Dansk Magisterforening

Dansk Magisterforenings kongres 2019: Her er beslutningerne

Del artikel:

Dansk Magisterforening har afholdt kongres og vedtaget en række nye punkter til arbejds- og principprogram samt ændret i vedtægterne. Se højdepunkterne her.

Lørdag d. 25. og søndag d. 26. maj var ca. 200 delegerede medlemmer fra Dansk Magisterforening og fagforeningens hovedbestyrelse samlet for at stemme om et nyt principprogram og arbejdsprogram samt nye vedtægter.

Her kan du se nogle af højdepunkterne fra dagene:

Principprogrammet
Afstemningerne startede med en gennemgang af både de forslag, som Hovedbestyrelsen havde stillet, og forslag fra andre, som Hovedbestyrelsen havde indarbejdet og gjort til sine egne i sit endelige papir over forslag til principprogrammet. Alle forslagene blev vedtaget. Herunder:

  • DM skal arbejde for et miljø- og klimamæssigt bæredygtigt samfund, der også tilgodeser de kommende generationer.
  • DM skal arbejde for, at dimittender får en god overgang til arbejdsmarkedet.

Ét punkt, som Hovedbestyrelsen var delt i, blev også vedtaget. Nemlig at DM fremover skal støtte op om udbredelsen af demokratiske virksomheder.

Arbejdsprogrammet
Herefter gik afstemningerne om arbejdsprogrammet i gang.

Det var blandt andet centralt for Hovedbestyrelsen, at DM skal modarbejde diskrimination og til gengæld arbejde for at få flere medlemmer i arbejde. Der skal være et særligt fokus på dimittender og på atypisk ansatte.

Alle forslagene blev – med mindre rettelser – vedtaget.

Temaet for det nye arbejdsprogram er “Viden i spil”. Det betyder bl.a., at der skal stå respekt om faglig viden i de politiske beslutningsprocesser om eksempelvis klima og uddannelse.

Vedtægtsændringer

På kongressens anden dag skulle forslagene til vedtægtsændringer diskuteres. Der var lagt op til store forandringer i strukturen i Dansk Magisterforening. DM skal være en mere organiserende fagforening med en mere gennemskuelig politisk struktur og færre medlemmer i bestyrelsen.

Det førte da også til flere debatter med mange passionerede indlæg. I sidste ende blev forslagene imidlertid vedtaget. Det betyder bl.a., at landsklubberne på sigt bliver erstattet med eksempelvis netværk, og at man bliver medlem af Dansk Magisterforening først og fremmest og dernæst medlem af en sektor alt efter sin arbejdsmarkedstilknytning. Dog med den mulighed, at man selv kan vælge at skifte sektor.

Det blev også vedtaget, at der skal være direkte valg til Hovedbestyrelsen, som fremover bliver på 15 medlemmer, dog med det forbehold, at der altid skal være to studerende og en plads forbeholdt lederne uanset stemmetal. Ingen sektors liste må have mere end fire repræsentanter.

}