Dansk Magisterforening

Viden skal i spil i folketingsvalget

Del artikel:

LEDER af Camilla Gregersen

Mens partierne står klar med valgflyers, er det øverst på min ønskeliste, at folketingsvalget 2019 bliver et valg, hvor viden sættes øverst på plakaten. Hvor politikerne i valgkampen forholder sig til fakta og baserer politiske holdninger på et oplyst grundlag.

Mange DM’ere sidder med svar på de spørgsmål, der presser sig på i vores tid. Hvordan kan der udvikles nye former for genbrug, så miljøudfordringer begrænses? Hvilken udvikling skal der være inden for det pædagogiske felt, så børn og unge udvikles og trives? Hvordan højnes sundheden i befolkningen? Og hvordan sikrer vi en optimal digital udvikling, samtidig med at borgernes privatliv respekteres?

Vi skal hjælpe politikerne med at træffe kloge valg til gavn for hele landet. Jeg håber, at I alle vil bringe netop jeres viden på banen under valgkampen.

I DM har vi taget initiativ til en række tiltag, der skal få medlemmernes viden bragt i spil frem mod valget. På klimaområdet er DM bl.a. medarrangør af valgmøde om klima og miljø. På valgmødet er det forskere, der stiller deres viden til rådighed for borgere og kandidater. Vi vil sikre, at det er den saglige viden, der kommer i spil, når der skal træffes store miljø- og klimabeslutninger.

Vi sætter selvfølgelig også uddannelse på dagsordenen. For hvis besparelserne på uddannelse fortsætter de kommende år, begynder det at se svært ud at opretholde ambitionen om et Danmark i front som videnssamfund. Alene Region Syddanmark står fx til at have ca. 600 færre undervisere på de videregående uddannelser i 2022, hvis besparelserne fortsætter, og dertil kommer potentielle fyringer i administrationen. I de kommende uger fører vi kampagne med sloganet: “Uddannelse koster en bondegård. At spare på uddannelse koster et kongerige”. De dræbende besparelser på uddannelse skal lægges i graven. Jeg har svært ved at se, at politiske partier kan holde til at forsvare fortsatte nedskæringer på uddannelse i de kommende år.

Forskningspolitik bør også få en højere status. Der er mange forskningsområder, som ikke har konstant høj politisk bevågenhed, men som ikke desto mindre er vigtige for samfundets udvikling. Den politiske målsætning om at afsætte 1 procent af BNP til forskning skal ikke være et loft, men en bund.

Vi vil også gerne sætte kulturområdet på dagsordenen. Derfor vil du i den kommende tid se medlemmer stå frem med deres fortælling om, hvorfor kultur er vigtigt i et samfundsmæssigt perspektiv.

Og så er det afgørende, at vi bringer viden om betydningen af det gode arbejdsmiljø i spil. I DM har vi gennemført en større undersøgelse af, hvad der kan få seniorer til at blive på arbejdsmarkedet, og ikke overraskende er det gode arbejdsmiljø helt centralt. Og arbejdsmiljø er ikke kun vigtigt for seniorer, men for os alle. Vi skal trives i arbejdslivet, for ellers kan intet udvikles eller fungere.

Så der er mange gode, vigtige dagsordener, som politikerne skal sætte sig ind i, og vi skal hjælpe dem vidensmæssigt, så de kan prioritere rigtigt og forstå sammenhænge i komplekse felter. DM’s medlemmers viden skal bringes i spil til gavn for de vigtige beslutninger. 

}