Dansk Magisterforening

Torsdag er vores nye fredag

“Man giver den en skalle, og den der udsigt til tre dages fri er bare en kæmpe gulerod”, siger cand.mag. Louise Hauerberg Norgart fra IIH Nordic. © Foto: Thomas Rockall Muus

Marianne Bom
Del artikel:

Fire dage på arbejde. Tre dage fri. Sådan ser arbejdsugen ud i det private digitale bureau IIH Nordic og for 300 medarbejdere i Odsherred Kommune. Forfatteren til en ny bog mener, at vi alle er forpligtede til at undersøge, hvordan modellen kan rulles ud, “inden vi arbejder os ihjel”.

I starten troede medarbejderne ikke selv på, at det kunne lade sig gøre. Men nu har de sammen med ledelsen bevist, at det er muligt. Hver torsdag eftermiddag går de ca. 50 ansatte i det digitale bureau IIH Nordic i København på forlænget weekend. De arbejder 30 timer om ugen med fuld løn, og det er ikke en flaksende døgnflue.

Firedagesugen har stået på i mere end to år, og det er ren luksus, siger cand.mag. Louise Hauerberg Nor­gart. I 2017 havde hun store forventninger til, at den fri fredag ville blive en tiltrængt ventil i en travl hverdag med to små børn derhjemme og jobbet som projektleder og marketingansvarlig i IIH Nordic.

“Det har levet fuldt op til mine forventninger, og jeg blev meget hurtigt vant til den her luksus med at have firedages arbejdsuge til fuld løn”, fortæller Louise Hauerberg Norgart en torsdag eftermiddag, kort før hun lukker mailen ned – også på telefonen – og holder helt fri i tre dage.

Konceptet i IIH Nordic er fire dage med meget effektiv arbejdstid og tre dage med restitution, private gøremål og egne udviklingsprojekter. For Louise Hauerberg Norgart betyder det, at hun fredag kan “være sig selv, udleve sine egne behov og blive forberedt på weekenden”.

Vasketøj, træning og indkøb. Det bliver typisk klaret om fredagen, der også er en kort dag i institution og skole for børnene på tre og syv år. Som en særlig gevinst sparer Louise Hauerberg Norgart to timers transport hver fredag.

“Jeg er bare ekstremt privilegeret”, siger hun. “Der er mange af mine venner og veninder, der er jaloux over, at jeg har den her firedages arbejdsuge og ikke skal på arbejde om fredagen”.

Brug for trafikregulering

I virkeligheden skulle vennerne og alle vi andre trille bolden over på egen banehalvdel, mener Pernille Garde Abildgaard, der har skrevet en bog om IIH Nordic med titlen “Manden der knuste kalenderen for at gøre sine medarbejdere lykkelige”.

Sådan gør IIH Nordic

Arbejder efter Pomodoro-metoden – 25 minutters arbejdsro og fem minutters pause. Ingen forstyrrer dig, når du er i “rød”.

Møder varer 20 eller 45 minutter, har en klar dagsorden og en møde­leder, der sørger for at runde af, når æggeuret ringer fem minutter før tid.

Mails popper ikke op på skærmen og er i vidt omfang afløst af det mere overskuelige samarbejdsværktøj Yammer, der blot er et af flere teknologiske værktøjer, som hjælper med organisering af arbejdet.

Basisopgaver outsources, for ­eksempel koordineres møder af servicemedarbejdere i Filippinerne.

“Jeg synes, vi alle sammen har en forpligtelse til at se, hvordan modellen kan rulles ud dér, hvor vi arbejder. Inden vi arbejder os ihjel”, siger hun.

Trivslen er i bund på mange arbejdspladser, og det hænger ifølge Pernille Garde Abildgaard sammen med den måde, vi arbejder på.

“Uanset hvilke tal du finder om mental trivsel på danske arbejdspladser, så er de ret dystre. Hver femte dansker har ifølge en undersøgelse fra LO meldt sig syg inden for det seneste år, fordi de har været påvirket negativt psykisk af deres arbejde. PFA melder om stigning i stressskader på 43 procent over de seneste tre år, og AE siger, at hver fjerde offentligt ansat har symptomer på stress”, opremser forfatteren, der tidligere udgav bogen “Fokus giver frihed” med gode råd om arbejdsmetoder i en verden fuld af forstyrrelser.

“Når jeg er ude at holde foredrag, siger folk: “Det bedste er hjemmearbejdsdage, for så kan jeg få noget fra hånden. Eller at komme tidligt før de andre, for så kan jeg rigtig få arbejdet”. Vi har skabt nogle arbejdspladser i vidensamfundet, som folk flygter fra for at komme i fordybelse eller flow, når de skal yde deres bedste”, siger hun.

