Dansk Magisterforening

Forskere skabte millionforretning på humanistisk viden

Claus Elmholdt har skabt en forretning gennem den viden, han har genereret som forsker, og gennem de kandidater, som han har været med til at uddanne. © Foto: LEAD

William Leerbeck Meyer
Del artikel:

Virksomheden LEAD er blevet kåret til Gazellevirksomhed to år i træk, har fået 30 ansatte og omsætter for ca. lige så mange millioner kroner. LEAD’s produkt: humanistisk viden.

Tre psykologi- og læringsforskere fra Aalborg Universitet (AAU) så i 2013 et så stort erhvervspotentiale i de humanistiske kandidater, som de underviste, og de teorier, som de underviste dem i, at de startede virksomheden LEAD.

Teorierne og kandidater er kort sagt blevet LEAD’s produkt.

“Vi udvikler ledere og organisationer ud fra teorier og forskning i psykologi og læring. Vi får fx team til at gro og rådgiver ledere i, hvordan de udvikler de menneskelige ressourcer”, fortæller Claus Elmholdt, den ene af de tre stiftere af virksomheden, som ud over at være faglig direktør også er lektor på AAU.

Han mener, at de humanistiske ressourcer, som LEAD trækker på, kan noget helt særligt i forhold til den mere traditionelle økonomiske tilgang til ledelses- og organisationsudvikling.

“Det kan være dejlig let med en økonomisk tilgang. Så lægger man en strategi, hvor man siger: “Vi er her, og vi skal være der. Så skal vi ansætte nogle nye ledere og regne på, hvordan vi kan reducere udgifter”. Men når strategien skal virke, handler det om mennesker og kultur. Strategien kan virke nok så fornuftig på papiret, men hvis fx medarbejderne ikke tager den til sig, så bliver den aldrig til virkelighed”, forklarer Claus Elmholdt.

LEAD’s humanistiske tilgang har vist sig at være efterspurgt. På seks år har virksomheden opbygget en indtjening på 33 mio. kroner og har 30 ansatte. Claus Elmholdt har derfor heller ikke meget tilovers for den diskurs, der har været i den offentlige debat om humanioras brugbarhed i det private erhvervsliv.

“Jeg ser et kæmpe behov. Vi har et fremtidsscenarie, hvor meget rutinearbejde er overtaget af robotter. I sådan en situation er det lige præcis det, vi humanister kan, altså kreativitet, evnen til at forstå mennesker og til at analysere kultur, der er noget af det sidste, du vil kunne outsource til robotter”, fortæller han.

Brobygning mellem universitet og erhverv

Da Claus Elmholdt var med til at starte LEAD i 2013, var han ansat som professor på AAU. Sidenhen har han været nødt til at finde en mindre tidskrævende forskerstilling og er derfor blevet lektor på deltid. Han ser en god synergi i at være virksomhedsleder og humanistisk forsker på samme tid.

“Det at være en del af et vidensproducerende miljø giver indsigt i den nyeste viden. Samtidig giver det også noget til forskningen at have fingrene så dybt begravet i praksis. Man ved, hvilken viden der er behov for at forske i, og det er den hurtigste vej til at omsætte min og kollegaers forskning til virkelighed”, siger Claus Elmholdt.

Det er ikke kun LEAD’s stiftere, der har en tilknytning til forskningen. For nylig bragte de en af deres første medarbejdere og tidligere studerende Rasmus Thy Grøn delvis tilbage til universitetet gennem en erhvervs-ph.d.

“Projektet har dels et akademisk mål om at skabe ny viden på internationalt niveau og sprede den viden til gavn for samfundet. Dels skulle det gerne være til gavn for forretningen i kraft af innovation og nye idéer. Det er det, der skal skabe værdi på bundlinjen”, fortæller Rasmus Thy Grøn om sit ph.d.-projekt.

Han er begejstret for muligheden.

“Det er super spændende. LEAD tror på koblingen mellem forskning og praksis, og det har givet mig muligheden for at nørde ned i detaljerne og kvalificere og nuancere de metoder, jeg bruger til daglig”, fortæller han.

Rasmus Thy Grøn er for nylig vendt delvis tilbage til universitetet, i forbindelse med at han skal skrive en erhvervs-ph.d. for LEAD og AU. Foto: LEAD

Humanister med blik for bundlinjen

Rasmus Thy Grøn synes ikke selv, at han passer helt ind i det typiske billede på en humanist og psykolog. For eksempel startede han med at læse økonomi, og han har bibeholdt en interesse for bundlinjen:

“Jeg har altid interesseret mig for, hvordan man kan skabe værdi gennem de bløde ting, og for relationers betydning for bundlinjen. På den måde er jeg altså ikke den klassiske psykolog med fokus på individet og den terapeutiske del”, fortæller han.

Andrea Søndergaard Poulsen er nyuddannet psykolog og blev umiddelbart efter sin dimission ansat i LEAD. Ligesom Rasmus Thy Grøn er hun interesseret i organisationer og mekanismerne i dem frem for individet. Sådan har det dog ikke altid været: Interessen kom bl.a. gennem dygtige undervisere på AAU og et specialiseret forløb på universitetet og studieophold på både Columbia University og The University of Auckland.

Andrea Søndergaard Poulsen blev færdig med sin psykologiuddannelse fra AAU i september. I oktober havde LEAD allerede hvervet hende til en fastansættelse. Foto: LEAD

Hun oplever, at der ikke altid er forståelse i psykologbranchen for psykologer som hende.

“Erhvervspsykologer bliver ofte set lidt ned på – “I er der jo bare for at tjene penge”, hører jeg nogle gange. Så stritter det i mig. For vi er jo også til gavn for den enkelte borger. Fx når vi rådgiver det offentlige om, hvordan man kan gøre en forskel for borgerne”, fortæller hun.

I sin dagligdag får hun også i høj grad brugt de humanistiske værktøjer, som hun har fået med fra sin uddannelse.

“Jeg har lige været ude i DR og arbejde med strategi. Her kunne jeg bruge min uddannelse i forhold til at udarbejde mål, der motiverer. For eksempel brugte jeg teorier om ydre og indre motivation og Maslows behovspyramide”, fortæller hun.

LEAD’s konsulenter har arbejdet med at rådgive bl.a. det offentlige i form af en række kommuner, KL og Moderniseringsstyrelsen og private virksomheder som Coop og Nykredit.

LEAD

Virksomheden er ­startet i 2013 af Kristian Dahl, Thor Molly-Søholm og Claus Elmholdt. Alle forskere på AAU.

LEAD ­leverer rådgivning om ledelses- og organisationsudvikling til både offentlige og private.

LEAD er ­blevet ­kåret til Gazelle­virksomhed af Børsen i både 2018 og 2019. For at blive Gazelle­virksomhed skal man som minimum ­fordoble sit ­afkast over en fireårig periode.

LEAD har en omsætning på ca. 33 mio. og 30 ansatte.

Læs mere om LEAD her

 

}