Dansk Magisterforening

Månedens gang på #SoMe

Lasse Højsgaard
Del artikel:

DM Akademikerbladet har været på internettet og bringer her højdepunkter fra novembers små og store retoriske kampe på de sociale medier.

Vogt Dem for efterligninger

Alt, hvad du siger, kan blive brugt imod dig – ved politianholdelser og på SoMe. V-kvinde Sophie Løhde fik bragt røven i klaskehøjde, da hun forsøgte sig som “aktivist” og poserede på Christiansborg med et skilt, der kritiserer regeringens bommert med at aflive mink uden lovhjemmel. Et foto, der næsten skreg på den billedmanipulation, Twitter-profilen Randahl Fink Isaksen her har lavet med henvisning til den verserende sag om Inger Støjbergs ulovlige instruks: “Glimrende politisk kommunikation fra Venstre i dag på Facebook, hvor @sophieloehde forklarer Venstres 2 krystalklare synspunkter. #Satire”, skrev han.

 

 

Fake news fra Denmark

I november kastede mange deres øjne over Atlanten, hvor amerikanerne forsøgte at vælge en ny præsident. Det store cirkus fik dog også en lille dansk vinkel, da den amerikanske ambassadør i København, Carla H. Sands, med stor omhu kastede sig ind i præsident Trumps forsøg på at underminere valgresultatet ved blandt andet at twee­te, at hendes brevstemme i Pennsylvania ikke var registreret. Men det var den altså, kunne New York Times efterfølgende fastslå. “I’m sorry Denmark. Truth and decency will be back in 70 days”, twee­tede den tidligere ambassadør Rufus Gifford, som i sin tid havde noget mere held med at vinde de danske hjerter.

 

Ind med “Ramadan”, ud med “Danmark”

Højskolesangbogen kan – heldigvis for den – stadig pisse folk af. “Hvis jeg får den i gave, brænder jeg den”, lød eksempelvis en kommentar på Højskolesangbogens FB-side. Opstandelsen opstod, fordi Isam B-sangen “Ramadan i København” blev optaget, mens folkelige klassikere som “Mormors kolonihavehus” og Shu Bi Duas “Danmark” røg ud – sågar lige efter nyheden om sanger Michael Bundesens død. Ud med Danmark, ind med Ramadan – det slagsmål ligger jo lige til højrebenet. Og så kunne udgiverne grine hele vejen til banken: “Fire dage efter udgivelsen har vi solgt 75.000 højskolesangbøger”.

 

Statistrikk

Vidensformidling finder konstant nye veje. Det viser den norske biostatistiker Kathrine Frey Frøslie på YouTube og på bloggen Statistrikk.no, hvor hun ved hjælp af hæklede eksempler forklarer coronasmittetallet (R).

Dagens nyhed: Ingenting!

DU-professor Anton Pottegård har gjort det til en dyd at lancere ikkefund på linje med fund: “Vi har netop offentliggjort et nyt studie, der viser, at diabetesbehandling med såkaldt DPP4-hæmmere ikke ser ud til at give blodpropper i maven”, skriver han på LinkedIn og noterer, at det også er vigtigt at fortælle, når man ikke finder noget. Undersøgelser har vist, at der i videnskaben generelt er en tendens mod flere og flere positive resultater.

 

Et spørgsmål om karakter

De danske karakterer er for dårlige. Et ekspertudvalg har afleveret en rapport om ændringer af den danske karakterskala, for eksempel ved at fjerne den småperfide -3 og udjævne de tossede spring mellem 4, 7 og 10. Men måske har Berlingske-redaktør Tom Jensen et bud, der i SoMe-generationens øjne giver endnu mere mening.

}