Dansk Magisterforening

DM Akademikerbladet Nr. 9, 2020

Tema om penge og skam

Download magasin
Faste elementer

Det er skamfuldt ikke at have penge

Høj husleje, dyre lån, perioder med arbejdsløshed. Der er et hav af grunde til, at stadig flere unge misligholder at tilbagebetale deres studiegæld, og at godt 100.000 unge under 30 år har gentagne problemer med at betale deres regninger. Fælles for de pengepressede er følelsen af skam. Ny bog tager fat i tabuet.

Gældsat studerende: ”Jeg har følt mig grim, mislykket og dybt, dybt skamfuld”

I fem år var en voksende bankgæld skyld i, at Nanna havde ondt i maven og et belastet forhold til sine nærmeste. Nu bryder hun tabuet. “Jeg havde skabt problemet, så jeg måtte løse det selv – men det er det værste, man kan gøre”, siger hun.

Penge og skam

Tilbud: Hyr en humanist og få lønnen betalt i tre måneder

Aarhus Universitet går håndfast til værks for at få dimittender fra humaniora ud i det midtjyske erhvervsliv. 17 små og mellemstore virksomheder er blevet matchet med en nyuddannet humanist, og universitetet betaler lønnen i tre måneder. I Lem har Kallesoe Machinery ansat antropolog Line Birk Kristiansen.

En tapas-restaurant har også brug for en stor fortælling

Drewsens i Silkeborg sælger kaffe, vin og tapas. Men det er også et oplevelseshus, der samler byens borgere om fælles lokale kulturoplevelser. Religionshistoriker Nanna Røes Dahl er blevet ansat til at formidle den store historie.

Akademikermatch

Sexisme og krænkelser på universiteterne: Studerende er dårligere beskyttet end ansatte

På grund af en utidssvarende undervisningsmiljølov er studerende på landets universiteter langt dårligere beskyttet mod sexisme og krænkelser, end ansatte er. Sådan lyder kritikken fra to professorer, der opfordrer ministeren til at ændre loven.

Sidsel måtte droppe ud af sit studie efter seksuelt overgreb. Nu efterlyser hun nuancer i MeToo-debat

Hvordan får man hjælp, når man ikke ønsker at anmelde sin krænker, spørger Sidsel Vedel.

Hundredvis af krænkelser er kortlagt, men det har ikke ført til handling fra bestyrelserne

489 studerende på SDU oplevede mobning, etnisk diskrimination, sexchikane og kønsdiskrimination, fremgår det af en studiemiljøundersøgelse. Undersøgelsen blev sendt til bestyrelsen, men krænkelserne blev ikke diskuteret på møderne. Det samme er sket på RUC og AU.

Sexisme

Fremtidens kontorer skal være smarte

Coronaepidemien har givet problemer med smitterisiko i de i forvejen udskældte storrumskontorer. Arkitekt Mikkel Schlesinger fra CEBRA forudser, at arbejdspladserne efter corona får sensorer, som kan fortælle, hvilke rum der er ledige, hvordan indeklimaet er, og hvordan lokalet bliver brugt.

Kontorkoma gør os dummere og mindre kreative

Fordybelse gør os kloge, kreative og glade. Selv om det er egenskaber, som arbejdsgiverne efterlyser, modarbejder det moderne arbejdsliv fordybelsen. Ny bog giver konkrete råd.

Hjemmearbejdet fortsætter til foråret

Alt tyder nu på, at hjemmearbejde fortsætter langt ind i foråret. Det er nu arbejdspladserne skal sætte ind for at sikre trivslen. Se at komme i gang med jule-gåture, walk n´talks og rundsending af tips til, hvordan man sætter grænser på hjemmekontoret, siger psykolog.

Arbejdsmiljø

Nye tal: Ligestillingen halter langt bagefter på universiteterne

På trods af mange års fokus på ligestilling på universiteterne er der stadig stor forskel på andelen af mandlige og kvindelige forskere, viser nye tal. Minister er stærkt bekymret.

Kvindelige forskere får kun en tredjedel af bevillingerne

På trods af mange års fokus på ligestilling på universiteterne er der stadig stor forskel på andelen af mandlige og kvindelige forskere, viser nye tal. Minister er stærkt bekymret.

Ligestilling på universiteterne

Universiteterne risikerer kæmperegning for forsinket it-projekt

It-projektet Kopernikus beskrives som et fællesskab mellem universiteter og Uddannelsesministeriet, men når det kommer til økonomien, holder fællesskabet op. Universiteterne betaler hele gildet, hvis omkostningerne løber løbsk.

Privatansatte DM-medlemmer får tæsk af corona

Mere end halvdelen af medarbejderne i en lang række brancher er gået ned i løn, har mistet kolleger eller har fået fjernet personalegoder. Det viser en ny rundspørge fra DM til de privatansatte medlemmer. En af de faggrupper, der er blevet ramt særligt hårdt, er kultur og fritid.

Hver anden af landets største virksomheder har ingen kvinder i bestyrelsen

1.032 af landets største virksomheder har ikke en eneste kvinde i bestyrelsen, selvom de siden 2013 ifølge lovkrav skal arbejde for kønsmæssig ligestilling i den øverste ledelse. Erhvervsminister Simon Kollerup (S) udmelder nu, at han vil styrke loven overfor landets største virksomheder.

Kørte økonomien i sænk: Nu hæver tidligere uddannelsesleder konsulentløn i VIA

Morten Thorning fratrådte i 2019 som leder af animationsuddannelsen TAW efter bilagsrod, budgetoverskridelser og handel med nære relationer. Siden har han hævet konsulenthonorarer på sin gamle arbejdsplads for 180.000 kroner. Yderst usædvanligt, siger ekspert.

Ledere: Drop berøringsangsten og brug data til at stoppe frafald

Frafaldet på universiteterne er steget fra 29 procent i 2014 til 36 procent i 2018 på bachelorniveau og forventes at stige yderligere på grund af corona. Ledernes Hovedorganisation kalder på datadrevne frafaldsindsatser. Universiteterne afviser, at de har ”berøringsangst”.

Nyheder
}