Dansk Magisterforening

Privatansatte DM-medlemmer får tæsk af corona

Projektchef Bibi Saugman ude foran Palads. En aktuel og ressourcekrævende opgave for Bibi Saugman er arbejdet med at sikre bevaringen af Poul Gernes’ ikoniske udsmykning af Palads Teatret, som i dag er nedrivningstruet. © Foto: Lars Bech

Af Magnus Vesth Skjødt
Del artikel:

Mere end halvdelen af medarbejderne i en lang række brancher er gået ned i løn, har mistet kolleger eller har fået fjernet personalegoder. Det viser en ny rundspørge fra DM til de privatansatte medlemmer. En af de faggrupper, der er blevet ramt særligt hårdt, er kultur og fritid.

Pandemien er hård for DM’s medlemmer. En ny undersøgelse gennemført af DM viser, at 41 % af de privatansatte oplevede negative konsekvenser af nedlukningen.

12 % har blandt andet fået fjernet personalegoder, og 8 % er blevet bedt om at gå ned i løn, mens 25 % har oplevet fyringer på deres arbejdsplads. 1.790 privatansatte DM’ere har svaret på spørgsmålene.

Kulturen er ramt

En af de hårdest ramte faggrupper er kultur og fritid, der omfatter akademikere, der arbejder inden for fx kultur og film- og medievidenskab. Her har en tredjedel måttet skrue ned for antallet af ansatte i forhold til det planlagte.

En af dem, der har måttet droppe planlagte ansættelser, er Bibi Saugman, som er kunsthistoriker og projektchef i Klara Karolines Fond, stiftet af den nu afdøde billedkunstner Poul Gernes og hans hustru, Aase Seidler Gernes.

Bibi Saugman havde håbet på at kunne ansætte en kunstfaglig medarbejder på deltid, der kunne hjælpe hende med at varetage de mange opgaver, men det projekt er blevet udsat på ubestemt tid.

“Jeg havde håbet, at jeg på nuværende tidspunkt enten havde to kunsthistoriestuderende ansat eller en deltidsansat. Vi har en dygtig virksomhedspraktikant på anden måned, som jeg meget gerne havde set, at vi kunne ansætte”, siger hun.

“Men det er desværre sådan lige nu, at den generelle usikkerhed, vi oplever i branchen grundet Covid-19, også påvirker vores fond, hvis primære indtægtskilde kommer fra salg af værker. Så når vi ikke sælger eller får de fondsmidler, vi havde regnet med, så er der ganske enkelt ikke penge til at ansætte”.

Bibi Saugman har som eneste ansatte kunsthistoriker i Klara Karolines Fond en travl hverdag. Ud over sin opgave med at registrere og udarbejde et katalog over stifteren Poul Gernes’ kunstværker står hun også for fondsansøgninger. Det har ikke været en nem opgave under pandemien.

“Jeg kan jo se ud fra mit eget perspektiv, at det at rejse fondsmidler er vanskeligere lige nu. Fondene har virkelig været gode i den her krisesituation med deres bevillinger til et blødende kulturliv, men de har selvsagt haft fokus på at støtte de nulevende kunstnere, museer og udstillingssteder, der har haft det svært under krisen, og det er godt”, siger hun og fortsætter:

“Men tanken har da strejfet mig, om et projekt som vores i virkeligheden er med til at betale prisen for nogle af disse bevillinger. At the end of the day har man jo – også som fond – kun de penge, man nu engang har”.

Ud over de hårdt ramte kulturbrancher er der også en række andre fagområder, der har fået et hårdt slag af nedlukningen. 26 % af de adspurgte medlemmer i konsulentbranchen oplevede, at de skulle gå ned i løn.

Ligesom kulturbranchen er det især medlemmerne inden for transport, energi og industri, der har oplevet nedskæringer i personalet med 21 %, og hele 22 % af respondenterne fra forskning og undervisning svarer, at de har mistet mange af deres personalegoder.