Problemet er, at der mangler “trafikregulering” på arbejdspladserne.

“Den første bil blev opfundet for 100 år siden, og siden har vi opbygget en infrastruktur, så vi ikke ramler ind i hinanden. Men i det moderne arbejdsliv er det, som om vi ikke har fået bygget en infrastruktur, der passer til den acceleration, der er sket i vores arbejdsmåder, metoder og de mange platforme, vi bruger. Vi har for eksempel glemt at aftale, hvornår mails skal holde for rødt. Det er, som om vi skal være tilgængelige på mails hele tiden”, siger Pernille Garde Abildgaard.

Forandring kræver forberedelse

Men forandringer tager tid. I IIH Nordic brugte de tre år på at forberede sig. Over 100 arbejdsmetoder og teknologiske værktøjer blev testet, før virksomheden gradvist indførte fri fredag for alle – på nær to ansatte, der på skift er på vagt og tager akutte henvendelser.

Takket være et grundigt forarbejde klarer IIH Nordic nu flere opgaver på fire dage end på fem. Omsætning og bundlinje er vokset, og virksomheden har ikke længere problemer med at rekruttere og fastholde medarbejdere. Trivselsmålingerne er i top, og IIH Nordic vinder “Best Place to Work”-priser på stribe.

Andre kan lade sig inspirere, men man kan ikke kopiere en løsning fra én arbejdsplads til en anden, siger lektor Janne Gleerup fra Institut for Mennesker og Teknologi på Roskilde Universitet. Der er også forskel på vilkårene på private og offentlige arbejdspladser, hvor skatteborgerne formentlig gerne vil have del i en produktivitetsgevinst. Den gevinst deler ejerne af IIH Nordic jo delvist med medarbejderne i form af nedsat arbejdstid.

Som forsker følger Janne Gleerup et nyt firedagesarbejdsugeinitiativ i Odsherred Kommune. Foreløbig for 300 medarbejdere i forvaltningen.

“I Odsherred er nogle af de samme parametre i spil som i IIH Nordic. Uopfordret kommer medarbejderne med forslag til, hvordan man kan optimere arbejdsgange og arbejde med nye digitale løsninger. Der er en stor idérigdom”, siger Janne Gleerup.

I Odsherred får medarbejderne 35 timer fordelt på fire dage, fri om fredagen og dertil to timer til fordybelse.

Men Janne Gleerup advarer om, at man ikke skal blive så forhippet på at øge produktiviteten på kort sigt, “at man så må lukke og slukke på langt sigt”, fordi der sker en langsom udtrætning, der fører til lange sygemeldinger.

“Vi har generelt en negativ udvikling i det psykiske arbejdsmiljø, som skyldes arbejdsintensivering, så vi skal ikke ubetinget falde for “work smarter, not harder”-tankegangen. Det store problem er ikke, at vi går og sjusker med dårlige møder. De kan findes rundtomkring, og det skal man selvfølgelig arbejde med. Det store problem er, at vi har intensiveret forventningerne så kraftigt over så få år, at det boner utroligt dyrt ud i arbejdsmiljøproblemer”, siger Janne Gleerup.

Kunsten at finde balancen

Men kan “work smarter” og bedre arbejdsmiljø ikke gå hånd i hånd?

“Det udelukker ikke hinanden. Det kan aflaste og skabe bedre bæredygtighed, hvis man finder måder at gøre tingene smartere på. Folk bliver jo glade, når de finder ud af, at tingene kan gøres smartere. Alle har lyst til at få tingene fra hånden i det tempo, der giver mening”, siger Janne Gleerup.

Så det handler om at finde en balance. Mellem arbejde og fritid. Mellem effektivitet og restitution og mellem produktivitet og social sammenhængskraft. For der skal også være tid til socialt samvær, for at en arbejdsplads fungerer, siger Janne Gleerup.

Præcis den erfaring gjorde de i IIH Nordic. Højere effektivitet og fri fredag betød nemlig farvel til fredagshygge.

“Vi opdagede, at vi manglede det sociale”, siger Louise Hauerberg Norgart. “Det er vigtigt, at man har det godt med hinanden. Så nu har vi indført en frivillig social aktivitet i fritiden en gang om måneden, og vi er begyndt at spise fredagsmorgenmad om torsdagen. Torsdag er jo blevet vores fredag nu”.

}