Dansk Magisterforening

Vi fortsætter med guider, men tænker os om

Jakob Elkjær
Del artikel:

Kollektivet Flexwerker er en flok unge akademikere, som med både humor og bid er gået til angreb på løse ansættelser. Derfor har vi inviteret Flexwerker til at blogge på Magisterbladet. Det går ikke stille for sig. Minsandten om ikke de i deres første indlæg kritiserer Magisterbladet. Forbandede ungdom!

Kritikken rammer med stor præcision noget af det sværeste ved at lave fagblad. Hvordan giver vi gode råd til det enkelte medlem om reelle samfundsproblemer uden at tørre ansvaret af på den enkelte?

Flexwerker skriver:

“Vi kan dem efterhånden i søvne: De individuelle strategier, vi bliver mødt med … Vi skal opdatere vores LinkedIn-profiler, vi skal udvide vores netværk, gå til kaffemøder, være proaktive, gøre os bemærkede, ændre layoutet på vores cv, og sådan kunne vi blive ved. Men hvor er de kollektive strategier mod prekarisering? ...

Et godt eksempel er de guider, der måned efter måned bliver bragt i Magisterbladet – dem, som Dansk Magisterforenings karriererådgivere står bag. På bedste clickbaitmanér er de udformet med monotone sådan-overskrifter, fx “Sådan går du fra midlertidig til fast kontrakt” (Magisterbladet nr. 9, 2019). De peger på dig, dig og atter dig, og der er meget lidt kollektivt eller organiserende at spore i råd som: Kend din krop, vær afklaret, hav en positiv tilgang, vid, at du er medskaber af det gode job, etc.”.

Flexwerker har ret. Prekarisering er et samfundsproblem – faktisk ikke mindst for unge akademikere, som vi dokumenterer i dette nummer. Prekarisering er faktisk det samfundsproblem, som Magisterbladet nummer for nummer har dækket mest systematisk med fokus på fællesskabet og på at stille de ansvarlige til regnskab.

Som fagforening kan vi ikke sige, at det vil vi ikke tale med dig om, for det er et samfundsproblem!

Jakob Elkjær

Vi har fortalt om forskeren på Nationalmuseet, som fejrede 40-års jubilæum uden nogensinde at få tilbudt et fast arbejde. Vi har fortalt om arkæologen, der siger: “Arbejdet er fantastisk, men man kan godt blive lidt træt efter 20 år med løse ansættelser”. Om ph.d.-studerende, som slet ikke får løn. Om eksterne lektorer på sulteløn med mange talrige kontrakter bag sig.

Vi har dokumenteret, at halvdelen af årsværkene på danske universiteter er dækket af løstansatte, hvilket DR’s program “Deadline” tog op som tophistorie og konfronterede rektorernes formand, Anders Bjarklev, med. Vi har beskrevet, hvordan de løstansatte på KU fik indrømmelser ved at organisere sig. Jeg har sågar personligt opfordret til et oprør i Politiken under overskriften:

Et oprør er nødvendigt: Det burde være løgn, at Danmark skaber et proletariat af løstansatte på universiteterne”.

Men hvorfor i alverden bringer vi så også individualiserede guider med gode råd til den enkelte? Det gør vi, fordi vi ved, at det er den slags helt konkrete spørgsmål, medlemmerne stiller til de faglige konsulenter, når de søger individuel vejledning: Hvordan går jeg fra en midlertidig kontrakt til en fast?

Som fagforening kan vi ikke sige, at det vil vi ikke tale med dig om, for det er et samfundsproblem! Og jeg mener heller ikke, at vi som fagblad skal lade være med at svare på spørgsmålet. Guider er blandt vores mest læste historier, og det er en del af DM’s strategi at bringe konstruktive historier, som medlemmerne kan bruge i deres hverdag. Så hermed en garanti for, at vi bliver ved med at bringe guider.

Men vi skal selvfølgelig tænke os om. For det er klart, at vi ikke bare skal understøtte historien om, at det er din egen skyld, og du skal bare tage dig sammen. Det er jo arbejdsgiverne, der svigter deres samfundsansvar på det groveste.

I den guide, som Flexwerker bl.a. kritiserer, står der, at “sidst, men ikke mindst, skal du huske, at du ikke er alene og kan trække på andre, fx dine kolleger, dit netværk og DM’s tilbud”.

Så vi bestræber os på at angive kollektive handlingsstrategier i vores guider. Men vi kan blive meget bedre, og vi lærer hele tiden. Organiser dig med dine kolleger. Brug dine tillidsfolk. Find styrke og handlekraft i DM’s netværk. Læs med og se, om vi lykkes med det. Og læs Flexwerkers blog her med 4 KOLLEKTIVE RÅD: SÅDAN OVERLEVER DU PÅ DET PREKÆRE ARBEJDSMARKED.

}