© Foto: Lars Bech
Det har allerede nu haft en meget stor påvirkning på både beskæftigelse, vores arbejdsliv og den danske økonomi. Det tænker jeg kommer til at fortsætte i flere år fremover

Thomas Bredgaard, professor ved Aalborg Universitet

Forsker: Vi kommer til at mærke det i nogle år

Thomas Bredgaard er professor ved Aalborg Universitets center for arbejdsmarkedsforskning. Han er lige nu i gang med et projekt, der skal belyse, hvordan de nordiske arbejdsmarkeder har reageret på Covid-19-pandemien. Derfor overrasker det ham heller ikke, at så mange af DM´s privatansatte medlemmer har oplevet negative konsekvenser.

“I nedlukningsfasen blev arbejdsmarkedet ramt historisk hårdt. Jeg tror ikke, at vi tidligere i historien har set så dramatiske stigninger i ledigheden og fald i beskæftigelsen. Der gik så heldigvis ikke længe, før man kom i gang med den her gradvise genåbning, som egentlig har rettet lidt op på økonomien og fået ledigheden til at falde igen. Spørgsmålet er så, hvilke længerevarende konsekvenser det kommer til at få på det danske arbejdsmarked”, siger Thomas Bredgaard.

“Der er en række ting, som arbejdsgivere kan skrue på, når de oplever kriser som den, vi ser lige nu. En af dem er at fyre medarbejdere”.

Var man begyndt at nære en smule håb for, at vi ville få en normaliseret arbejdsplads inden for en overskuelig fremtid, har Thomas Bredgaard desværre en nedslående besked.

“Vi havde en forestilling i foråret om, at når vi kom ud på den anden side af sommeren, så var corona overstået. Det viste sig så ikke at være tilfældet, og det vil formentlig fortsætte, indtil vi finder en effektiv vaccine. Så det er noget, vi kommer til at mærke i flere år fremover, også i forhold til arbejdslivet og arbejdsmarkedet”, siger Thomas Bredgaard.

“Det har allerede nu haft en meget stor påvirkning på både beskæftigelse, vores arbejdsliv og den danske økonomi. Det tænker jeg kommer til at fortsætte i flere år fremover”.

Svigtende kunstsalg

Tilbage i Klara Karolines Fond siger Bibi Saugman, at det svigtende salg af kunst har ramt hendes arbejde hårdt.

“Folk vil gerne lige se tiden an, hvilket jo er meget forståeligt. Men omsætningen hos adskillige gallerier og hos en række kunstnere har nærmest været 0 under første bølge af Covid og inden fondenes håndsrækning”, siger Bibi Saugman og fortsætter:

“Salg af kunstværker har været i total stilstand. Nu har jeg selv arbejdet på galleri i 10 år og har et bredt netværk i miljøet, og flere har været nødsaget til at hjemsende medarbejdere. Jeg har kunnet forstå på de involverede, at det har været ret alvorligt”.

“Som internationalt galleri i Danmark er man jo oftest repræsenteret på 6-8 messer rundtomkring i verden, og når de så pludselig ikke finder sted as usual – jamen så mister man en stor del af sin omsætning”.

“Mit indtryk er, at der er ved at komme lidt mere gang i salget nu, men at der stadigvæk er en generel
forsigtighed”, siger hun.

“Hvad angår mit projekt føler jeg ikke, at jeg kan sætte foden på speederen og ansætte en registrator, fordi der er den her økonomiske usikkerhed. Vi kan ikke rigtig vide, hvad der kommer af indtægter fra salg fremadrettet. Derudover er vi bekymrede for, at det hele lukker ned igen, og så kommer der jo ganske enkelt slet ingen indtægter”.

Sådan er lønforhandlingerne gået i år

DM har spurgt privatansatte medlemmer om, hvordan det er gået ved de årlige lønforhandlinger. 2.000 personer har svaret.

  • 28 pct. har oplevet konsekvenser af coronakrisen i forhold til deres løn. 13 procent har fået lønforhandlinger udskudt eller aflyst. 8 procent er gået ned i løn
  • Lønnen er særligt udfordret inden for miljø- og teknisk rådgivning, konsulentvirksomheder og forskning og undervisning
  • 4 ud af 10 oplever, at coronakrisen er blevet brugt som argument for at ændre på forholdene på deres arbejdsplads - særligt i kultur-, sundheds- og socialsektoren
  • 12 procent har fået fjernet personalegoder. En fjerdedel har mærket fyringer eller  ansættelsesstop

Kilde: Spørgeundersøgelse fra DM

}