Dansk Magisterforening

Hjemmearbejdet fortsætter til foråret – her er psykologens råd

"Den lange periode på distancen kan udfordre sammenhængskraften, arbejdsrelationerne og medføre en dekobling fra arbejdspladsen,” siger psykolog Malene Friis Andersen. © Foto: Malene Friis Andersen

Af Pernille Siegumfeldt
Del artikel:

Alt tyder nu på, at hjemmearbejde fortsætter langt ind i foråret. Det er nu arbejdspladserne skal sætte ind for at sikre trivslen. Se at komme i gang med jule-gåture, walk n´talks og rundsending af tips til, hvordan man sætter grænser på hjemmekontoret, siger psykolog.

Ifølge ph.d. og psykolog Malene Friis Andersen er det vigtigt at være opmærksom på, at den ekstraordinære pandemikrises første bølge skabte nogle ekstraordinære betingelser for hjemmearbejde, og at det kan ændre sig på den lange bane, eftersom hjemmearbejdet fortsætter og måske endda bliver intensiveret.

“Vi har fået totalt tjek på teknikken i forhold til at holde virtuelle møder og løse opgaver, selvom vi ikke sidder sammen fysisk. Men arbejdspladserne skal være opmærksomme på, at der ikke er stilstand i den måde, vi oplever situationen på, og om vi har det godt i det. Vores følelser udvikler sig i takt med krisens udvikling”, siger Malene Friis Andersen.

De mange lovprisninger af distancearbejdet kom ellers fra både arbejdsgivere, fagforbund og de ansatte selv, og fremtiden syntes for alvor at stå i distancearbejdets tegn.

“Men tendensen til, at medarbejderne “rykkede tættere sammen i bussen” i begyndelsen, kan vi ikke antage bliver ved. Den lange periode på distancen kan udfordre sammenhængskraften, arbejdsrelationerne og medføre en dekobling fra arbejdspladsen, jo længere tid der går, hvis vi ikke gør noget ved det”, påpeger Malene Friis Andersen.

Ud over at være selvstændig psykolog gennemfører hun med kolleger et større forskningsprojekt om mental sundhed og opgaveløsning under coronakrisen.

“Ingen af os har nogensinde været her før – midt i en verdensomspændende pandemi på 6. måned. Vi bliver nødt til at være kreative, så den sociale lim ikke tørrer ud, og vi skal være særligt opmærksomme på nyansatte og yngre medarbejdere”.

Ingen af os har nogensinde været her før - midt en verdensomspændende pandemi på 6. måned

Malene Friis Andersen, psykolog

”I am living at work”

De arbejdspladser der klarer situationen bedst, er dem, hvor relationerne også var stærke og gode inden krisen.

”Trivsel på distancen er en vigtig ledelsesopgave, og hvis man ikke har gode kollega-relationer, så er det med at komme i gang: Jule-gåture, walk n´talks eller rundsending af fjollede billeder og tips til, hvordan man sætter grænser på hjemmekontoret", foreslår Malene Friis Andersen og fortsætter:

"Det må ikke gå som titlen på en videnskabelig artikel formulerer det om oplevelsen med hjemmearbejde under coronakrisen: I am not working from home. I am living at work”. 

Den kontinuerlige forventningsafstemning er vigtigere end nogensinde, siger hun. 

”Vi får en masse tavs viden om opgaveløsning og samarbejdsformer, når vi mødes. Men vi mødes jo ikke pt, så vi skal hele tiden genfinde hinanden”.

Arbejdsmiljørepræsentanterne er et vigtigt omdrejningspunkt i en coronatid, både når det gælder det psykiske og fysiske arbejdsmiljø.

”De skal opsamle alle de nye forhold, der melder sig nu. Og hvis arbejdspladserne både skal fastholde en god trivsel og produktivitet, er det vigtigt at medarbejderne oplever en retfærdighed mellem det, de giver og det de får”, fastslår Malene Friis Andersen.

}