Dansk Magisterforening

Magisterbladet nr. 9, 2019

Tema om løstansatte

Download magasin

Månedens gang på #SoMe

Magisterbladet har været på internettet og bringer her højdepunkter fra septembers små og store retoriske kampe på de sociale medier.

Faste elementer

Næsten hver tredje er løstansat

Næsten hver tredje dansker på arbejdsmarkedet er løstansat, viser nyt studie. Det er oftere kvinder end mænd, der har de usikre job. Og det er særligt udbredt blandt akademikere.

Arbejdet er fantastisk, men man kan godt blive lidt træt efter 20 år med løse ansættelser

For arkæologer er det ikke ualmindeligt at arbejde i korte ansættelser på samme arbejdsplads år ud og år ind.

Usikkert arbejde skaber destruktiv tavshedskultur

Prekariseringen fører til øget selvcensur blandt offentligt ansatte, viser nyt studie. Det er et stort demokratisk problem, der kalder på bedre beskyttelse af ansattes ytringsfrihed, mener lektor Rasmus Willig.

Tema om løstansatte

MP Pension har mistet tålmodigheden: Dropper verdens ti største olieselskaber

Store selskaber som ExxonMobil, BP og Chevron udviser ingen vilje til grøn omstilling, vurderer MP Pension. Derfor dropper pensionskassen nu sine investeringer i ti af verdens største olieselskaber.

Ups: “Bæredygtigt” dansk universitet investerer i kul og olie

Danmarks Tekniske Universitet investerer i de mest forurenende kul- og olieselskaber i verden, viser aktindsigt. Universitetet har ellers siden 2014 haft som erklæret mål at gå forrest i den grønne omstilling.

Investeringschef: Sorte aktier kan let undværes

Det er ansvarligt og fornuftigt, at vi spreder vores investeringer ud og derfor inkluderer olie- og kulaktier, siger DTU-rektor Anders Bjarklev. Men en investeringsekspert modsiger ham.

Tema om klima

Nye regler på CBS forbyder flyrejser til Hamborg, Berlin og Stockholm

Institut for Organisation på CBS indfører restriktiv rejsepolitik for at reducere CO2-aftrykket fra instituttets 80 forskere. “Vi er nødt til at gøre noget”, siger en af initiativtagerne.

Hvis du er dygtig og føler dig som en fiasko, er du ikke alene …

Tone er dygtig, men føler sig som en fiasko. En tegneserie beskriver en nyuddannet og følsom akademikerkvindes kamp for at blive en succes på arbejdsmarkedet.

Ufrivillig massage, gatekeeping og objektivisering: Kvinder i spilbranchen oplever det hele

Historier om sexchikane i spilindustrien i USA skæmmer den amerikanske spilbranche. I Danmark er det dog ikke ukendt, at man kan finde spor af de gamle levn fra tiden i kælderen.

Leder af prestigeuddannelse kørte økonomien i sænk på 1. klasse

På to år overskred uddannelsesleder for professionshøjskolen VIA’s animationsuddannelse sine budgetter med 12,7 mio. kr. En revision har afsløret, at Morten Thorning fx købte ydelser af sin familie for 678.000 kr., rejste på 1. klasse og afholdt betydelige omkostninger for eksterne gæster. Det møder kritik, at den øverste ledelse har fredet og genindsat uddannelseslederen trods uregelmæssighederne. Regningen lander hos de andre velfærdsuddannelser.

På pension som 44-årig: Sådan gjorde Pernille Wahlgren

Aktiehandel kan være starten på en minipension og blive alle unge freelanceres økonomiske redningskrans. Det mener etnolog Pernille Wahlgren, der for et år siden gjorde sin livsfilosofi til sin forretningsmodel: at investere sig til frihed og lære at leve med mindre.

Algoritme hjælper studerende med at finde venner

Mindre frafald og flere venner – din trivsel på universitetet afhænger ofte af, om du har en studiegruppe at læse med. Virksomheden UniHelpr har udviklet en algoritme, som gør det lettere at matche studerende i grupper, når de starter på en uddannelse.

Ligestillingsminister om barsel: Fædre skal have flere rettigheder

Ligestillingsminister Mogens Jensen (S) måtte trække sit ønske tilbage om, at Danmark får dispensation fra EU-direktivet om at øremærke to måneders barsel til fædre. Men ønsket var ikke et udtryk for at sikre mindre ligelig fordeling af barslen, fortæller ministeren. Tværtimod arbejder regeringen på en model, der skal sikre fædre mulighed for endnu flere ugers barsel.

Tre vigtige ord til jobsamtalen: “Ja, jeg kan”

Som akademiker er du vant til, at det er en kvalitet at tage forbehold. Det gælder bare ikke, når du skal til samtale og score et job. Da er det nødvendigt at sige: “Ja, jeg kan”, påpeges i ny bog. Cand.mag. Anne Lund har lært at præsentere sine fortrin uden at føle, at det er pral.

Wow, siger arkæologer efter fundet af 5.000 år gamle fodspor

Arkæologerne er glade. For det er helt unikt at finde 5.000 år gamle fodspor, som stenaldermennesker har afsat i havbunden. Ikke desto mindre er det blandt de mange fund, som arkæologerne gør ved Danmarks største stenalderudgravning på Lollands sydkyst.

Pludselig kommer 50 politimænd med knipler, hjelme og skjold stormende

Over 100 danske studerende er lige nu i Hongkong for at læse et semester på et af byens universiteter. Magisterbladet har talt med to studerende, som er til stede midt i byens historiske krise.

Bombe under museer ulmer stadig

Stadig ingen afklaring på sagen om millionlån, som Arbejdsmarkedets Feriefond i sin tid ydede til danske museer, og som nu forfalder til betaling. “Det vil betyde lukning”, siger berørt museumsdirektør. Politiker anklager den tidligere regering for nøl.

Nyheder
}