Dansk Magisterforening

DM Akademikerbladet Nr. 10, 2020

Tema om julefrokost

Download magasin

Månedens gang på #SoMe

DM Akademikerbladet har været på internettet og bringer her højdepunkter fra novembers små og store retoriske kampe på de sociale medier.

Faste elementer

Den vilde julefrokost har dybe rødder - og vi savner den

Siden vikingetiden har danskerne fejret julen med druk, løssluppenhed og masser af mad. Og nu under corona er den aflyste julefrokost den form for kollegialt samvær, som vi savner allermest.

Tema om julefrokost

77.000 udsættes for seksuel chikane, men næsten ingen sager kommer i retten

Tusindvis af danskere udsættes hvert år for seksuel chikane og krænkelser på jobbet, men siden 2013 har der bare været ført én retssag om året på området.

10 procent har oplevet nærgående kommentarer om udseendet

Højtuddannede privatansatte kvinder oplever krænkende udtalelser om deres udseende og uønskede kram og kys på jobbet, viser ny analyse. Flere fortæller om fysiske og seksuelle overgreb på jobbet. Rystende beretninger, påpeger ekspert.

DM: Sexisme har været en blind vinkel

Der har i alt for lang tid været for lidt fokus på sexisme og krænkelser på danske arbejdspladser, for det er et kollektivt problem på arbejdspladsen, når sådanne problemer opstår, påpeger arbejdsmiljøkonsulent i DM.

DM-medlemmer oplever diskrimination i forbindelse med barsel

DM har i kølvandet på den store me too-bølge indsamlet vidnesbyrd om sexisme fra fagforeningens medlemmer, og her melder flere om diskrimination i forbindelse med barsel. Øremærket barsel til begge forældre kunne være en løsning, siger forsker.

Tema om chikane

Thomas er 38 og læser historie: “Jeg var med på rusturen, og det var temmelig overvældende”

På Københavns Universitet udgjorde studerende over 30 år fem procent af de optagne i 2020. En af de ældre studerende er 38-årige Thomas Leholt, der i 2017 satte sin musikkarriere på vågeblus for at forfølge drømmen om en kandidatgrad i historie.

Statens spørgsmål om alder i jobopslag kan være ulovligt

Ansøgere bliver spurgt om deres alder, når de søger job på statslige arbejdspladser. Det er i strid med reglerne om databeskyttelse, siger forsker i persondataret.

Beskedne lønstigninger – her er højdespringerne

Med en gennemsnitlig stigning på 3,2 pct. i år oplever DM’s privatansatte medlemmer den laveste lønstigning siden finanskrisen. På trods af dette er der alligevel nogle medlemmer, der går ud af 2020 med en klækkelig lønstigning.

Ekspert: Det ligner brugerbetaling ad bagvejen på VIA’s animationsuddannelser

2.300 kroner i materialeudgift hver måned til betaling af software, blyanter og svømmehal i fritiden. Sådan har vilkårene været i 17 år for studerende, der uddanner sig til animationstegner eller grafisk historiefortæller på VIA. Nu rejses der tvivl om, hvorvidt VIA har opkrævet ulovlig brugerbetaling, og Styrelsen for Forskning og Uddannelse er gået ind i sagen.

Kun to studerende tilbage på indianske sprog og kulturer: “Det er det fedeste”

De startede seks. I dag er der kun to studerende tilbage på 3. semester på indianske sprog og kulturer ved Københavns Universitet. Men det gør ikke noget, siger Liv Green. Hun er ikke blevet ensom. Tværtimod har hun fået en meget nær ven.

Zombier forebygger coronafrygt

Corona er ikke bare en smitsom sygdom, men også en tilstand af bekymring og frygt. Et nyligt studie udført af horrorforsker Mathias Clasen og kolleger og offentliggjort i det anerkendte psykologiske tidsskrift “Personality and Individual Differences” viser, at frygt i små doser, såkaldt “rekreativ frygt”, gør mennesker bedre til at håndtere trusler fra fx corona.

Før havde ansatte indflydelse – nu har de pseudoindflydelse

De seneste 20 år er lønmodtageres indflydelse på arbejdet mindsket på mange danske arbejdspladser. Det skriver arbejdslivsforskere i en ny bog, hvor de opfordrer til at demokratisere arbejdet. Fagforeninger og medarbejderrepræsentanter kan spille en afgørende rolle for at vende udviklingen, lyder det.

Fagforeningerne er inde i varmen igen, men …

Coronakrisen har styrket fagforeningerne og understreget deres berettigelse efter flere års tilbagetog. Men det bliver svært at omsætte til klingende mønt under OK21, der går i gang i de kommende uger, forudser forskere.

Vi skal kunne navigere i vores dataficerede liv

Vi afsætter konstant digitale fodspor. Et forskningsprojekt skal kortlægge fodsporene og samtidig undersøge, hvordan vi oplever den massive dataficering af vores liv.

Ny whistleblowerordning stemples som “ubrugelig”

Statens nye whistleblowerordning skal sikre, at kritisable forhold kommer for dagens lys. Men ordningen er ubrugelig, lyder kritikken fra flere sider.

Rejs dig op på jobbet

Danske arbejdstagere, som arbejder på kontor, sidder ned i 10-11 timer om dagen. Det er alt for meget – kroppen går i stykker, og præstationerne på arbejdet bliver dårligere af det, påpeger fysioterapeut Lone Østergaard i ny bog.

Nyheder
}