Dansk Magisterforening

At være tvillingemor giver kompetencer

At passe de her to banditter i to år har skærpet mine kompetencer og gjort mig til en bedre medarbejder, skriver Azadeh Sayedmirza. © Foto: Privatfoto

Azadeh Sayedmirza
Del artikel:

Af Azadeh Sayedmirza, cand.soc. i socialvidenskab og arbejdslivsstudier og hjemmegående mor

At være hjemmegående tvillingemor er at have et fuldtidsjob plus nattevagt og overarbejde. Jeg er rengøringspersonale, konfliktmægler, chauffør, kok, pædagog, rytmiklærer, emotionel boksebold, altmuligmand m.m. Mine drenge er i dag to år. Jeg er på vej tilbage til udearbejdsmarkedet og et nyt kapitel i mit arbejdsliv. Her er otte kompetencer, jeg tager med mig.

1. Planlægning

De første måneder af drengenes liv styrede jeg med hård hånd. Vi vågnede om morgenen, og jeg dobbeltammede. Drengene fik tøj på, skiftet ble og kom ned på legetæppet. Det gav mig et par minutter til et bad, en kop kaffe, sluge en drikkeyoghurt og ellers gøre mig parat til drengenes morgenmad ved ammepuden. Her fulgte et par timer med babserne ude, indtil jeg fik liggesår på bagdelen. Vores rutiner var altafgørende for, at hverdagen hang sammen.

2. Udsættelse af egne behov

Alt hvad der hedder selvpleje, smed jeg væk for en periode. Mine små chefer var ligeglade med, om jeg skulle tisse eller ikke havde overskud. At blive mor har lært mig at hvile mere i mig selv, acceptere nuet, som det er, være udholdende og udskyde egne behov.

3. At blive en leder

Jeg lærte hurtigt at tage styringen over vores hverdag. I takt med at børnenes behov og humør ændrede sig, var jeg nødt til løbende at stoppe op og genoverveje, hvordan jeg strukturerede dagene. Jeg analyserede situationen, traf en beslutning og skiftede kurs.

4. Ansvar

Jeg vidste reelt ikke, hvad ansvar var, før jeg blev mor. I mit tilfælde skulle jeg lære to små mennesker at kende i samme alder på samme tid og få dem til at trives. Det er benhårdt at skulle være tilgængelig for de små 24/7, men det er min opgave, mit ansvar, og jeg tog det på mig.

5. Tålmodighed og rummelighed

To skrigende og grædende unger er uden sammenligning noget af det mest stressende, jeg har været udsat for. Over tid voksede min selvtillid, og med en stigende tro på egne evner er jeg blevet mere rolig, selvom jeg stadig finder det svært. Jeg har lært at være tålmodig, finde ro og tænke mig om frem for at handle på følelserne.

6. Multitasking og stresshåndtering

Med tvillinger skal man være to steder på samme tid. Jeg kan roligt sige, at jeg har fået trænet min stresstærskel. Det kræver gode evner for multitasking, handlekraft og ikke mindst knivskarp ­reaktionsevne.

7. Spørge om hjælp

At spørge om hjælp til praktiske gøremål i hjemmet og til at hjælpe med børnene er ikke altid nemt. Men altså, it takes a village. Jeg har indset, at det at spørge om hjælp ikke er et svaghedstegn, men et udtryk for styrke.

8. Emotionel boksebold

At være forælder kan være emotionelt drænende. Man holder så meget af de unger, men de kan samtidig være så udfordrende. Man kan gennemleve tusind forskellige følelser på en enkelt dag og skal lære, hvordan man håndterer dem bedst muligt. Hvis jeg kunne klare det her, kan jeg klare alt! Derfor ryger mine to år som hjemmegående tvillingemor med stolthed på cv’et.

Du kan læse hele indlægget på Azadeh Sayedmirzas LinkedIn-profil.

}