Dansk Magisterforening

Ved første møde med min mentee siger jeg: Værsgo’ fortæl om dig selv

© Foto: Lars Bech

Marianne Bom
Del artikel:

Dorthe Rozalia Horup havde lyst til selv at blive udfordret og ville gerne hjælpe andre til rette på arbejdsmarkedet. Derfor blev hun mentor.

Hvordan blev du mentor?
“Da jeg gik på lederuddannelse i 2014, tænkte jeg, at nu kunne jeg egentlig godt selv have brug for en mentor at tale med om min vej videre. Men så spurgte Magisterforeningen, om jeg ikke selv ville være mentor, og det kunne jeg godt se pointen i. Det ligger dybt i mig, at jeg gerne vil hjælpe andre til rette på arbejdsmarkedet, og samtidig ville det udfordre mig at blive mentor. Og så tænkte jeg, at det ville give mig et netværk i fagforeningen. Jeg ville lære nye mennesker at kende, få kontakter, netværk og indsigt i nye brancher”.

Hvad har dine opgaver været?
“Jeg har haft en mentee om året og er i gang med min fjerde. To havde som fællesnævner at finde sig til rette i jobbet. Et forløb handlede om ledelsesudvikling og et fjerde om at udvikle sig videre i jobbet. I praksis har vi fire møder om året på halvanden til to timer. På det første møde siger jeg: “Værsgo, fortæl mig om dig selv, så lytter jeg”, og derefter forventningsafstemmer vi, hvad de gerne vil have sparring på. Typisk får de en øvelse eller konkret inspiration med hjem, så vi næste gang kan tale om, hvordan det gik. Vi planlægger møderne hen ad vejen, og vi kan komme vidt omkring og tale om alt fra balance mellem arbejdsliv og fritid til stress, trivsel og karriere”.

To mentorer med fælles passion

Dorthe Rozalia Horup har i fire år været mentor for andre medlemmer af DM. Birgit Signora Toft var i sin tid med til at etablere DM’s mentorordning. Hun har beskæftiget sig professionelt som rådgiver om mentorforløb i mange år, og for et par år siden holdt hun oplæg for mentorer i DM, hvor de to mødtes. Siden har de holdt kontakt om deres fælles passion: at være med til at skabe personlig udvikling i mentorforløb.

Hvad synes du om at være mentor?
“Det er en god måde at blive udfordret på og få udvidet sin horisont og sit netværk. Jeg har også fået indsigt i, hvordan andre arbejdspladser fungerer. Desuden giver det en utrolig god følelse at mærke, at man har hjulpet en anden. Det giver glæde indeni. Jeg tror, at mine men­tees har fået noget med sig fra hver samtale. Men hvor meget de får ud af forløbet, afhænger af dem selv og deres indstilling til at arbejde med tingene mellem møderne. For mig personligt har hele forløbet, fra jeg mødte Birgit til et mentormøde og hørte om hendes karrierevej, betydet, at jeg fik øje på muligheden for selv at ændre mit arbejdsliv og blive selvstændig ved siden af et deltidsjob”.

Hvis andre overvejer at blive mentor, hvad kan du så anbefale dem at overveje?
“Forudsætningen for, at det bliver godt for begge parter, er, at du er oprigtigt interesseret i andre mennesker. Man skal ikke gøre det, fordi man bare selv vil have noget ud af det, men fordi man vil den anden det godt og er nysgerrig og åben over for andres historie”.

Dorthe og Birgits stikord til et godt mentorforløb

Gensidighed og ligeværdighed på både fagligt og psykologisk plan. God interaktion, hvor mentor i passende omfang deler erfaringer med mentee. Oprigtig interesse fra mentor for mentees situation. Mentor skal hjælpe mentee med at finde svarene i sig selv. Begge skal være bevidste om at skabe ro og frirum og respektere tavshedspligt.

Bliv mentor

Har du lyst til at dele din erfaring med mindre erfarne DM-medlemmer, der tumler med arbejdsrelaterede problemstillinger? Så bliv frivillig i DM’s mentorprogram. Du skal have mindst to års erfaring på arbejdsmarkedet, og mange mentorer har også ledererfaring. Man kan blive mentee, fra man skriver speciale og resten af arbejdslivet. Mentees ønsker typisk sparring på at få det første job og klare det godt, det første lederjob, nyt job eller udvikling i det nuværende og balance mellem arbejdsliv og fritid. Et forløb tager op til ét år og indeholder seks til otte møder. Mentors indsats ligger på mødet, hvor du lytter, sparrer og stiller gode spørgsmål, der bringer mentee videre. Du skal skrive en ansøgning og deltage i et intromøde for at blive mentor eller mentee. Ansøgningsskema og mødetider på dm.dk.

}