnen, fordi taksten i 30 år ikke har fulgt lønudviklingen. Cand.mag. i pædagogik Lone Andersen er gået fra leder af ungdomsuddannelse til ledig. Hun kan være tvunget til at flytte fra sit hjem om få måneder.

Studenterforening åbner døren til virksomhederne

Humaniorastuderende får afprøvet deres faglighed, og virksomheder bliver kloge på alt det, humanister kan, når studenterforeningen Humanister i Erhvervslivet arrangerer workshops og speeddating i Aarhus.

Nej til pop – lad værkerne tale

Når et hus er fantastisk i sig selv, behøver man ikke at støje, siger Glyptotekes kommende direktør.

Sådan forhandler du en god løn i dit første job

Hvis du som nyuddannet skal forhandle din første løn i det private, skal du ikke holde dig tilbage. Arbejdsgiverne sætter pris på medarbejdere, som står op for en god begynderløn, siger DM-konsulent. Læs de gode argumenter til forhandlingen.

Tid til kaos og konflikt?

Statistikken siden 2. verdenskrig siger storkonflikt på det private arbejdsmarked hvert 16.-18. år. Eftersom det er 20 år siden sidst, så kan det være i år. Forhandlingerne om en ny overenskomst for privatansatte tegner da også mere spændende, end de har været længe, påpeger ekspert i overenskomstforhandlinger.

De var med til at genskabe Frederik IX

Den nye dokudramaserie om Frederik IX har fået mere end 1,6 millioner seere. Nogle anmeldere kalder den for museumsagtig, mens andre roser. To magistre har hjulpet med den historiske research på serien og sikret, at tøj, møbler, adfærd, sprog og omgivelser blev så autentiske som muligt.

Nyheder

Jon er død!

Jon Rostgaard Boiesen døde i dagene mellem jul og nytår. Han blev, så vidt jeg har forstået, ramt af et slagtilfælde, mens han sov. Jon blev 42 og døde dermed alt, alt for tidligt.

Vi bliver dummere, end vi behøver at være

Af lektor Elke Weik, Institut for Marketing & Management, Syddansk Universitet

Respekt for de innovative fødevareproducenters intellektuelle ophavsret

Af Laurids Siig Christensen, fødevarenetværket Smagen af Danmark

Debat
}